Κινέζα κατάσκοπος: Η απίστευτη υπόθεση της Linda Sun

ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζα κατάσκοπος: Η απίστευτη υπόθεση της Linda Sun

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κινέζα κατάσκοπος: Κατηγορείται ότι κατασκόπευε στις ΗΠΑ, με ανταλλάγματα μια Ferrari, ένα σπίτι στη Χονολουλού και delivery... πάπιας

07.09.2024 | 19:13

Η υπόθεση της Linda Sun, πρώην υψηλόβαθμης αξιωματούχου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία. Η Sun κατηγορείται ότι λειτουργούσε ως μυστική πράκτορας για την Κίνα, ενώ απολάμβανε μια πολυτελή ζωή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Sun και ο σύζυγός της, Christopher Hu, έλαβαν εκατομμύρια δολάρια και άλλα προνόμια από την κινεζική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για πληροφορίες και υπηρεσίες. Αυτά περιλάμβαναν ένα πολυτελές σπίτι στο Long Island, ένα διαμέρισμα στη Χονολουλού, πολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων μια πανάκριβη Ferrari, αλλά και… delivery παστωμένης πάπιας. Σε αντάλλαγμα, η κ. Sun και ο κ. Hu «έλαβαν σημαντικά οικονομικά και άλλα οφέλη από τους εκπροσώπους [του Πεκίνου]», λένε οι εισαγγελείς.

Τα δώρα περιελάμβαναν ταξίδια στην Κίνα με πλήρη πληρωμή, εισιτήρια για κορυφαίες παραστάσεις, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις, εργασία στην Κίνα για τον ξάδελφο της κας Sun και κατ’ οίκον παραδόσεις αλατισμένων παπιών τύπου Nanjing που ετοίμαζε ο προσωπικός σεφ ενός Κινέζου κυβερνητικού αξιωματούχου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η λιχουδιά πάπιας δόθηκε ως δώρο στην κα Sun – και στάλθηκε απευθείας στο σπίτι των γονέων της – σε τουλάχιστον 16 διαφορετικές περιπτώσεις.

Γιατί κατηγορείται η Linda Sun

Σε μια περίοδο περίπου 14 ετών, η Linda Sun ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε αναπληρώτρια προσωπάρχης του κυβερνήτη. Η Sun φέρεται να βοήθησε Κινέζους αξιωματούχους να αποκτήσουν πρόσβαση σε εσωτερικές πληροφορίες και να εμποδίσει την επικοινωνία Ταϊβανέζων διπλωματών με την κυβέρνηση της Νέας Υόρκης. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις προσπάθειες της Κίνας να επηρεάσει τοπικούς και κρατικούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ειδικούς. Το ζευγάρι δήλωσε αθώο την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν για μια σειρά από κατηγορίες, από την παράλειψη εγγραφής ως ξένος πράκτορας έως την απάτη με τις βίζες και το ξέπλυμα χρήματος.

Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί από τα άτομα που ενεργούν για λογαριασμό ή προς το συμφέρον ξένων χωρών ή πολιτικών κομμάτων να εγγράφονται ως ξένοι πράκτορες. Η κ. Sun δεν το έκανε ποτέ – και, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η κινεζικής καταγωγής πολιτογραφημένη πολίτης «απέκρυψε ενεργά ότι προέβη σε ενέργειες κατ’ εντολή, αίτημα ή καθοδήγηση» αξιωματούχων και εκπροσώπων της κινεζικής κυβέρνησης.

«Το πώς τη γλίτωσε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι θέμα συνεχιζόμενης έρευνας, αλλά φαίνεται ότι έλαβε πολλά μέτρα για να αποφύγει να συλληφθεί, φέρεται να είπε ψέματα στο FBI, στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και σε άλλους όταν ρωτήθηκε και έλαβε άλλα μέτρα για να αποκρύψει τον ρόλο της», είπε. Το πρωί της Τρίτης, ομοσπονδιακοί πράκτορες εισήλθαν στο σπίτι του ζευγαριού στο Λονγκ Άιλαντ και τους συνέλαβαν για 10 ποινικές κατηγορίες.

Το κατηγορητήριο κατά της κ. Sun απαριθμεί περιπτώσεις στις οποίες εργάστηκε για να εμποδίσει τους εκπροσώπους της Ταϊβάν είτε να επικοινωνήσουν είτε να συναντηθούν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. «Όλα τακτοποιήθηκαν ικανοποιητικά», φέρεται να καυχιόταν η κ. Σαν σε ένα μήνυμα του 2016 προς έναν Κινέζο προξενικό υπάλληλο, αφού κατάφερε να αποτρέψει με επιτυχία έναν κορυφαίο πολιτικό της Νέας Υόρκης από μια εκδήλωση που φιλοξενούσε η Ταϊβάν. Ο δικηγόρος της, Jarrod Schaeffer, αναφέρθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων AP ως εξής: «Ανυπομονούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κατηγορίες στο δικαστήριο. Η πελάτισσά μας είναι κατανοητά αναστατωμένη από την απαγγελία αυτών των κατηγοριών». Ο δικαστής άφησε το ζευγάρι ελεύθερο με εγγύηση, περιορίζοντας τα ταξίδια τους σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ και διατάσσοντας την κ. Σαν να αποφύγει κάθε επαφή με εκπροσώπους του κινεζικού προξενείου ή της κινεζικής αποστολής στη Νέα Υόρκη.

 

Exit mobile version