Προειδοποίηση των ΗΠΑ την Κίνα εναντίον «επικίνδυνων» ενεργειών

ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση των ΗΠΑ την Κίνα εναντίον «επικίνδυνων» ενεργειών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Η Κίνα διεκδικεί, επικαλούμενη ιστορικούς λόγους, σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα

10.09.2024 | 11:28

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματικός προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του εναντίον οποιασδήποτε «επικίνδυνης» και «εκβιαστικής τακτικής» που θα «μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει κλιμάκωση» στη Νότια Σινική Θάλασσα από την πλευρά του Πεκίνου, κατά τη διάρκεια συζήτησής τους μέσω βιντεοσύνδεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του. Παρά τις πολλαπλές τριβές στις σχέσεις των δυο μεγαλύτερων δυνάμεων παγκοσμίως, για το εμπόριο, για την αντιπαλότητα στο πεδίο των τεχνολογιών, για την Ταϊβάν, για τις διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, το Πεκίνο και Ουάσιγκτον προσπαθούν, τον τελευταίο χρόνο, να διατηρήσουν κάποιο επίπεδο επαφών και ανοικτού διαλόγου. Σήμερα και οι δυο πλευρές ανακοίνωσαν πως ανώτεροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεών τους είχαν εκτενή συνομιλία μέσω βιντεοσύνδεσης. Σε αυτή συμμετείχαν ο ναύαρχος Σάμιουελ Παπάρο, ο επικεφαλής στο μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (INDOPACOM, «διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού»), κι από την άλλη ο Γου Γιανάν, επικεφαλής της διοίκησης του νότιου θεάτρου του κινεζικού στρατού. Ο Αμερικανός ναύαρχος υπογράμμισε πως έχει σημασία να διατηρηθούν ανοικτοί «δίαυλοι επικοινωνίας» ανάμεσα στον στρατό των ΗΠΑ και αυτόν της Κίνας, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του. «Τέτοιες συνομιλίες ανάμεσα σε ανώτερους ηγέτες επιτρέπουν να διασαφηνίζονται οι προθέσεις και να μειώνονται οι κίνδυνοι παρεξηγήσεων και λαθεμένων εκτιμήσεων», σημείωσε ακόμη, κατά το κείμενο.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στα πρόσφατα «επικίνδυνα» επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν δυνάμεις συμμάχων της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Για αυτό «παρότρυνε» τον κινεζικό στρατό να «αναθεωρήσει τις επικίνδυνες και εκβιαστικές τακτικές που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα και αλλού», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της INDOPACOM. Η λεγόμενη διοίκηση νοτίου θεάτρου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων είναι αρμόδια για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί αναμετρήσεις ανάμεσα σε σκάφη της χώρας και των Φιλιππίνων. Η Κίνα διεκδικεί, επικαλούμενη ιστορικούς λόγους, σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, ερχόμενη σε διένεξη με άλλες χώρες της περιοχής (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία) που έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις.

 

 

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο ανέφερε πως υπερασπίζεται τα «δικαιώματά του» με «νόμιμο» τρόπο, μετά την πολλοστή σύγκρουση ανάμεσα σε σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής και πλεούμενα των Φιλιππίνων κοντά σε διεκδικούμενο ύφαλο. Από πλευράς Κίνας, ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας δεν περιέχει καμιά λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της συνομιλίας. Αναφέρει μόνο ότι «τα δυο μέρη αντάλλαξαν απόψεις σε βάθος για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος». Η συζήτηση αυτή είναι η πρώτη του είδους αφότου η Κίνα ανέστειλε τις επικοινωνίες των δυο στρατών σε αντίποινα για την επίσκεψη το 2022 που είχε κάνει η Νάνσι Πελόσι, η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Ταϊβάν. Καταγράφτηκε δυο εβδομάδες μετά την επίσκεψη που έκανε στο Πεκίνο ο Τζέικ Σάλιβαν, την πρώτη συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου στην Κίνα από το 2016. Η τριήμερη επίσκεψη έγινε με φόντο την αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στη χώρα αυτή και συμμάχους-κλειδιά των ΗΠΑ στην Ασία — την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, και την Ταϊβάν, που παρότι η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει επισήμως εξοπλίζει και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερασπίσει σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο κ. Σάλιβαν έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και είχε επίσης συνάντηση με τον στρατηγό Τζανγκ Γιουσιά, αντιπρόεδρο της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής, κατά την οποία συζήτησαν κυρίως για την Ταϊβάν.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν κατά την επίσκεψη του ΣΕΑ Σάλιβαν να υπάρξει επικοινωνία των επικεφαλής των αρμοδίων στρατιωτικών διοικήσεων. Ο κ. Σάλιβαν υπογράμμισε τη σημασία της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Νότια Σινική Θάλασσα, θέατρο επεισοδίων ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μανίλα, και της «σταθερότητας» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα. Ο στρατηγός Τζανγκ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι το καθεστώς του αυτόνομου νησιού της Ταϊβάν αποτελεί «κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί σε ό,τι αφορά τις σινοαμερικανικές σχέσεις». «Η Κίνα ζητεί οι ΗΠΑ να βάλουν τέλος σε κάθε στρατιωτική συνέργεια με την Ταϊβάν, να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για την Ταϊβάν», πρόσθεσε. Κάλεσε επίσης την Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με το Πεκίνο για να προωθηθεί «η επικοινωνία» των στρατών των δύο χωρών.

Exit mobile version