Φάλαινα κατάσκοπος: Η Χβάλντιμιρ σκοτώθηκε από πυροβολισμούς

ΚΟΣΜΟΣ

Φάλαινα κατάσκοπος: Η Χβάλντιμιρ σκοτώθηκε από πυροβολισμούς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φάλαινα κατάσκοπος: Η τελευταία εξέλιξη με το θάνατό της ίσως γεννήσει καινούργιες θεωρίες μετά από αυτές περί κατασκοπείας

04.09.2024 | 20:12

Η φάλαινα Χβάλντιμιρ που θεωρούνταν «κατάσκοπος» των Ρώσων και εντοπίστηκε νεκρή το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες σκοτώθηκε από πυροβολισμούς. Νορβηγικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν πώς η φάλαινα που εντοπίστηκε νεκρή το περασμένο Σάββατο νοτιοδυτικά της χώρας, έπεσε νεκρή πυρά. Από όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της νορβηγικής Αρκτικής το 2019, η Χβάλντιμιρ αποτέλεσε πηγή για σενάρια κάθε φαντασίας, όπως ότι είναι κατάσκοπος της Ρωσίας.

Μια περίεργη ζώνη που φορούσε όταν εντοπίστηκε αρχικά, εξοπλισμένη με μια βάση για μια μικρή κάμερα, και ένα κείμενο στα αγγλικά «Εξοπλισμός Αγία Πετρούπολη» στους πλαστικούς ιμάντες της ζώνης, γέννησε τις υποψίες ότι το κήτος χρησιμοποιείτο από το ρωσικό Ναυτικό για κατασκοπεία.  Από εκεί πήρε και το όνομα «Χβάλντιμιρ», που προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τη λέξη φάλαινα χβαλ, στα νορβηγικά και το συνηθισμένο ρωσικό μικρό όνομα Βλαντίμιρ.

Η τελευταία εξέλιξη με το θάνατό της,  ίσως γεννήσει καινούργιες θεωρίες. Η Χβάλντιμιρ βρέθηκε νεκρή το Σάββατο στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής στη Ρισάβικα. Το άψυχο κήτος μεταφέρθηκε τη Δευτέρα σε τοπικό παράρτημα του νορβηγικού κτηνιατρικού Ινστιτούτου για νεκροψία. Το πόρισμα της νεκροψίας αναμένεται «μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες», δήλωσε μια εκπρόσωπος του ινστιτούτου. «Είχε πολλαπλές πληγές από πυροβολισμούς στο σώμα της», είπε η Ρετζίνα Κρόσμπι Χάουγκ στο AFP, η οποία είπε ότι είδε τη σορό του κήτους. Οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, η NOAH και One Whale, ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν καταγγελία στη νορβηγική αστυνομία για να ξεκινήσει «ποινική έρευνα», για την υπόθεση. «Τα τραύματα της φάλαινας είναι ανησυχητικά και δεν μπορούν να αποκλείσουν την εγκληματική ενέργεια. Μπροστά στην υποψία εγκληματικής ενέργειας, είναι σημαντικό να επέμβει γρήγορα η αστυνομία», τόνισε η επικεφαλής του NOAH Σίρι Μαρτίνσεν.

Exit mobile version