Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

01

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επίδομα ανεργίας αλλαγές: Νέο πλαίσιο θα ισχύσει από το Φθινόπωρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίδομα ανεργίας αλλαγές: Νέο πλαίσιο θα ισχύσει από το Φθινόπωρο

Επίδομα ανεργίας αλλαγές: Οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ένα δικαιότερο σύστημα επιδότησης της ανεργίας, με στόχο την ουσιαστική στήριξη των ανέργων κατά τους πρώτους κρίσιμους μήνες εξόδου από την αγορά εργασίας, παράλληλα με την παροχή κινήτρων για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη επανένταξή τους, ξεκαθαρίζει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. «Είναι επιτακτική, εκτιμώ, η αλλαγή στη φιλοσοφία και στην αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας. Το υπάρχον σύστημα, το οποίο σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1950, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής όπως η ουσιαστική στήριξη των ανέργων σε κρίσιμο χρόνο, παράλληλα με την παροχή κινήτρων για την επανένταξη στην αγορά εργασίας» τονίζει σε ανάρτησή της η Νίκη Κεραμέως, παραπέμποντας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Καθημερινή.

Οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο βασίζονται συνοπτικά σε τρεις αρχές:

α) Δικαιοσύνη, αφού θα λαμβάνεται υπόψη η ασφαλιστική ιστορία του ανέργου, και ένα μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές, για παράδειγμα διαφορετικό επίδομα θα παίρνει κάποιος που δούλευε 40 ώρες την εβδομάδα και διαφορετικό κάποιος που δούλευε 25 ώρες.

β) Προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου, καθώς το επίδομα θα είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες, ώστε να τον στηρίξει στην αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου.

γ) Παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας μέσω της εμπροσθοβαρούς καταβολής του επιδόματος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις