Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νέος πρωθυπουργός Γαλλίας: Ποιος είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ
ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρωθυπουργός Γαλλίας: Ποιος είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ

Νέος πρωθυπουργός Γαλλίας: Το βαρύ βιογραφικό, με μακρά θητεία στην ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τον Μισέλ Μπαρνιέ ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας, θέλοντας να βάλει τέλος στο χάος που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας του. Με μια ανακοίνωσή του, το Ελιζέ αποκάλυψε ότι ο εκλεκτός του Μακρόν για να υπηρετήσει στη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Μπαρνιέ, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να βάλει τέλος σε δύο μήνες πολιτικής παράλυσης. Ο πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο της συγκρότησης κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου. Ο βετεράνος του συντηρητικού κόμματος «Les Républicains» έχει διατελέσει τέσσερις φορές υπουργός και είναι έτοιμος για μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη πρόκληση της μακράς πολιτικής του καριέρας.

Ο Μπαρνιέ γεννήθηκε το 1951 στη Λα Τρονς των γαλλικών Άλπεων και μεγάλωσε σε μια οικογένεια Γκωλικών. Έχει άλλα δύο αδέλφια. Τον Ιανουάριο του 1982 παντρεύτηκε την Isabelle Altmayer, δικηγόρο, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Υπηρέτησε στο επιτελείο διαφόρων γκωλικών υπουργών τη δεκαετία του 1970, πριν εκλεγεί το 1978, σε ηλικία μόλις 27 ετών, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ως βουλευτής του διαμερίσματος της Σαβοΐας, εκπροσωπώντας τους νεο-γκωλικούς, τη «Συμμαχία για τη Δημοκρατία», όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1993.

Το βαρύ βιογραφικό του Μισέλ Μπαρνιέ, με μακρά θητεία στην ΕΕ

Μαζί με τον Ζαν-Κλοντ Κιλί, ο Μπαρνιέ ήταν από τα πρόσωπα της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στην Αλμπερτβίλ ως συμπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Εντάχθηκε για πρώτη φορά στη γαλλική κυβέρνηση ως υπουργός Περιβάλλοντος μετά τη σαρωτική νίκη της Δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές του 1993. Το 1995, ο Ζακ Σιράκ τον διόρισε υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Με την ιδιότητα αυτή υπηρέτησε μέχρι την ήττα της προεδρικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές του 1997. Στη συνέχεια, ο Μπαρνιέ υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι από το 1999 έως τις 31 Μαρτίου 2004. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας στην κυβέρνηση του Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, μέχρι τις 5 Ιουνίου 2005.

Ο Μπαρνιέ εργάστηκε από το 2006 ως ειδικός σύμβουλος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το 2006-2007 διετέλεσε μέλος της Ομάδας Αμάτο, μιας ομάδας υψηλόβαθμων Ευρωπαίων πολιτικών που εργάζονταν ανεπίσημα για την επαναδιατύπωση της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος για την Ευρώπη, σε αυτό που έγινε γνωστό ως Συνθήκη της Λισαβόνας. Ηγήθηκε, επίσης, της λίστας του γκωλικού UMP (Ρεπουμπλικανοί) στην Ιλ ντε Φρανς για τις εκλογές του 2009 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Φεβρουάριο του 2010 διορίσθηκε Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες. Διορίστηκε δύο φορές αναπληρωτής επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας στη θέση του Αντόνιο Ταγιάνι. Από το 2015, ο Μπαρνιέ διετέλεσε άμισθος ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

Στις 27 Ιουλίου 2016 ο Μπαρνιέ ανακοινώθηκε ως ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το Brexit. Τον Ιανουάριο του 2021, ο Μπαρνιέ διορίστηκε ειδικός σύμβουλος της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την επίβλεψη της επικύρωσης της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Φεβρουάριο του 2021 δημιούργησε πολιτική ομάδα μέσα στους Ρεπουμπλικάνους με την ονομασία «Πατριώτης και Ευρωπαίος», στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια υποψηφιότητα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022, αλλά δεν πέτυχε να επικρατήσει.

