Έγκυος αθλήτρια Παραολυμπιακοί: Η Βρετανίδα τοξοβόλος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έγκυος αθλήτρια Παραολυμπιακοί: Η Βρετανίδα τοξοβόλος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έγκυος αθλήτρια Παραολυμπιακοί: Το συγκινητικό μήνυμα

01.09.2024 | 18:18

Η Βρετανίδα τοξοβόλος Jodie Grinham έγραψε ιστορία κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ήταν επτά μηνών έγκυος. Η Jodie Grinham, η πρώτη αθλήτρια που είχε δηλώσει ότι είναι έγκυος και αγωνίστηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, κέρδισε μετάλλιο. Το βράδυ του Σαββάτου, η Βρετανίδα τοξοβόλος εξασφάλισε τη θέση της στην ιστορία, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό της τοξοβολίας, επικρατώντας της Βρετανίδας Phoebe Paterson Pine για έναν πόντο σε μια φοβερή αναμέτρηση. Η Τουρκάλα Oznur Cure Girdi πήρε το χρυσό μετά από μια πειστική νίκη επί της Ιρανής τοξοβόλου Fatameh Hemmati.

«Το μωρό δεν σταματούσε»

Η 31χρονη, η οποία γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα και με μισό αντίχειρα στο αριστερό της χέρι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη νίκη της είπε ότι το αγέννητο παιδί της κλωτσούσε μανιωδώς καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. «Θεέ μου, το μωρό δεν σταματούσε!» είπε. «Είναι σαν το μωρό να λέει, ”τι συμβαίνει, είναι πολύ δυνατά, μαμά τι κάνεις!”. Αλλά ήταν υπέροχο, ήταν σαν μια μικρή τιμή να ξέρω ότι το μωρό είναι εκεί και απλά μια υπενθύμιση της μικρής φούσκας υποστήριξης που έχω στην κοιλιά μου. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα στον κόσμο» δήλωσε η χάλκινη παραομλυμπιονίκης. «Είχε αρχίσει πραγματικά να με ανησυχεί – ότι το μωρό θα κουνηθεί και θα ενώ θα είμαι σε πλήρη ετοιμότητα, θα επηρεάσει τη βολή μου», δήλωσε.

«Και η προπονήτριά μου και εγώ περάσαμε πολύ καιρό κάνοντας μικρές προετοιμασίες εγκυμοσύνης, ώστε να συνηθίσω αυτό το συναίσθημα». Κάνοντας προπονήσεις με βάση αυτά τα χειρότερα σενάρια, είπε η Grinham, είχε μάθει να διατηρεί την ψυχραιμία της ακόμη και στο κρίσιμο σημείο πριν από την απελευθέρωση κάθε βέλους. «Έτσι, ακόμη και όταν είχα αγώνες σκοποβολής σήμερα, θα ένιωθα αυτή την αίσθηση, και είναι σχεδόν σαν να την αναγνωρίζεις και να λες: “Ξέρω ότι είσαι εκεί, η μαμά σε αγαπάει, θα σε αγκαλιάσω σε ένα λεπτό” … και μετά θα συνέχιζα να κάνω τη διαδικασία», είπε.

Η Grinham έχει μιλήσει ανοιχτά για τους αγώνες της ίδιας και του συντρόφου της να συλλάβουν, έχοντας τρεις αποβολές πριν από τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Όταν ήρθε, ήρθε νωρίς- η Grinham άρχισε να γεννάει στις 28 εβδομάδες. Ο γιος της πέρασε τις πρώτες 10 ημέρες του σε θερμοκοιτίδα. Τώρα είναι δύο ετών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στις 28 εβδομάδες της τρέχουσας εγκυμοσύνης της, το μωρό φάνηκε να σταματά να κινείται. Η Grinham πέρασε δύο ημέρες σε μαιευτήριο του Παρισιού, καθώς οι γιατροί προετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο ενός ακόμη πρόωρου τοκετού. Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη της Παραολυμπιακή διοργάνωση, φαινόταν ότι βρισκόταν στα πρόθυρα να ξαναζήσει μερικές από τις πιο δύσκολες ημέρες της ζωής της. «Μπήκα και βγήκα από το νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα, ήταν πραγματικά δύσκολο», είπε.

Το μήνυμά της από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Μιλώντας πριν από τη νίκη της, η Grinham δήλωσε ότι η πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ενώ ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ήταν ήδη ένα σημαντικό επίτευγμα. «Έχω ήδη πετύχει αυτό που οι γυναίκες εκεί έξω δεν θα έχουν κάνει πριν, και στην πραγματικότητα ελπίζω ότι αυτό είναι αρκετό», είπε. «Τα υπόλοιπα είναι όλα για μένα – αν μπορέσω να βγω και να το κερδίσω, τέλεια, Αν οι γυναίκες μπορούν να το δουν αυτό ως έμπνευση, φανταστικά, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, ο αθλητισμός είναι αθλητισμός και η εγκυμοσύνη είναι κάτι τόσο φυσικό. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός. Ας τα βάλουμε όλα μαζί και ας κάνουμε ό,τι μπορούμε».

«Απλά κάντε αυτό που θέλετε να κάνετε»

Η Grinham δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επίδοσή της θα μπορούσε να δείξει στις γυναίκες ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ μιας εγκυμοσύνης και των παθών τους. «Απλά κάντε αυτό που θέλετε να κάνετε – αν είστε ευτυχισμένη, και είστε υγιής, και το μωρό είναι υγιές και όλα είναι ασφαλή, τότε απλά συνεχίστε να το κάνετε», είπε.

«Δεν υπάρχει στίγμα – το στερεότυπο των πραγμάτων είναι εντελώς άσχετο. Εάν αισθάνεστε ότι είστε σε θέση να το κάνετε, τότε πηγαίνετε και κάντε το. Θέλετε να ξεκινήσετε το τζόκινγκ, θέλετε να πάτε στο γυμναστήριο, δεν θα πρέπει να έχει σημασία, δεν θα πρέπει να έχει επιπτώσεις σε εσάς και το μωρό. Αν ο γιατρός λέει ότι είναι εντάξει, τότε πηγαίνετε και κάντε το», τόνισε, στέλνοντας μήνυμα σε όλες τις γυναίκες.

Exit mobile version