Πολεμική Αεροπορία: Με αξιώσεις στην άσκηση «Tarang Shakti 24» στην Ινδία

ΕΛΛΑΔΑ

Πολεμική Αεροπορία: Με αξιώσεις στην άσκηση «Tarang Shakti 24» στην Ινδία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Ινδία έρχεται ως ανταπόδοση της πρόσκλησης της συμμετοχής της ινδικής αεροπορίας στην άσκηση «Ηνίοχος 23» με αεροσκάφη Su-30.

05.09.2024 | 12:53

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πτητικό σκέλος της άσκησης άσκησης «Tarang Shakti 24»  στην Ινδία στην οποία συμμετέχει και η Πολεμική Αεροπορία με τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced. Η άσκηση πραγματοποιείται στην αεροπορική βάση «Jodhpur» στο Ρατζαστάν της βορειοδυτικής Ινδίας, και σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σκοπός της άσκησης είναι η συνεργασία των συμμετεχόντων σε ένα απαιτητικό πολυμερές περιβάλλον, με στόχο την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Τα τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced και τα δύο C-130 που μετέφεραν το απαραίτητο προσωπικό της 336 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης, τα εφόδια και τα ανταλλακτικά, έφτασαν στην Ινδία, ολοκληρώνοντας ένα σχέδιο πτήσης 3.000 χιλιομέτρων με δύο ενδιάμεσους σταθμούς για ανεφοδιασμό και ξεκούραση, φτάνοντας εκεί που ποτέ έως τώρα δεν είχε επιχειρήσει η Πολεμική Αεροπορία. Η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Ινδία έρχεται ως ανταπόδοση της πρόσκλησης της συμμετοχής της ινδικής αεροπορίας στην άσκηση «Ηνίοχος 23» με αεροσκάφη Su-30.

Τα περισσότερα σενάρια της άσκησης «Tarang Shakti 24» είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Μαχητικά F-16, Rafale, Sukhoi,A-10, F-18 και τα ιαπωνικά Mitsubishi F-2 θα εξασκηθούν, ως επί το πλείστον, σε αντικείμενα εναέριας μάχης, με τα F-16, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, να αναλαμβάνουν κυρίως τον ρόλο των επιτιθέμενων (aggressors) καθώς ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πακιστανικής αεροπορίας. Εκτός από την Ελλάδα και την Ινδία, με αεροπορικές δυνάμεις συμμετέχουν η Αυστραλία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μπαγκλαντές, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη.

Exit mobile version