Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

05

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ζιζέλ Πελικό κατάθεση: Με θυσίασε ο σύζυγός μου, ήμουν σαν νεκρή, μου φέρθηκαν σαν κομμάτι κρέας
ΚΟΣΜΟΣ

Ζιζέλ Πελικό κατάθεση: Με θυσίασε ο σύζυγός μου, ήμουν σαν νεκρή, μου φέρθηκαν σαν κομμάτι κρέας

Ζιζέλ Πελικό κατάθεση: «Μπορεί να μη φαίνεται, αλλά είμαι ένας σωρός ερειπίων»

Οπλισμένη με θάρρος, η Ζιζέλ Πελικό κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο για τα όσα φρικτά έμαθε ότι ζούσε επί μια δεκαετία. Για την στιγμή που ο κόσμος της κατέρρευσε όπως είπε, όταν ο σύζυγός της επί 40 χρόνια, αφού την βίασε ο ίδιος εκατοντάδες φορές, κάλεσε πάνω απο 70 άνδρες στο σπίτι του να την βιάσουν, αφού πρώτα της έδινε ισχυρά υπνωτικά για να πέφτει σε βαθύ ύπνο. Ο 71χρονος σύζυγός της σήμερα στη δικαστική αίθουσα ξέσπασε σε δάκρυα στο εδώλιο καθώς την άκουγε να περιγράφει λεπτομερώς πώς ερωτεύτηκαν και ξεκίνησαν τον έγγαμο βίο τους μαζί πριν ο κόσμος της «καταρρεύσει» όταν ανακαλύφθηκαν τα εγκλήματα του συζύγου της σε βάρος της. Η κυρία Πελικό, η οποία έχει τρία παιδιά και επτά εγγόνια, παραιτήθηκε γενναία από το δικαίωμά της στην ανωνυμία για να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της φρικαλεότητας που την ανάγκασε να υπομείνει ο επί 50 χρόνια σύζυγός της για δέκα χρόνια.

Ο δικαστής Ρότζερ Αράτα τη ρώτησε αν υπέφερε από προβλήματα μετά την κακοποίηση επί δέκα χρόνια. «Διαγνώστηκα με τέσσερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην ιατροδικαστική μονάδα των Βερσαλλιών». Ο δικαστής ρώτησε επίσης την Ζιζέλ Πελικό αν ο σύζυγός της είχε «σεξουαλικές επιθυμίες» στις οποίες δεν ήθελε να συμμετάσχει. «Μια φορά πήγαμε σε ένα νυχτερινό κέντρο με ένα άλλο ζευγάρι όπου υπήρχε ένα «δωμάτιο για swingers (σσ ανταλλαγή συντρόφων)». Αλλά εγώ δεν ήθελα να εμπλακώ σε αυτό, οπότε δεν πήγαμε σε εκείνο το δωμάτιο και μείναμε απλώς στο κυρίως νυχτερινό κέντρο», απάντησε. Ένας άλλος δικαστής ρώτησε την Πελικό αν αυτή και ο σύζυγός της συζήτησαν ποτέ το ενδεχόμενο να βιντεοσκοπήσουν τη σεξουαλική τους συνεύρεση.

«Ποτέ δεν συμφώνησα να μας βιντεοσκοπήσει ο κ. Πελικό όταν κάναμε σεξ. Όχι, η μόνη φορά που μιλήσαμε για κάτι τέτοιο ήταν στο δωμάτιο των swingers στο νυχτερινό κέντρο. Κατάλαβα ότι θα ήθελε να το κάνει. Αλλά για μένα ήταν αδύνατο». Σήμερα, η Ζιζέλ Πελικό έπρεπε να ξαναζήσει το τραύμα που βίωσε όταν ένας αστυνομικός ερευνητής της έδειξε τα βίντεο που την έδειχναν να βιάζεται επανειλημμένα από τον σύζυγό της Ντομινίκ Πελικό και περισσότερους από 80 αγνώστους – δεν έχουν αναγνωριστεί όλοι – ενώ ήταν αναίσθητη.

