Δημόσιο – μπόνους παραγωγικότητας: Η ανταμοιβή κυμαίνεται από 6% έως 15% του ετήσιου βασικού μισθού, δηλαδή από έναν έως δύο μισθούς.
Σημαντικές αλλαγές έρχονται από τις αρχές του 2025 στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ένα μέρος τους, όσοι καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, θα δουν τις απολαβές τους να αυξάνονται από έναν έως δύο μισθούς. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα, από τις αρχές του 2025 περίπου 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις αποδοχές τους, εφόσον πετύχουν συγκεκριμένους στόχους που θα θέσουν τα υπουργεία ή οι υπηρεσίες τους.
Το μπόνους παραγωγικότητας θα επεκταθεί σε όλες τις ειδικές θέσεις του δημόσιου τομέα, με ευρεία εφαρμογή. Αρχικά, η Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής θα καθορίσει τους στόχους των δημόσιων φορέων που θα ανταμείβονται, βασιζόμενη στις προτεραιότητες κάθε υπουργείου. Οι υπάλληλοι που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτών των στόχων θα λαμβάνουν το μπόνους.
Το ύψος της ανταμοιβής
Η ανταμοιβή κυμαίνεται από 6% έως 15% του ετήσιου βασικού μισθού, δηλαδή από έναν έως δύο μισθούς. Οι δικαιούχοι επιλέγονται από τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους, και όχι από την πολιτική ηγεσία, με βάση τη συνεισφορά τους. Το 40% του μπόνους διανέμεται ισομερώς σε όλους τους δικαιούχους, ενώ το υπόλοιπο 60% κατανέμεται ανάλογα με την ατομική προσφορά του κάθε υπαλλήλου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ασφαλιστικές δικλίδες για την αποφυγή της μετατροπής του μπόνους σε οριζόντιο επίδομα, ενώ περιλαμβάνονται και μη χρηματικές ανταμοιβές, όπως συμμετοχή σε προγράμματα πιστοποίησης δεξιοτήτων στο εξωτερικό, ιδιαίτερα για όσους υπαλλήλους δεν εμπλέκονται άμεσα στην επίτευξη στόχων.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζονται οι στόχοι και οι αρμόδιες μονάδες για την υλοποίησή τους, καθώς και συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης απόδοσης (KPIs). Με το πέρας του έτους, το ποσό της ανταμοιβής θα υπολογίζεται για κάθε φορέα, ανάλογα με το ποσοστό επίτευξης των στόχων. Για παράδειγμα, αν επιτευχθεί το 70% των στόχων, θα αποδοθεί το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού ποσού.
Ο ρόλος των προϊσταμένων
Ο ρόλος των προϊσταμένων αναβαθμίζεται σημαντικά, καθώς αναμένεται να λειτουργούν ως managers των μονάδων τους, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, όπως το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης. Για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας, προβλέπονται εναλλακτικές μη χρηματικές ανταμοιβές, όπως επιπλέον ημέρες άδειας ή προτεραιότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Η εφαρμογή του συστήματος αναμένεται να ωφελήσει τόσο τους υπαλλήλους, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους, όσο και τους πολίτες, προσφέροντας μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Για την παρακολούθηση του συστήματος, θα δημιουργηθούν ειδικά τμήματα και πληροφοριακά συστήματα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σε πιλοτική βάση φέτος
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το μέτρο ισχύει σε πιλοτική βάση, με μπόνους για περίπου 50.000 υπαλλήλους που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους, δημόσιες προμήθειες ή εργάζονται σε ελεγκτικές αρχές. Το διαθέσιμο κονδύλι ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και η ανταμοιβή θα κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την επίτευξη των στόχων. Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για την εξασφάλιση της αντικειμενικότητας στη χορήγηση των μπόνους, με συγκεκριμένα κριτήρια και μαθηματικούς τύπους που αναφέρονται στο νομοσχέδιο. Οι δικαιούχοι επιλέγονται από τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα μπορεί να διενεργεί ελέγχους. Οι στόχοι των υπηρεσιών διαμορφώνονται βάσει της μεθόδου SMART, εξασφαλίζοντας ότι είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, σχετικοί και χρονικά προσδιορισμένοι.