Πώς να αποφύγετε να κολλήσετε όταν αρρωσταίνει ένα μέλος της οικογένειάς σας

PLUS

Πώς να αποφύγετε να κολλήσετε όταν αρρωσταίνει ένα μέλος της οικογένειάς σας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Με αυτά τα 13 απλά βήματα μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης εντός της οικογένειας

04.09.2024 | 15:34

Όταν ένα μέλος της οικογένειας αρρωσταίνει, οι πιθανότητες να εξαπλωθεί η ασθένεια στους υπόλοιπους αυξάνονται σημαντικά. Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγετε να αρρωστήσετε , υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατευτείτε και να αυξήσετε τις πιθανότητες.

  1. Συχνό πλύσιμο χεριών

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να προστατευτείτε από τα μικρόβια. Να πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό και κάθε φορά που αγγίζετε αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει τα άρρωστα μέλη της οικογένειας. Αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε σαπούνι, χρησιμοποιήστε αντισηπτικά gel ή μαντηλάκια.

  1. Καθαρίστε τα παιχνίδια

Τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τα άρρωστα παιδιά μπορεί να αποτελούν εστία μικροβίων. Καθαρίστε τα συχνά ή τοποθετήστε τα στο πλυντήριο πιάτων εάν είναι κατάλληλα για αυτό. Τα λούτρινα και υφασμάτινα παιχνίδια πλύντε τα στο πλυντήριο ρούχων με ζεστό νερό και στεγνώστε τα σε υψηλή θερμοκρασία.

 

  1. Μην μοιράζεστε φαγητό, σκεύη και ποτήρια

Αποφύγετε να μοιράζεστε φαγητό, ποτά, ποτήρια, και σκεύη με τα άρρωστα μέλη της οικογένειας. Φροντίστε να καθαρίζετε τα πιάτα και τα ποτήρια με ζεστό νερό και σαπούνι μετά τη χρήση ή να τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων σε υψηλή θερμοκρασία.

  1. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας

Τα μικρόβια μεταφέρονται εύκολα από τα χέρια σας στο πρόσωπο, κυρίως μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματος.

  1. Κοιμηθείτε σε ξεχωριστά δωμάτια

Αν είναι δυνατόν, κοιμηθείτε σε ξεχωριστά δωμάτια αν ο/η σύντροφός σας είναι άρρωστος/η. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε τουλάχιστον να κοιμάστε προς αντίθετες κατευθύνσεις και να πλένετε τα σεντόνια συχνά.

 

  1. Αποφύγετε στενές επαφές

Αποφύγετε το φιλί, την αγκαλιά, και τη χειραψία με το άρρωστο άτομο. Πολλά κρυολογήματα και λοιμώξεις μεταδίδονται μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται. Η στενή επαφή μπορεί να σας εκθέσει σε αυτά τα μικρόβια.

  1. Καθαρίστε κοινόχρηστα αντικείμενα

Πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από το άρρωστο άτομο μπορεί να είναι μολυσμένα, όπως το τηλεχειριστήριο, οι πετσέτες χεριών, τα πόμολα στις πόρτες και τα κλειδιά. Καθαρίστε αυτά τα αντικείμενα σχολαστικά για να μειώσετε τις πιθανότητες μετάδοσης. Προσέξτε επίσης την οδοντόβουρτσά σας, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με την οδοντόβουρτσα του άρρωστου.

  1. Προσέξτε τον εαυτό σας, τη διατροφή και τον ύπνο σας

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τη διατροφή σας, να πίνετε αρκετό νερό και να κοιμάστε αρκετά. Αυτές οι συνήθειες βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παραμένει ισχυρό. Επίσης το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί προληπτικό μέτρο, ιδιαίτερα αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι. Βοηθά στην προστασία από συγκεκριμένα στελέχη του ιού της γρίπης.

 

  1. Διδάξτε καλές πρακτικές υγιεινής

Διδάξτε στα παιδιά σας καλές συνήθειες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και το φτέρνισμα ή το βήξιμο στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αυτές οι συνήθειες μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση των μικροβίων.

  1. Καλύψτε το στόμα σας / χρησιμοποιήστε μάσκα

Αν είστε εσείς ο άρρωστος, καλύψτε το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, χρησιμοποιώντας χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα σας, για να μην μεταδώσετε τα μικρόβια σας στους άλλους. Μια καλή πρακτική είναι η χρήση μάσκας, τόσο για τον ασθενή, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

  1. Πετάξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα

Απορρίψτε τα χαρτομάντιλα αμέσως μετά τη χρήση τους. Το να αφήνετε χαρτομάντιλα τριγύρω μπορεί να βοηθήσει στη διάδοση μικροβίων στο σπίτι.

  1. Περιορίστε την επαφή με άλλους

Το άρρωστο μέλος της οικογένειας είναι καλό να απομονώνεται – όσο είναι δυνατόν – σε ένα μικρό μέρος του σπιτιού και γενικά να διατηρεί μια απόσταση από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

  1. Ο ασθενής να αποφεύγει το μαγείρεμα

Το άρρωστο μέλος της οικογένειας είναι σημαντικό να αποφεύγει την προετοιμασία φαγητού για τους υπόλοιπους. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει να χρησιμοποιεί μάσκα και γάντια μιας χρήσης κατά το μαγείρεμα.

Ακολουθώντας αυτά τα 13 απλά βήματα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες να αρρωστήσετε όταν κάποιος στην οικογένειά σας είναι άρρωστος, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Exit mobile version