Γιατρός αφαίρεσε κατά λάθος το συκώτι αντί για το σπλήνα: Μια σοκαριστική υπόθεση στις ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Γιατρός αφαίρεσε κατά λάθος το συκώτι αντί για το σπλήνα: Μια σοκαριστική υπόθεση στις ΗΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πέθανε λίγο αργότερα

05.09.2024 | 09:12

Ένας άνδρας από την Αλαμπάμα των ΗΠΑ πέθανε στο χειρουργικό τραπέζι όταν ο γιατρός αφαίρεσε κατά λάθος το συκώτι του κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβαση, σύμφωνα με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τη χήρα. Ο Γουίλιαμ Μπράιαν και η σύζυγός του Μπέβερλι είχαν πάει στο εξοχικό τους στην κομητεία Οκαλούσα της Φλόριντα τον περασμένο μήνα, όταν ξαφνικά ο σύζυγος άρχισε να αισθάνεται πόνο στην κάτω αριστερή κοιλιακή χώρα. Ο 70χρονος μετέβη τότε στο νοσοκομείο Ascension Sacred Heart Emerald Coast Hospital στην κομητεία Γουόλτον, όπου εισήχθη για περαιτέρω εξετάσεις, με τους γιατρούς να ανησυχούν για μια ανωμαλία του σπλήνα, ανέφερε η δικηγορική εταιρεία Zarzaur Law P.A. την Παρασκευή στο Facebook. Ο γενικός χειρουργός δρ Τόμας Σακνόβσκι και ο δρ Κρίστοφερ Μπακάνι, ο επικεφαλής ιατρός του νοσοκομείου, έπεισαν την οικογένεια πως ο Μπράιαν έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, διαφορετικά «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές επιπλοκές αν έφευγε από το νοσοκομείο» υποστηρίζει η δικηγορική εταιρεία.

Ο Μπράιαν συμφώνησε με τους γιατρούς και υποβλήθηκε σε χειροκίνητη λαπαροσκοπική σπληνεκτομή στις 21 Αυγούστου. Στη μέση της επέμβασης ο Σακνόφσκι αφαίρεσε το ήπαρ του Μπράιαν διατέμνοντας τα κύρια αγγεία που τροφοδοτούσαν το ήπαρ. Η χειρουργική τομή είχε ως αποτέλεσμα «άμεση και καταστροφική απώλεια αίματος με αποτέλεσμα τον θάνατο» αναφέρεται στην ανάρτηση. Αφού αφαίρεσε -λανθασμένα- το συκώτι του Μπράιαν, ο γενικός χειρουργός χαρακτήρισε το όργανο ως «σπλήνα», το οποίο αναγνωρίστηκε ως συκώτι μόνο μετά τον θάνατο του άνδρα. Ο γιατρός, μάλιστα, εξήγησε στη σύζυγο του ασθενούς πως ο «σπλήνας» του συζύγου της ήταν τόσο άρρωστος, που ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το συνηθισμένο και πως είχε «μεταναστεύσει» στην άλλη πλευρά του σώματός του.

Σε εντελώς διαφορετικά σημεία τα δύο όργανα

Να σημειωθεί πως μέσα στο ανθρώπινο σώμα το συκώτι βρίσκεται στην επάνω δεξιά πλευρά της κοιλιακής κοιλότητας, ακριβώς κάτω από το διάφραγμα και πάνω από το στομάχι, ενώ ο σπλήνας που βρίσκεται στην πάνω αριστερή πλευρά της κοιλιάς δίπλα στο στομάχι είναι σημαντικά μικρότερος από το συκώτι, μεταξύ 1.100 και 1.400 γραμμάρια ελαφρύτερος. Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο, ο συγκεκριμένος γιατρός είχε πραγματοποιήσει και στο παρελθόν χειρουργική επέμβαση σε λάθος σημείο, όταν το 2023 υποτίθεται ότι αφαίρεσε ένα τμήμα του παγκρέατος ενός ασθενούς αντί να πραγματοποιήσει την προβλεπόμενη εκτομή επινεφριδίων. Εκείνη η υπόθεση διευθετήθηκε εμπιστευτικά. Η Μπέβερλι Μπράιαν προσέλαβε το δικηγορικό γραφείο για να αποδώσει «δικαιοσύνη» στον σύζυγό της και ελπίζει ότι ο γενικός χειρουργός δεν θα αναλάβει πλέον τη θεραπεία άλλων ασθενών. «Ο σύζυγός μου πέθανε αβοήθητος στο τραπέζι του χειρουργείου από τον δρα Σακνόφσκι. Δεν θέλω κανένας άλλος να πεθάνει εξαιτίας της ανικανότητάς του, σε ένα νοσοκομείο που θα έπρεπε να γνωρίζει ότι είχε κάνει στο παρελθόν χειρουργικά λάθη που άλλαξαν τη ζωή του», ανέφερε η χήρα σε δήλωσή της μέσω της δικηγορικής εταιρείας.

Τι αναφέρει το νοσοκομείο για το περιστατικό

Το Νοσοκομείο North Walton Doctor’s Hospital «αποστασιοποιήθηκε» από τον Σνακόφσκι και αφαίρεσε όλες τις φωτογραφίες και τις αναφορές στον γιατρό από την ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο. Το νοσοκομείο Ascension Sacred Heart Emerald Coast Hospital δήλωσε ότι διερευνά τον θάνατο του Μπράιαν, αλλά δεν μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας ισχυρισμούς όπως αυτός και η ηγετική μας ομάδα διεξάγει ενδελεχή έρευνα για το γεγονός αυτό. Η Ascension Sacred Heart Emerald Coast έχει μακρά ιστορία στην παροχή ασφαλούς και ποιοτικής φροντίδας από τότε που το νοσοκομείο άνοιξε τις πόρτες του το 2003», ανέφερε το νοσοκομείο σε δήλωση που εξασφάλισε το AL.com. «Η ασφάλεια των ασθενών είναι και παραμένει η νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας παραμένουν με την οικογένεια. Διατηρούμε την ιδιωτική ζωή των ασθενών μας σε ύψιστο σεβασμό. Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών ή ενεργές δικαστικές υποθέσεις». Πάντως, μετά τον θάνατο του Γουίλιαμ Μπράιαν ανακαλύφθηκε μια προφανής μικρή κύστη στη σπλήνα του, η οποία πιστεύεται ότι ήταν η αιτία του πόνου για τον οποίο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Ετικέτες
Exit mobile version