Ο Πελικό και άλλοι 50 κατηγορούνται για τον βιασμό της και ενώ ο σύζυγος και 14 από τους συγκατηγορούμενούς του έχουν παραδεχτεί τη συμμετοχή τους στη χειρότερη υπόθεση βιασμού της Γαλλίας, 35 άνδρες – από όλα τα κοινωνικά στρώματα – αρνούνται ότι βίασαν την Πελικό ενώ ήταν αναίσθητη, υποστηρίζοντας ότι εκείνη με κάποιο τρόπο συναίνεσε. Ο δικηγόρος της 71χρονος γυναίκας την ρώτησε σήμερα στο δικαστήριο: «Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους παραδέχονται τα γεγονότα, άλλοι αμφισβητούν όλα τα γεγονότα και άλλοι επιβεβαιώνουν ότι ήταν παρόντες αλλά αρνούνται ότι επρόκειτο για βιασμό. Κόλλησες τέσσερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εκτέθηκες έξι φορές στον ιό HIV. Τι έχεις να πεις στους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι συναινέσατε σε όλα αυτά;».

Η Πελικό απάντησε: «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη μου. Τα άτομα αυτά είχαν πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρισκόμουν. Ποτέ δεν πήρα εν γνώσει μου μέρος σε κανένα από αυτά τα πράγματα. Πώς μπορείτε έστω και να προσπαθήσετε να κάνετε τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι μια γυναίκα θα συμμετείχε εν γνώσει της σε όλα αυτά;». Ο δικαστής την ρώτησε τι αισθάνεται για το γεγονός ότι ο σύζυγός της παραδέχθηκε τις πράξεις του. «Εχω αισθήματα αηδίας. Είχαμε τα πάντα, είχαμε μια υπέροχη ζωή. Δεν καταλαβαίνω πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό», τού απάντησε.

Αναφερόμενη στα βίντεο που της έδειξε η αστυνομία με εκείνη να την βιάζουν η Πελικό είπε: «Είμαι αδρανής, στο κρεβάτι μου, και με βιάζουν. Πρόκειται για σκηνές βαρβαρότητας.Μη μου μιλάτε για σκηνές σεξ, αυτές είναι σκηνές βιασμού.Ποτέ δεν έχω κάνει τρίο ή swinging, θέλω να το πω αυτό».

Η Πελικό ξεκίνησε την κατάθεσή της ευχαριστώντας την αστυνομία για την ανακάλυψη των εγκλημάτων του συζύγου της: «Δεν θα βρισκόμουν ενώπιον σας αν δεν υπήρχε το έργο της αστυνομίας του Carpentras [της πόλης όπου βρίσκεται το σούπερ μάρκετ όπου συνελήφθη ο σύζυγός της το 2020]. Εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου έλειπα με την κόρη μου. Επέστρεψα στο σπίτι μου στο Μαζάν και κάθισα στην κουζίνα.Ο σύζυγός μού είπε: ”Έκανα κάτι ανόητο. Τράβηξα μερικές φωτογραφίες στο σούπερ μάρκετ”. Έκλαιγε. Του είπα ότι θα τον στηρίξω, γιατί περάσαμε μια ζωή μαζί. Μετά από 50 χρόνια γάμου του είπα ότι θα τον συγχωρούσα. Αλλά αν υπήρχε δεύτερη φορά θα τον άφηνα. Τον Οκτώβριο πήγα στο Παρίσι για να φροντίσω δύο από τα εγγόνια μου. Έλαβα ένα τηλεφώνημα από την αστυνομία μου είπα να πάω εκεί να μιλήσουμε. Έκλεισα ραντεβού τον Νοέμβριο στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Καρπαντρά.

Ήξερα ότι είχε βγάλει φωτογραφίες αυτών των γυναικών και νόμιζα ότι πηγαίναμε εκεί για μια τυπική κατάθεση». Η Ζιζέλ Πελικό είπε στο δικαστήριο ότι θα θυμάται να ανεβαίνει τα σκαλιά του αστυνομικού τμήματος «για το υπόλοιπο της ζωής μου». Στο τμήμα, όπου φορούσε μάσκα, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κόβιντ, ένας αστυνομικός της είπε: «Θα σου πω κάτι που δεν θα σου αρέσει». Η Πελικό είπε για εκείνη την ημέρα ότι «ο κόσμος μου κατέρρευσε, για μένα τα πάντα κατέρρευσαν, όλα όσα έχτισα σε 50 χρόνια». «Επί 50 χρόνια στήριζα πάντα τον σύζυγό μου, προβλήματα υγείας, προβλήματα οικονομικά και προβλήματα του ζευγαριού.

Ο γάμος μας βασιζόταν στην εμπιστοσύνη»

«Είμαι μια γυναίκα που μόνο ένας άνδρας μπορεί να αγγίξει, ο κ. Πελικό, κανένας άλλος δεν μπορεί να βάλει χέρι πάνω μου», πρόσθεσε. Η κυρία Πελικό δήλωσε ότι όταν έφυγε από το αστυνομικό τμήμα, επέστρεψε μόνη της στο σπίτι, ενώ ο σύζυγός της παρέμεινε υπό κράτηση: «Το τραύμα ήταν τεράστιο. Sοκ. Επέστρεψα στο σπίτι με τοn μικρό μου σκύλο. Δεν μπορούσα να μείνω μόνη μου. Έπρεπε να πάω να δω κάποιους φίλους. Είπα στον γιο μου ότι ο πατέρας του ήταν υπό κράτηση, ότι του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες. Στις 3 Νοεμβρίου πήγα στο αστυνομικό τμήμα του Kαρπαντρά.

Η αστυνομία μου έδειξε τα βίντεο. Ο κόσμος μου κατέρρευσε. Όταν το είπα στην κόρη μου, ούρλιαξε. Έφυγα από το σπίτι μου με δύο βαλίτσες και τον σκύλο μου. Αυτό ήταν το μόνο που είχα μετά από 50 χρόνια γάμου. Τα πάντα βασίζονταν στην εμπιστοσύνη των 50 ετών. Η κόρη μου έπαθε νευρικό κλονισμό και χρειάστηκε ιατρική βοήθεια». «Όταν το είπα στους γιους μου, δεν νομίζω ότι το κατάλαβαν πραγματικά, ήταν αποστασιοποιημένοι και δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα. Νομίζω ότι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ. Είπαν μην λες τέτοια ανόητα πράγματα», είπε η Πελικό στο δικαστήριο. ‘[Εκείνο] το βράδυ, τα παιδιά τηλεφωνούσαν συνέχεια, ανησυχούσαν μήπως πεθάνω».

Η κυρία Πελικό συνέχισε: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια τέτοια κατάσταση. Εκείνη τη στιγμή ήθελα να εξαφανιστώ. Οι άνθρωποι στο δρόμο – στο φούρνο στο σούπερ μάρκετ, με ρωτούσαν αν είμαι καλά. Έπρεπε να φύγω από την περιοχή. Δεν μπορούσα να μείνω σε εκείνο το σπίτι. Είχα χάσει τα πάντα, τον σύζυγό μου, τη ζωή μου. Δεν ήξερα ποια ήμουν ή πού πήγαινα. Είχα χάσει την ταυτότητά μου. Ο γιος μου με έβγαλε από εκείνο το σπίτι».

Αναφερόμενη στα βίντεο που είχε τραβήξει ο σύζυγός της με αγνώστους να την βιάζουν, είπε: «Αυτό δεν ήταν σεξ, ήταν βιασμός. Ποτέ δεν έκανα ανοιχτό σεξ, ποτέ δεν ήμουν swinger. Δεν ήμουν ποτέ θύμα, μέχρι τώρα. Έπρεπε να ζητήσω βοήθεια, συμβουλευτική». Η κυρία Pelicot είπε ότι πιστεύει ότι η πρώτη περίπτωση που της έδωσε υπνωτικά ήταν το 2011, όταν ξύπνησε ένα απόγευμα χωρίς μνήμη. «Μια μέρα το 2011, ξύπνησα στις 6 το απόγευμα. Αυτό δεν ήταν λογικό. Ποτέ δεν κοιμάμαι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ήξερα ότι αυτό δεν ήταν φυσιολογικό, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Δεν είχα καμία ανάμνηση της ημέρας. Ρώτησα τον κ. Πελικό τι είχε συμβεί».

