Ιταλός υπουργός Πολιτισμού: Παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο ο Σαντζουλιάνο

ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλός υπουργός Πολιτισμού: Παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο ο Σαντζουλιάνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ιταλός υπουργός Πολιτισμού: O Αλεσάντρο Τζούλι είναι ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας

06.09.2024 | 20:20

«Παραιτούμαι μετά από ημέρες γεμάτες μίσος και πόνο» γράφει σε επιστολή του ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο. Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία απευθύνει στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ιταλός υπουργός την ευχαριστεί για το ότι τον υπερασπίστηκε και προσθέτει ότι παραιτείται «μετά από σειρά ημερών γεμάτων πόνο, μίσος, εξαιτίας ενός μιντιακού συστήματος». Χαρακτηρίζει, δε, την παραίτησή του «οριστική και αμετάκλητη». Ο Σαντζουλιάνο είχε παραιτηθεί και πριν από 48 ώρες, αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με την ερωμένη του, η οποία είχε πάρει θέση συμβούλου στο υπουργείο, για να αποκαλύψει εν μέσω πιέσεων ο ίδιος ο υπουργός πως είχε εξωσυζυγική σχέση μαζί της.

Η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή από την Τζόρτζια Μελόνι. Η αποκάλυψη έγινε στις 26 Αυγούστου, όταν στον λογαριασμό της στο Instagram η Μαρία Ροζάρια Μπότσια δημοσίευσε ένα μήνυμα, στο οποίο ευχαριστούσε τον Σαντζουλιάνο για τον διορισμό της ως «υπουργικής συμβούλου για μεγάλες εκδηλώσεις». Αυτό διαψεύστηκε από τον υπουργό, ο οποίος αναγκάστηκε να αποκαλύψει τη σχέση τους ζωντανά στον αέρα.

«Είναι πολύ λεπτό και δύσκολο θέμα για μένα. Είχαμε μια σχέση προσωπικού, αισθηματικού χαρακτήρα με την κυρία Μπότσια, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που με οδήγησαν στο να ακυρώσω τον διορισμό της ως συμβούλου μου. Δεν είμαι, όμως, εκβιάσιμος, διότι δεν χρησιμοποίησα με ακατάλληλο τρόπο δημόσια χρήματα». Το ερώτημα που τέθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, όπως και από την αντιπολίτευση, είναι αν στη Μαρία Ροζάρια Μπότσια -η οποία έχει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών- μπορεί να αποκαλύφθηκαν απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες σχετίζονται με την ασφάλεια των υπουργών που θα πάρουν μέρος στη σύνοδο.

Το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού το διέψευσε κατηγορηματικά. Παράλληλα, διέψευσε και το ότι υπεγράφη τελικά ο διορισμός της ινφλουένσερ και «ειδικής σε θέματα μόδας» ως άμισθης συμβούλου του υπουργού.

Η Μελόνι, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, υπογράμμισε ότι «o επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού τής εγγυήθηκε πως το συγκεκριμένο άτομο δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα -με ιδιαίτερη αναφορά στη συνεδρίαση των υπουργών Πολιτισμού της G7- και ότι κυρίως δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ από τα δημόσια χρήματα των Ιταλών πολιτών, πάντα με αναφορά στο άτομο αυτό». Η Μπότσια, όμως, ανήρτησε δύο σελίδες από έγγραφα που αφορούν το πρόγραμμα των εργασιών της G7 στη Νάπολη και στην Πομπηία. Πρόσθεσε, δε, ότι για τις επισκέψεις και τις μετακινήσεις της «δεν πλήρωσε η ίδια ποτέ ούτε ένα ευρώ» και ότι «όλα τα ταξίδια οργανώθηκαν από τον επικεφαλής της γραμματείας του υπουργού».

O Αλεσάντρο Τζούλι, ο δημοσιογράφος και διευθυντής του μουσείου Maxxi της Ρώμης είναι ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.  Ο ίδιος ορίστηκε αμέσως μετά την παραίτησή του προκατόχου του Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Ποιος ειναι ο Αλεσάντρο Τζούλι

Γεννημένος στη Ρώμη στις 27 Σεπτεμβρίου 1975, εντάχθηκε σε νεαρή ηλικία στο ακροδεξιό κίνημα Meridiano Zero. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza», χωρίς ωστόσο να πάρει πτυχίο. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα σε ορισμένες τοπικές εφημερίδες και στη συνέχεια δούλεψε στο Il Foglio, όπου ξεκίνησε το 2004 και διορίστηκε ως αναπληρωτής διευθυντής το 2008. Στη συνέχεια έγινε συνδιευθυντής μέχρι το 2017. Από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2017 ήταν διευθυντής στο ιταλικό Times. Συνεργάστηκε με τα ενημερωτικά μέσα Linkiesta, Il Tempo, Libero, il Corriere dell’Umbria και Med-Or, ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε από την Leonardo SpA

Μεταξύ 2019 και 2020 ήταν καλεσμένος στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Patriae που φιλοξενούσε η Annalisa Bruchi στο κανάλι Rai 2. Το 2020 φιλοξένησε τη Seconda linea με τη Francesca Fagnani στο Rai 2, το οποίο έκλεισε μετά από δύο επεισόδια. Συνεργάζεται με τον L’Argonauta στο Rai Radio 1. Είναι επίσης συγγραφέας βιβλίων. Στις 23 Νοεμβρίου 2022 ο Υπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης Meloni, Gennaro Sangiuliano, τον διόρισε πρόεδρο του Ιδρύματος MAXXI, με ισχύ από τις 12 Δεκεμβρίου 2022. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, διορίστηκε Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Μελόνι.

 

Exit mobile version