Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το ορόσημο της ΔΕΘ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ορόσημο της ΔΕΘ

Το πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα στοχεύει σε δύο μεγάλα ζητήματα

Να αντιμετωπίσει τις σοβαρές απώλειες που έχει υποστεί η κυβέρνηση από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, κυρίως λόγω της ισχνής αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας, θα προσπαθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του οικονομικού πακέτου που θα ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η κυβερνητική φθορά απεικονίζεται με τον ποιο ενδεικτικό τρόπο και στις δυο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τον τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων, όπως η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, οι λογαριασμοί ενέργειας, ακόμη και οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Από την κυβέρνηση «ξορκίζουν» τις λέξεις «παροχές» και «έκτακτες παρεμβάσεις» και μιλούν μόνο για μόνιμα μέτρα στήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χωρίς αυτά τα μέτρα να θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, δηλώνουν ωστόσο ότι πέραν κάποιων παρεμβάσεων, όπως είναι «τα καλάθια» και οι συνεχείς και εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, όπως έγινε τους προηγούμενους μήνες με την αύξηση του κατώτατου μισθού, των επιδομάτων και συντάξεων.

Η στόχευση των εξαγγελιών

Το πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα στοχεύει σε δύο μεγάλα ζητήματα, που είναι το δημογραφικό, αφού ο πληθυσμός συρρικνώνεται συνεχώς, και οι υψηλές τιμές ενοικίων και πώλησης σπιτιών, που καθιστούν την ανεύρεση στέγης ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους μια δυσεπίλυτη εξίσωση. Σε ό,τι αφορά στο δημογραφικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται μα ανακοινώσει αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά, αλλά και την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τους πολύτεκνους. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι και οι φοροελαφρύνσεις σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Το πρόβλημα της στέγασης

Σε ό,τι αφορά στην ακριβή στέγη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην δημιουργία κινήτρων, ώστε να ανοίξουν τα λεγόμενα «κλειστά διαμερίσματα», ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων. Το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών σε αρκετές από τις υφιστάμενες ζώνες και η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές είναι δυο ακόμη μέτρα που ενδέχεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, ενώ δεδομένη θεωρείται η διεύρυνση των κριτηρίων για τα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Πέραν αυτών των δυο βασικών προβλημάτων για την ελληνική κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην ήδη δρομολογημένη αύξηση των συντάξεων, αλλά και στο έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στο τέλος του έτους. Σε ό,τι αγορά στους μισθωτούς, βέβαιη πρέπει να θεωρείται η εξαγγελία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 τοις εκατό, αλλά και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη του 2025, που ως γνωστόν προκαλεί αύξηση και σε μια σειρά επιδομάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς και στους επαγγελματίες και κυρίως στις αλλαγές υπολογισμού του τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων, καθώς και στην πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σημαντική θα είναι η κυβερνητική παρέμβαση και στο επίδομα ανεργίας, που θα είναι αυξημένο κυρίως τους πρώτους μήνες της καταβολής του, ενώ αυξήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και στα φοιτητικά επιδόματα.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι βασικός του αντίπαλος στην παρούσα φάση είναι η καθημερινότητα και η αντιμετώπισή της θα επαναφέρει στην κυβέρνηση την εμπιστοσύνη των πολιτών. Άλλωστε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και τα δημοσκοπικά ευρήματα καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτή η εμπιστοσύνη έχει τρωθεί σημαντικά και οι πολίτες ζητούν λύσεις που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις