Πόσα είναι τα χρήματα που καταλήγουν στη φημισμένη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης

ΚΟΣΜΟΣ

Πόσα είναι τα χρήματα που καταλήγουν στη φημισμένη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

H παράδοση που συνεχίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια

04.09.2024 | 17:35

Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία στον κόσμο. Κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βλέπει κανείς πλήθος τουριστών να περιτριγυρίζουν το αριστούργημα του 18ου αιώνα. Ο θρύλος λέει ότι αν τηρήσετε μια πολύ συγκεκριμένη παράδοση – χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα το δεξί σας χέρι για να εκτοξεύσετε ένα νόμισμα πάνω από τον αριστερό σας ώμο – τότε θα επιστρέψετε στη Ρώμη κάποια στιγμή στη ζωή σας.

Αυτή η παράδοση συνεχίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια με τους επισκέπτες να κάνουν μια ευχή πριν πετάξουν ένα νόμισμα στο σιντριβάνι. Τα χρήματα συλλέγονται δύο φορές την εβδομάδα με πινακίδες γύρω από το σιντριβάνι που εξηγούν ότι τα ψιλά θα πάνε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η εξαγωγή των κερμάτων είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, αναφέρει το Reuters, με τους εργαζόμενους της περιφερειακής εταιρείας κοινής ωφέλειας ACEA να ισορροπούν στην άκρη του τεράστιου μπαρόκ σιντριβανιού, χρησιμοποιώντας μακριές σκούπες και σωλήνες αναρρόφησης.

 

«Οι εργασίες συλλογής και καθαρισμού πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον χρόνο διακοπής λειτουργίας του σιντριβανιού», δήλωσε ο Francesco Prisco της ACEA, σύμφωνα με τη New York Post. Αφού τα κέρματα έχουν σκουπιστεί, αναρροφώνται από λάστιχα και μεταφέρονται στο γραφείο της Caritas, όπου απλώνονται σε ένα τεράστιο τραπέζι για στέγνωμα.

Στη συνέχεια τα κέρματα δίνονται στην Caritas, μη κερδοσκοπική οργάνωση που διοικείται από την Καθολική Εκκλησία. Χρησιμοποιεί τα χρήματα για τη χρηματοδότηση μιας τράπεζας τροφίμων, μιας κουζίνας συσσιτίου και προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας στη Ρώμη. Πόσα λοιπόν πετιούνται στο σιντριβάνι ηλικίας 300 ετών; Το Reuters ανέφερε ότι το 2022 η Caritas συγκέντρωσε 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το νερό. Κάθε χρόνο, περίπου 21 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη Ρώμη, με πολλούς να κάνουν μια στάση στη Φοντάνα ντι Τρέβι.

Exit mobile version