Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πανώλη καραβίδας Κοζάνη: Σε απόγνωση οι ψαράδες
ΕΛΛΑΔΑ

Πανώλη καραβίδας Κοζάνη: Σε απόγνωση οι ψαράδες

Πανώλη καραβίδας Κοζάνη: Η αλιεία είναι απαγορευτική μετά την έξαρση της πανώλης στις καραβίδες

Μετά την πανώλη των αιγοπροβάτων που έχει φέρει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους, συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς για την πανώλη της καραβίδας που συνεχίζει να «θερίζει», με αποτέλεσμα η αλιεία να είναι απαγορευτική. Την ίδια ώρα, οι ψαράδες της λίμνης Πολυφύτου στον νομό Κοζάνης, βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της πανώλης στις καραβίδες. Ειδικότερα όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο Νίκος Κουρτίδης, πρόεδρος επαγγελματιών ψαράδων, πρόκειται για παθογόνο μύκητα, την λεγόμενη μούχλα του νερού, που προκαλεί την πανώλη της καραβίδας. Ήδη έχει εξαφανίσει τους πληθυσμούς των καραβίδων εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχει εισόδημα, δεν υπάρχουν καραβίδες και ψάρια» ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχουν τρία χρόνια να ψαρέψουν καραβίδες λόγω της απαγόρευσης.

Όπως λέει ο κ. Κουρτίδης, παρά το ότι ρίχνουν γόνο στο νερό, δεν αλλάζει η κατάσταση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Βρετανίας, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, τα σπόρια της πανώλης της καραβίδας εξαφανίζονται από ένα μολυσμένο σύστημα νερού (που συνδέονται με λίμνες και ποτάμια), μέσα σε λίγες εβδομάδες από την στιγμή που αφαιρεθεί και η τελευταία μολυσμένη καραβίδα.  Η ρίψη γόνου και ο εμπλουτισμός των υδάτων, προτού εξαλειφθεί και η τελευταία καραβίδα με πανώλη, απλώς παρατείνει το πρόβλημα. Οι καραβίδες που μεταφέρουν τη νόσο καταστρέφουν την οικολογία των συστημάτων και απειλούν το μέλλον των ιθαγενών ειδών ψαριών.

Σε αυτό συμβάλει και το κοινό που καλείται να ελέγχει, να καθαρίζει και να στεγνώνει τα ρούχα και τον εξοπλισμό του μετά την χρήση, για να αποτραπεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές. Εξάλλου, από τη χερσαία μετακίνηση των οστρακοειδών, μπορεί η πανώλη να εξαπλωθεί σε νέους βιότοπους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και μέσω πλημμυρών, περπατώντας στη στεριά, από εργαλεία, πλωτά μέσα, δολώματα ή και τον γόνο που ρίχνεται από άλλες περιοχές που πιθανόν να έχουν προσβληθεί.






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις