Χρέη στους Δήμους: Οι αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη στους Δήμους: Οι αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τα χρέη προς Δήμους

05.09.2024 | 17:12

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά το θέμα των Δήμων και τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς αυτούς, αναφέρθηκε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης: «Οι διατάξεις του δεύτερου νομοσχεδίου εστιάζουν στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων, με τις κυριότερες παρεμβάσεις να αφορούν στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με καταβολή σε έως 60 δόσεις, για οφειλές που βεβαιώθηκαν ως 31 Αυγούστου 2024. Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες, θεσπίζεται, επιπλέον, απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%».

Κατά την τοποθέτησή του αποκάλυψε και το ύψος των οφειλών προς Δήμους και ΔΕΥΑ: «Στόχος της ρύθμισης είναι, αφενός η διευκόλυνση των οφειλετών που θα την αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό φορολογική ενημερότητα, και, αφετέρου, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των Δήμων, καθώς το ύψος των οφειλών προς τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ αγγίζει σήμερα τα 3,6 δις ευρώ».

Ο κ. Μαρινάκης αποκάλυψε: «Για κάθε οφειλή προς τους Δήμους άνω των 10.000 ευρώ θεσπίζεται πάγια δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Επίσης, διευκολύνεται ο συμψηφισμός των οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. με αυτές των Δήμων, χωρίς την προσκόμιση ενημερότητας, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Ακόμη απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων από δημοτικά τέλη, εφόσον προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση περί μη ηλεκτροδότησης και εφόσον δεν έχουν οφειλές πριν κάνουν την αίτηση. Με τις διατάξεις τριπλασιάζεται το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση των παραβατών. Παράλληλα, διευκολύνονται οι Δήμοι προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες προσαρμογές για την αδειοδότηση των δημοτικών παιδικών και βρεφικών σταθμών». «Με τις διατάξεις που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των χερσαίων συνοριακών σταθμών και ορίζονται οι οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας ως αρμόδιες για τα ζητήματα αναβάθμισης, συντήρησης, επέκτασης, λειτουργίας και κατασκευής των σταθμών», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Exit mobile version