Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

05

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καμπάνες σε ώρα κοινής ησυχίας: Σε ποιο νησί απαγορεύτηκαν
ΕΛΛΑΔΑ

Καμπάνες σε ώρα κοινής ησυχίας: Σε ποιο νησί απαγορεύτηκαν

Καμπάνες σε ώρα κοινής ησυχίας: Όπως υποστήριξε κάτοικος του νησιού δεν μπορεί να κοιμηθεί και να ηρεμήσει από τους ανά μισάωρο κτύπους της καμπάνας

Με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου απαγορεύθηκε η λειτουργία κωδωνοστασίου ως ωροδείκτη και συγκεκριμένα να σταματήσει να χτυπά η καμπάνα τις ώρες κοινής ησυχίας. Κάτοικος του νησιού που διαμένει κοντά στον ιερό ναό προσέφυγε στο δικαστήριο, καθώς όπως υποστήριξε δεν μπορεί να κοιμηθεί και να ηρεμήσει από τους ανά μισάωρο κτύπους της καμπάνας, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της, σύμφωνα με σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισε στο Δικαστήριο.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος μετά την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, τον Μάιο του 2024, ο ναός περιόρισε σε ένα βαθμό την λειτουργία του κωδωνοστασίου, παραλείποντας τον χτύπο μετά τις 12 το βράδυ και έως τις 6.30 το πρωί, παραβιάζοντας όμως και πάλι έτσι τις ώρες κοινής ησυχίας τόσο την νύχτα, όσο και το πρωί και βέβαια και το μεσημέρι. Μάρτυρες κατέθεσαν ότι είχε υπάρξει στο παρελθόν μερική συμμόρφωση του ναού ύστερα και από παρεμβάσεις της Μητρόπολης Σύρου, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ και οι χτύποι επανήλθαν πλήρως κατά την περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2023.

white and brown concrete church

Η πλευρά του Ιερού Ναού επικαλέστηκε υπογραφές κατοίκων που επιθυμούν την λειτουργία της καμπάνας και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας επικαλούμενοι την τοπική παράδοση των τελευταίων 60 ετών. Πλέον αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης επί του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων που αφορά την πλήρη παύση της λειτουργίας του καμπαναριού ως ωροδείκτη, ακριβώς όπως αποφασίστηκε και από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας με απόφασή του που εκδόθηκε κατά το τρέχον έτος με την οποία απαγορεύθηκε η μη λατρευτική λειτουργία του κωδωνοστασίου καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο κι όχι μόνο κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις