Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

09

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Νίκος Χαρδαλιάς: «Άμεση ανάγκη για αλλαγή φιλοσοφίας στη θωράκιση των πόλεων»
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νίκος Χαρδαλιάς: «Άμεση ανάγκη για αλλαγή φιλοσοφίας στη θωράκιση των πόλεων»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία» ζητά συνολική αναθεώρηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάνει λόγο για «πολιτική σπέκουλα πάνω στα καμένα»

Στην ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας φιλοσοφίας όσον αφορά τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, στη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς επίσης και στις προοπτικές της χώρας υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία». Ειδικότερα, προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου τονίζει πως θα πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα «η λογική μιας κεντρικής διαχείρισης, απαλλαγμένης από εσωτερικές δυσλειτουργίες και δυσκαμψίες» και ότι θα πρέπει να προωθηθεί η μητροπολιτικότητα, δηλαδή «ένας μηχανισμός που θα ασκεί ολοκληρωμένο και κάθετο έλεγχο, με ευελιξία και ακαριαία αντανακλαστικά».

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρει επίσης ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την επαύριο των πρόσφατων πυρκαγιών, «επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση συμπαρίσταται στους πληγέντες και παίρνει μαθήματα από ό,τι συνέβη, έτσι ώστε το κακό να μην συμβεί ξανά». Την ίδια ώρα ο εκφράζει την απογοήτευσή του για τη στάση ορισμένων κομμάτων, τα οποία, όπως είπε, επιλέγουν να εκμεταλλευτούν τις φυσικές καταστροφές για αμιγώς πολιτικό όφελος. «Το έλλειμμα ουσίας στον αντιπολιτευτικό λόγο είναι αβυσσαλέο και πραγματικά θλιβερό. Γιατί τελικά είναι έλλειμμα ήθους στην πραγματικότητα» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως οι φυσικές καταστροφές δεν έχουν ιδεολογία και η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι υπερκομματική. «Εάν δεν υπάρχει το στοιχειώδες υπόβαθρο ηθικής, πώς θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την απαιτούμενη εθνική συναίνεση σχετικά με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;» αναρωτήθηκε.

 

Όσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Χαρδαλιάς δίνει έμφαση στην ανάγκη για συνολική αναθεώρηση του ρόλου της, με ιδιαίτερη έμφαση στην Περιφέρεια. Υπογραμμίζει δε «τη σημασία που έχει η καινούργια «Χάρτα της Αυτοδιοίκησης» που διαμορφώνεται αυτό το διάστημα» και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες. Αναφερόμενος στη θητεία του ως Περιφερειάρχης Αττικής, τονίζει ότι η δουλειά του αποτελεί μια «καθημερινή μάχη» και ότι οι βάσεις που τέθηκαν στους πρώτους μήνες για τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη χρηστή οικονομική διαχείριση είναι απαραίτητες για την επιτυχία του σχεδίου για την Αττική. «Οι πολίτες απαιτούν να βρίσκεσαι καθημερινά δίπλα τους γιατί τα προβλήματα δεν περιμένουν. Και αυτό κάνω» όπως δηλώνει.

Εκφράζει επίσης την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα «βαδίζει σε σταθερό έδαφος και με προοπτική για το μέλλον» χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης από το 2019. Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει ένα εις βάθος μεταρρυθμιστικό έργο κατά τη δεύτερη τετραετία, παρά τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από την ακρίβεια και τα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Ενώ, αναφερόμενος στην παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «εκπέμπει μήνυμα αυτοπεποίθησης τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα».

Ερωτηθείς για την επικείμενη ανάληψη εκ μέρους του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα της θέσης του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για «μια κίνηση ουσίας και υψηλού συμβολισμού», υποστηρίζοντας πως αντανακλά τη σημασία της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του με ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και τους ανθρώπους για να υπερβεί τις δυσκολίες και να πορευτεί με σταθερότητα και προοπτική στο μέλλον».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις