Περικοπές σε περίπου 100.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περικοπές σε περίπου 100.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Αναμένονται μειώσεις για περίπου 100.000 συνταξιούχους

06.09.2024 | 12:00

Αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, καθώς επιδιώκεται η εναρμόνισή τους με τις συντάξεις χηρείας του δημόσιου τομέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναμένονται μειώσεις για περίπου 100.000 συνταξιούχους, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται το φθινόπωρο. Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν τη μείωση των συντάξεων χηρείας σε περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος λαμβάνει και άλλη σύνταξη ή εργάζεται. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα πρέπει να μειωθούν από το 70% στο 35% μετά την πάροδο τριών ετών, εάν ο δικαιούχος συνταξιοδοτείται ή εργάζεται. Αν και το μέτρο έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 2020, έχει μέχρι τώρα εφαρμοστεί μόνο για τις συντάξεις του δημόσιου τομέα και του ΟΓΑ.

Η τελική απόφαση θα αφορά τον τρόπο εφαρμογής του νόμου και αν οι περικοπές θα επιβληθούν αναδρομικά. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, κυρίως για τις γυναίκες-χήρους, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο οι περικοπές να μην ισχύσουν αναδρομικά, ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή χρημάτων από το 2020 και μετά, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

 

Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν:

  • Μείωση της μικρότερης σύνταξης κατά 50%: Σε περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος λαμβάνει δύο συντάξεις, να επιλέγεται η περικοπή της μικρότερης σύνταξης. Αυτή η προσέγγιση ενδέχεται να μειώσει την οικονομική πίεση για τους συνταξιούχους.
  • Περικοπή μόνο της εθνικής σύνταξης: Η μείωση να αφορά μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€, χωρίς να επηρεάζεται το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης χηρείας. Με αυτόν τον τρόπο, η συνολική απώλεια εισοδήματος θα είναι μικρότερη από την πλήρη περικοπή της σύνταξης.
  • Επιστροφή των χρημάτων σε δόσεις: Η σταδιακή επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν οι δικαιούχοι κατά την περίοδο που δεν είχε εφαρμοστεί η διάταξη νόμου, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό βάρος για τους συνταξιούχους.

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται και το ζήτημα της καταβολής της εθνικής σύνταξης. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι στους δικαιούχους με δύο συντάξεις καταβάλλεται μόνο μία εθνική σύνταξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις.

Οι θέσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ζητά την αναστολή των περικοπών και την άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων για τη διατήρηση των συντάξεων χηρείας στο 70% της αρχικής τους αξίας, χωρίς περαιτέρω μειώσεις. Υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου θα προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε χιλιάδες συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά. Επιπλέον, το Δίκτυο προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία, χιλιάδες συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν στον e-ΕΦΚΑ σημαντικά ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Η προοπτική αυτή αυξάνει τις ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή του νόμου, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές αντιδράσεις και να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη στην εφαρμογή των μέτρων.

Exit mobile version