Το ζευγάρι μετακόμισε στο χωριό της Προβηγκίας δύο χρόνια αργότερα, το 2013. Η ίδια είπε: «Τον Μάρτιο του 2013 φύγαμε από το Παρίσι για το Μαζάν και αυτά τα κενά μνήμης ξεκίνησαν ξανά. Έχω εξαιρετική μνήμη. Αστειεύτηκα με τον σύζυγό μου, «δεν με ναρκώνεις, έτσι δεν είναι;». Εκείνος ξέσπασε σε δάκρυα και είπε: ”πραγματικά πιστεύεις ότι θα μπορούσα να το κάνω κάτι τέτοιο;”. Πήγα να δω έναν νευρολόγο. Ήμουν πεπεισμένη ότι είχα Αλτσχάιμερ. Μου είπε να μην ανησυχώ. Έκανα εξετάσεις, αλλά τα κενά μνήμης συνεχίζονταν. Δεν θυμάμαι καμία από τις ερωτικές σκηνές. Ο γιος μου είπε στον σύζυγό μου ότι δεν ήμουν καλά. Μου είπε ”μην ανησυχείς”».

Η Πελικό πρόσθεσε: «Θυσιάστηκα από τον σύζυγό μου για αυτές τις αισχρότητες – μια γυναίκα ναρκωμένη και κακοποιημένη. Ήταν σαν να ήμουν νεκρή. Μου φέρθηκαν σαν ένα κομμάτι κρέας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλάω, – για όλες τις άλλες γυναίκες που κακοποιούνται. Ήταν εξευτελιστικό αυτό που πέρασα. Το έμαθα από τον ανακριτή ότι ο κ. Πελικό είχε βιντεοσκοπήσει τις φούστες των γυναικών με μια κρυφή κάμερα. Έμαθα ότι το 2010 είχε κάνει κάτι παρόμοιο. Αν το ήξερα τότε, ίσως να ήμουν πιο προσεκτική. Θα μπορούσα να είχα κερδίσει δέκα χρόνια από τη ζωή μου».

Στο δικαστήριο είπε ακόμη ότι το 2010, ξύπνησε με τον σύζυγό της να τη «βιάζει». «Θυμάμαι ότι πήγα για ύπνο και ξύπνησα ξαφνικά και βρήκα τον κ. Πελικό να με βιάζει, καθώς δεν είχα συναινέσει. Είπα τι κάνεις; Στη συνέχεια ξανακοιμήθηκα. Νόμιζα ότι είχε μια παρόρμηση να το κάνει και ήμασταν παντρεμένοι, οπότε δεν το προχώρησα περαιτέρω», είπε, σύμφωνα με την Telegraph. Για τα βίντεο με τους βιασμούς είπε: «Αυτά τα βίντεο είναι το ένα πιο φρικτό από το άλλο. Είναι βάρβαρο, δεν ξέρω πώς το σώμα μου είναι αρκετά δυνατό για να στέκεται σήμερα μπροστά σας». Είπε ότι στα δέκα χρόνια που ο σύζυγός της καλούσε άλλους άνδρες στο σπίτι τους για να τη βιάσουν, δεν ξύπνησε ποτέ με διαφορετική πιτζάμα από αυτή με την οποία πήγε για ύπνο.

Η μητέρα τριών παιδιών θυμήθηκε επίσης σήμερα το πρωί πώς η δική της μητέρα πέθανε όταν η ίδια ήταν μόλις εννέα ετών και ότι εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία μόλις 13 ετών για να βρει δουλειά. «Στα 13 μου χτυπούσα τις πόρτες των εργοστασίων ζητώντας δουλειά. Όταν ήμουν δύο ετών ήξερα ότι η μητέρα μου είχε μια ανίατη ασθένεια. Αλλά δεν είδα ποτέ τη γιαγιά μου να κλαίει. Στην οικογένειά μου δεν δείχνουμε τα δάκρυά μας». «Τότε γνώρισα τον κ. Πελικό. Είχε μια τυραννική οικογένεια. Έπρεπε να δίνει τον μισθό του στους γονείς του. Παντρεύτηκα πολύ νέα. Ήμουν 20 ετών. Χρειαζόμασταν την άδεια των γονέων μας. Ο πατέρας μου δεν ήταν υπέρ του γάμου, αλλά τον δέχτηκε. Δεν είχαμε χρήματα αλλά ήμασταν πολύ ερωτευμένοι. Δεν έχω πάει ποτέ με άλλον άνδρα. Δεν ήμασταν πλούσιοι αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι.

Ο κύριος Πελικό είναι ηλεκτρολόγος. Μετεκπαιδεύτηκε ως κτηματομεσίτης. Είχε πέτρες στα νεφρά και παραλίγο να πεθάνει. Και μετά η κρίση των ακινήτων. Δεν υπήρχαν χρήματα, αλλά εξακολουθούσα να τον στηρίζω. Ήξερα ότι ήταν θαρραλέος. Πάντα δούλευε σκληρά». Σε αυτό το σημείο ο Πελικό, γράφει η Daily Mail, ξέσπασε σε δάκρυα στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Σκουπίζοντας τα μάτια του o 71χρονος έδειχνε να μην μπορεί να ακούσει όσα έλεγε η σύζυγός του για την κάποτε ευτυχισμένη ζωή τους. «Μετά τη σύλληψή του, έμαθα ότι είχε βιαστεί σε ηλικία εννέα ετών. Δεν τον υποστήριζαν οι γονείς του. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αντιμετωπίσει μαζί. Τώρα παρακολουθούμε από ψυχίατρο. Οι σκηνές βιασμού είναι σκηνές βασανιστηρίων. Γιατί αξίζει σε κάποιον να το περάσει αυτό;».

Αφού έδωσε την κατάθεσή της, ο δικαστής Aράτα άρχισε να ανακρίνει την Πελικό. Ο δικαστής της είπε ότι ο Πελικό έχει παραδεχθεί τα εγκλήματά του και τη ρώτησε: «Τι αισθάνεστε γι’ αυτό;». Η κυρία Πελικό απάντησε: «Αισθήματα αηδίας. Είχαμε τα πάντα, είχαμε μια υπέροχη ζωή. Δεν καταλαβαίνω πώς συνέβη αυτό». Όταν ρωτήθηκε αν είχε κάποια προβλήματα μετά την κακοποίηση που υπέστη, είπε: «Έχω γυναικολογικά προβλήματα. Διαγνώστηκα με τέσσερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην ιατροδικαστική μονάδα των Βερσαλλιών». «Έκανα εξετάσεις για HIV, καθώς ένας άνδρας που ήρθε [για να με βιάσει] έξι φορές ήταν οροθετικός. Η ζωή μου βρισκόταν σε κίνδυνο, αλλά ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν σταμάτησε κανείς. Ευτυχώς δεν κόλλησα. Αλλά ούτε μια φορά ο κ. Πελικό δεν είπε στον εαυτό του ”το παράκανα”. Δεν έδειξε καθόλου οίκτο, καθόλου οίκτο’, είπε η 71χρονη/

Ο δικαστής έκλεισε την ανάκριση με μια «πολύ δύσκολη ερώτηση», όπως τη χαρακτήρισε. «Κυρία Πελικό, είστε με οποιονδήποτε τρόπο συνυπεύθυνη για τις δραστηριότητες του κυρίου Πελικο;».

Εκείνη απάντησε ήρεμα: «Απολύτως όχι. Ποτέ δεν προσποιήθηκα ότι κοιμάμαι ή κάτι τέτοιο». Η Πελικό είπε στο δικαστήριο ότι ήταν πλέον διαζευγμένη από τον επί 50 χρόνια σύζυγό της. Πρόσθεσε ότι διατήρησε το όνομα του συζύγου της για να υποστηρίξει τα παιδιά της. «Ήθελα να λέγομαι Ζιζέλ Πελικό για όλη τη διάρκεια αυτής της δίκης από αλληλεγγύη προς τα παιδιά μου που λέγονται Πελικό».

Ανέφερε ωστόσο ότι ο σύζυγός της την φωτογράφιζε όταν έβγαινε από το μπάνιο. «Είπα στον σύζυγό μου να σταματήσει να με φωτογραφίζει. Εκείνος απάντησε ότι θα έπρεπε να είμαι ευχαριστημένη που μετά από 50 χρόνια ο σύζυγός σου θέλει ακόμα να σε βγάζει φωτογραφίες. Ήταν ίσως κολακευτικό, αλλά με ενόχλησε και του είπα να σταματήσει’. Δεν συμμετείχα ποτέ σε αυτή τη σεξουαλική δραστηριότητα. Πώς θα μπορούσε οποιαδήποτε σύζυγος να συμφωνήσει να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι τελείως απαράδεκτο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις