Όμηροι Χαμάς νεκροί: Το ισχυρότερο συνδικάτο της χώρας κήρυξε απεργία

ΚΟΣΜΟΣ

Όμηροι Χαμάς νεκροί: Το ισχυρότερο συνδικάτο της χώρας κήρυξε απεργία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Όμηροι Χαμάς νεκροί: Πίεση στον Νετανιάχου

01.09.2024 | 19:22

Η συνδικαλιστική ομοσπονδία του Ισραήλ κήρυξε γενική απεργία μετά τον θάνατο των 6 ομήρων στη Γάζα πιέζοντας την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Η ισραηλινή συνδικαλιστική ομοσπονδία – Histadrut – θα συμμετάσχει σε γενική απεργία τη Δευτέρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η 26χρονη Νόα χορεύει ξανά, έπειτα από 246 ημέρες ομηρίας στα χέρια της Χαμάς

Ο πρόεδρος της Εργατικής Ομοσπονδίας, Arnon Bar-David επρόκειτο να συναντηθεί με τις οικογένειες των ομήρων σήμερα το απόγευμα στην έδρα της οργάνωσής του στο Τελ Αβίβ, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων είχε ζητήσει νωρίτερα από το ισχυρότερο συνδικάτο της χώρας να συμμετάσχει στην απεργία, αφού κάλεσε το ευρύ κοινό «να συμμετάσχει σε μια μαζική διαδήλωση».

Κάλεσμα Λαπίντ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, είχε καλέσει νωρίτερα σε μεγάλη απεργία, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων. Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε κάθε Ισραηλινό «του οποίου η καρδιά ράγισε σήμερα το πρωί» να συμμετάσχει σε διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ αργότερα μέσα στην ημέρα. Κάλεσε επίσης το κυριότερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ, την Histadrut, τις επιχειρήσεις και τους δήμους να απεργήσουν. Πριν από λίγο και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να φέρει τους εναπομείναντες ομήρους από τη Γάζα. «Είναι πολύ αργά για τους απαχθέντες που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ», έγραψε στο Χ ο Γιοάβ Γκάλαντ, αναφερόμενος στους έξι ομήρους, οι σοροί των οποίων μεταφέρθηκαν σήμερα στο σπίτι τους.

Οι απαχθέντες που παραμένουν στην αιχμαλωσία της Χαμάς πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας πρέπει να συνεδριάσει αμέσως και να ανατρέψει την απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να επιμείνει στη διατήρηση των στρατευμάτων κατά μήκος του νότιου άκρου της Γάζας. Ο Νετανιάχου επέμεινε στη διατήρηση των στρατευμάτων εκεί για να εμποδίσει τη Χαμάς να εισάγει λαθραία όπλα από την Αίγυπτο, αλλά θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για μια συμφωνία με τη Χαμάς.

Ο Γκάλαντ έχει έρθει επανειλημμένα σε σύγκρουση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σχετικά με την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα και επιστροφής των υπόλοιπων ομήρων σε αντάλλαγμα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ, σημειώνει το SkyNews. Περίπου το ένα τρίτο από τους 101 ισραηλινούς και ξένους ομήρους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα πιστεύεται ότι έχει πεθάνει. Η τύχη των υπολοίπων είναι άγνωστη.

 

Ετικέτες
Exit mobile version