Golden Visa: Tι αλλάζει από σήμερα στο καθεστώς της αγοράς ακινήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Golden Visa: Tι αλλάζει από σήμερα στο καθεστώς της αγοράς ακινήτων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Golden Visa αλλαγές: Τα νέα όρια

01.09.2024 | 18:42

Αναμένονται αλλαγές στην αγορά ακινήτων μετά την εφαρμογή νέων κανόνων για την Golden Visa. Το στεγαστικό πρόβλημα οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων και κανόνων για την Golden Visa. Από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου, διπλασιάζονται τα όρια για αγορά ακινήτων από πολίτες ξένων χωρών. Στις 31 Αυγούστου έληξε η μεταβατική περίοδος πριν τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι από την Κυριακή πολίτες κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λάβουν άδεια διαμονής στην χώρα θα πρέπει να επενδύουν 800.000 ευρώ και όχι 500.000 όπως ήταν μέχρι πρότινος. Το όριο αυτό ωστόσο δεν ισχύει για όλες τις περιφέρεις αλλά αφορά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και νησιά πάνω από 3.100 κατοίκους. Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το όριο είναι στα 400.000 ευρώ, ενώ μέχρι τον Αύγουστο ήταν στα 250.000.

Οι εξαιρέσεις από το νέο πλαίσιο της Golden Visa

Το ελάχιστο όριο των 250.000 παραμένει σε δύο περιπτώσεις. H πρώτη είναι όταν ο αλλοδαπός επενδυτής θέλει να προχωρήσει στην αγορά ενός ακινήτου το οποίο σήμερα έχει άλλη χρήση, όπως για παράδειγμα βιομηχανική και θέλει ο ίδιος να το μετατρέψει σε χρήση κατοικίας ή αν κάνει επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, του οποίου θα αναλάβει τις εργασίες αναπαλαίωσης.

Η δεύτερη εξαίρεση στο χρηματικό όριο αφορά όσους επενδυτές είχαν δώσει μέχρι και το Σάββατο προκαταβολή 10% για το τίμημα του ακινήτου που θέλουν να αποκτήσουν, τότε για αυτούς θα ισχύει το παλιό καθεστώς με το όριο στα 500.000 και στα 250.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.

 

Ετικέτες
Exit mobile version