Επιλέχθηκε ένας βετεράνος των συντηρητικών

Ο βετεράνος των συντηρητικών ήταν το τελευταίο όνομα που ήρθε στην επιφάνεια στις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις για την επιλογή πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα. Η πίεση προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να βγει από το αδιέξοδο αυξανόταν, ειδικά με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και ενόψει της διαφαινόμενης προθεσμίας για την έναρξη των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό του 2025 στο Κοινοβούλιο, τον επόμενο μήνα. Ο Μπαρνιέ αναδείχθηκε επικρατέστερος αργά την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τον επίσημο διορισμό του, σήμερα, Πέμπτη. Γρήγορα κατέστη σαφές ότι ο πρώην διαπραγματευτής του Brexit κάλυπτε όλες τις ανάγκες του Μακρόν. Όπως ήταν λογικό, είχε την υποστήριξη των Les Républicains.

Η επιλογή του Μπαρνιέ θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη του κεντρώου και του δεξιού μπλοκ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, δηλαδή την ψήφο εμπιστοσύνης που θα κληθεί να πάρει. Μαζί, ο συνασπισμός υπέρ του Μακρόν και η συντηρητική ομάδα της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς συγκεντρώνουν συνολικά 213 έδρες, κάτω από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι κρίσιμο ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση ενδέχεται να απέχει από την προσπάθεια να τον καταψηφίσει αμέσως. Αυτό θα έδινε στον Μπαρνιέ κάποιο περιθώριο ελιγμών, αλλά θα προωθούσε επίσης το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ως ρυθμιστικό παράγοντα οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης.

Τα παζάρια με τη Λεπέν και τον Μπαρντελά

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι περιμένει να αποφανθεί για τον Μπαρνιέ έως ότου ο νέος πρωθυπουργός πραγματοποιήσει την παραδοσιακή παρουσίαση των πολιτικών του στόχων στην Εθνοσυνέλευση. Η κυβέρνηση, έγραψε ο Μπαρντελά στο X, «πρέπει να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι: αγοραστική δύναμη, ασφάλεια, μετανάστευση». Ο Μπαρντελά προειδοποίησε, επίσης, ότι το κόμμα του θα μπορούσε να επιχειρήσει να τορπιλίσει μια μελλοντική κυβέρνηση υπό τον Μπαρνιέ, αν τα αιτήματά του δεν εισακουστούν.

Ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με το Politico, θεωρείται ότι έχει απόψεις για την εσωτερική πολιτική που είναι πιο συμβατές με την άκρα δεξιά από ό,τι ορισμένοι συνάδελφοί του. Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος έχει ζητήσει στο παρελθόν μορατόριουμ για τη μετανάστευση. Έχει προτείνει «την άμεση διακοπή των νομιμοποιήσεων αιτούντων άσυλο, τον αυστηρό περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης, τη μείωση της υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών». Προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα ενημέρωσης όταν δήλωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να ανακτήσει τη «νομική της κυριαρχία» και να μην υπόκειται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πολλά γαλλικά ΜΜΕ έχουν επισημάνει ότι ο Μπαρνιέ πολλές φορές ακούγεται σαν ευρωσκεπτικιστής. Με τις συνομιλίες να βρίσκονται σε αδιέξοδο με την αριστερά, ο Μακρόν χρειάζεται την έστω σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς, σημειώνει το Politico, καθώς το κεντρώο και το συντηρητικό μπλοκ υπολείπονται της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση. Την Τρίτη, η Λεπέν έθεσε τους όρους της για να απέχει από την ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας: «σεβασμό» για τους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης, αναλογική εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση, σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση και την ανασφάλεια και στήριξη της εργατικής τάξης στον προϋπολογισμό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις