Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

07

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Interview 2024 – Political: Προβάδισμα ΝΔ με 11,2 μονάδες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Interview 2024 – Political: Προβάδισμα ΝΔ με 11,2 μονάδες

Δημοσκόπηση Interview 2024 - Political: Στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, 5ος ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτο κόμμα παραμένει η ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πέμπτος πίσω από Ελληνική Λύση και ΚΚΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Interview για την εφημερίδα Political. Στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», η ΝΔ βρίσκεται σταθερά μπροστά με 11,2 μονάδες, αλλά με απώλειες.

ΝΔ: 24,2%
ΠΑΣΟΚ: 13%
Ελληνική Λύση: 10,4%
ΚΚΕ: 10%
ΣΥΡΙΖΑ: 9,5%

Στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν η Φωνή Λογικής, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη. Στο ζήτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διατηρεί σταθερό και μεγάλο προβάδισμα έναντι των δύο βασικών πολιτικών του αντιπάλων. Στο ερώτημα: «Μεταξύ Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση με ποσοστό 37% και ακολουθούν ο κ. Κασσελάκης με 12% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%. Παρά την περιδίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει κάτι σε προσωπικό επίπεδο.

Ο Κασσελάκης επικρατέστερος για την αρχηγία του κόμματος

Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα: «Σε περίπτωση που δρομολογηθούν εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, εσείς ποιον θεωρείτε επικρατέστερο για την αρχηγία του κόμματος;». Στο σύνολο της κοινής γνώμης προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 18,7% και ακολουθούν ο Παύλος Πολάκης με 15,7%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 11,1%, ο Νίκος Παππάς με 5%, ο Διονύσης Τεμπονέρας με 4,4% και ο Νικόλας Φαραντούρης με 2%. Προ- βληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό, 34%, πιστεύει ότι κα- νένας από τους παραπάνω δεν κάνει για πρόεδρος του κόμματος. Στο αμιγώς κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ οι αριθμοί είναι διαφορετικοί και ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με ποσοστό 51,4% έναντι του Παύλου Πολάκη που βρίσκεται στο 13,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Διονύσης Τεμπονέρας με ποσοστό 10,7% και ακολουθούν ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Φαραντούρης.

Οπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ο κ. Κασσελάκης φαίνεται πως διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων στελεχών που ενδέχεται να θέσουν υποψηφιότητα αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί σε κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου. Στο ερώτημα «τι εκτιμάτε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ» το 56% της κοινής γνώμης απαντάει πως θα διαλύσει, το 26% πως θα συρρικνωθεί και 14% πως θα ανασυνταχθεί. Ωστόσο τα ποσοστά αυτά είναι διαφορετικά για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εκτιμούν σε ποσοστό 57% ότι τελικά το κόμμα τους θα καταφέρει να ανασυνταχθεί και μόνο το 25% πιστεύει ότι θα διαλυθεί.

Η ακρίβεια είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας σε ποσοστό 29,9%. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι τιμές της ενέργειας (καύσιμα, ρεύμα και αέριο) και ακολουθούν το ύψος των μισθών, το Δημογραφικό, η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές, τα εθνικά θέματα, το Στεγαστικό και η ανεργία. Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το ποσοστό αυτό αγγίζει το 69%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις