Εφορία: Επιπλέον κίνητρα για τους συνεπείς φορολογούμενους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Επιπλέον κίνητρα για τους συνεπείς φορολογούμενους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Εξπρές επιστροφή ΦΠΑ, αποδέσμευση κατασχεμένων λογαριασμών και μπόνους για «γρήγορη» πληρωμή του φόρου εισοδήματος

02.09.2024 | 08:15

Ενίσχυση των μπόνους για όσους είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις προβλέπει το σχέδιο δράσης του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το πακέτο των παρεμβάσεων περιλαμβάνει αυτόματη και εξπρές επιστροφή ΦΠΑ, σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών για όσους πληρώνουν έγκαιρα τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών τους αλλά και αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Αναλυτικότερα το σχέδιο δράσης προβλέπει:

  1. Εξπρές διαδικασίες για την επιστροφή του ΦΠΑ με εφαρμογή αυτοματοποιημένου συστήματος για την πίστωση των ποσών στους δικαιούχους. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα υποβάλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά και ο έλεγχος θα διενεργείται αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση καθώς όλες οι συναλλαγές θα είναι ψηφιοποιημένες. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται άμεσα για την ημερομηνία επιστροφής του ποσού μέσω e-mail όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία. Στόχος είναι να μηδενιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.
  2. Ενεργοποίηση της ρύθμισης που παραμένει στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, το μέτρο θα αποτελέσει κίνητρο για την έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Το ύψος της αναπροσαρμογής θα προκύπτει από το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κλιμακώνεται από το 3 έως το 4,5, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί. Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ και ο οφειλέτης έχει εξοφλήσει τρεις δόσεις θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 500×3, δηλαδή 1.500 ευρώ από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Φορολογούμενος με μηναία δόση 500 ευρώ που έχει εξοφλήσει πέντε δόσεις θα έχει συντελεστή 3,8 και έτσι ο ακατάσχετος λογαριασμός του θα διαμορφωθεί στα 1.900 ευρώ. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.
  3. Καθιέρωση από το 2025 ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που θα βάλει οριστικό τέλος στην παράδοση των παρατάσεων. Το χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι σταθερό από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους. Για την ενεργοποίηση του μέτρου θα εκδίδονται έγκαιρα οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις και εκκρεμότητες στην αποστολή των στοιχείων από τους φορείς και τις υπηρεσίες και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης για όσους σπεύδουν να υποβάλουν νωρίς τη φορολογική δήλωση και πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος που με βάση το σημερινό καθεστώς είναι ανέρχεται στο 3% του συνολικού ποσού του φόρου εισοδήματος.
Exit mobile version