Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

10

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πύραυλοι Ιράν στη Ρωσία: Δραματική κλιμάκωση
ΚΟΣΜΟΣ

Πύραυλοι Ιράν στη Ρωσία: Δραματική κλιμάκωση

Ανησυχητική εξέλιξη: Tο Ιράν έστειλε βαλλιστικούς πυραύλους στην Ρωσία -«Απειλή για την Ευρώπη», λέει ο Μπλίνκεν

Η Ρωσία πήρε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και «πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων», δήλωσαν οι ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει πλέον λάβει αποστολές βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το βρετανικό SkyNews. Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά ότι η παροχή βαλλιστικών πυραύλων θα «συνιστούσε δραματική κλιμάκωση». «Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και δείχνει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Μπλίνκεν.

«Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος εγγύς εμβέλειας Fath-360». «Η Ρωσία διαθέτει μια σειρά από δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια των ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου», πρόσθεσε. Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν αργότερα σήμερα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω μέτρων κατά της Iran Air.

Δραματική κλιμάκωση η αποστολή πυραύλων του Ιράν στη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενο τότε σε πληροφορίες, για την συγκεκριμένη παραλαβή όπλων, ανακοίνωσε: «Είμαστε απίστευτα ανήσυχοι από τις πληροφορίες αυτές» «Οποιαδήποτε μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα συνιστούσε μια δραματική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στη Ρωσία κατά της Ουκρανίας». Eπίσης ανακοινώθηκε ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, και ο Άντονι Μπλίνκεν, θα ταξιδέψουν μαζί στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ένας από τους στόχους του ταξιδιού είναι να ακούσει από την ηγεσία της Ουκρανίας για τις ανάγκες της αυτή τη στιγμή καθώς και τους στόχους της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις