Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Οι 3 συμπεριφορές που προειδοποιούν για διπολική διαταραχή
PLUS

Οι 3 συμπεριφορές που προειδοποιούν για διπολική διαταραχή

Η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση της διπολικής διαταραχής

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική νόσος που προκαλεί έντονες εναλλαγές στη διάθεση και στην ενέργεια, δυσχεραίνοντας την καθημερινή ζωή. Όπως αναφέρει το Focus, εξαιτίας της έλλειψης γνώσης γύρω από τη διαταραχή, συχνά καθυστερεί η διάγνωση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ποιότητα ζωής του ατόμου. Παρόλο που η διπολική διαταραχή δεν θεραπεύεται πλήρως, τα συμπτώματα της μπορούν να ελεγχθούν με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία και την κατάλληλη υποστήριξη.

Ο ψυχίατρος Dr. Agam Dhawan παρουσίασε τα τρία πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της διπολικής διαταραχής, τα οποία είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ώστε να μη μείνει η νόσος αδιάγνωστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα σημάδια μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται με συμπτώματα άλλων ψυχικών καταστάσεων, γι’ αυτό και η συμβουλή από έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη αν παρατηρήσετε αυτές τις ασυνήθιστες συμπεριφορές σε εσάς ή σε αγαπημένα σας πρόσωπα.

  1. Υψηλή ενέργεια παρά την έλλειψη ύπνου

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της διπολικής διαταραχής είναι η ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί κανονικά με ελάχιστο ή καθόλου ύπνο. Οι άνθρωποι με τη διαταραχή αυτή παρατηρούν σταδιακή μείωση στις ώρες ύπνου τους, χωρίς όμως να αισθάνονται κουρασμένοι. Αντίθετα, ξυπνούν γεμάτοι ενέργεια, έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στην ημέρα τους.

  1. Γρήγορη ομιλία

Η γρήγορη ομιλία δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική συμπεριφορά, ωστόσο στη διπολική διαταραχή, συνοδεύεται από ραγδαίες ή αγχώδεις σκέψεις. Το άτομο μπορεί να αρχίσει να μιλά αδιάκοπα, χωρίς να δίνει την ευκαιρία σε άλλους να διακόψουν, και μόλις τους δοθεί ο λόγος, επιστρέφει αμέσως στη γρήγορη ροή ομιλίας.

  1. Παρορμητικές αποφάσεις

Η διπολική διαταραχή συχνά οδηγεί σε ξαφνικές παρορμητικές ενέργειες, που περιλαμβάνουν ρίσκα και αποφάσεις χωρίς σκέψη. Τέτοιες συμπεριφορές είναι συνήθως έξω από τον χαρακτήρα του ατόμου και μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολικές αγορές, επικίνδυνη οδήγηση κ.α. Ο Dr. Agam Dhawan, πιστοποιημένος ψυχίατρος, προειδοποιεί ότι τα σημάδια αυτά δεν πρέπει να παραβλέπονται. Η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση της διπολικής διαταραχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις