Στα 500 χιλ. ευρώ τζίρο το πλαφόν για υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 500 χιλ. ευρώ τζίρο το πλαφόν για υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Η κάλυψη πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον υλικές ζημιές

10.09.2024 | 12:41

Υποχρεωτική είναι πλέον η ιδιωτική ασφάλιση για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, από τις 03/07/2024 με το νόμο 5116 (ΦΕΚ Α΄100, κεφάλαιο Β΄, άρθρο 5) κάθε επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα (κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος) άνω των 2 εκατ. ευρώ πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζεται έναντι δασικής πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Το πλαφόν, όμως, αναδιαμορφώνεται και θα κατέβει στις €500χιλ.

Η κάλυψη πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον υλικές ζημιές που θα συμβούν σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμό, αποθέματα κι εν γένει στα στοιχεία του ενεργητικού, για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της συνολικής αξίας αυτού. Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία οι υπόχρεες επιχειρήσεις δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις απώλειες από τους παραπάνω κινδύνους και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10χιλ. ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νέα νομοθεσία.

 Αναλογία κινδύνων και ασφαλίστρων

Ως Ασφάλιση νοείται η κάλυψη των οικονομικών συνεπειών από την επέλευση ενός κινδύνου (Νόμος 2496/ ΦΕΚ 87/τ.Α’/16.5.1997), δηλαδή της πιθανότητας πραγματοποίησης ενός τυχαίου κι αιφνίδιου ζημιογόνου γεγονότος, η οποία καθορίζεται από την αναλογιστική μελέτη. Όσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα, τόσο αυξάνεται το ασφάλιστρο, ενώ αν ο κίνδυνος είναι βέβαιος, τότε είναι μη ασφαλίσιμος. Επομένως επιχειρήσεις σε περιοχές υψηλού κινδύνου (πχ. Θεσσαλία), ή επιχειρήσεις με επικίνδυνη δραστηριότητα, όπως εργοστάσια πλαστικών, αντιμετωπίζουν απαγορευτικά ασφάλιστρα ή ακόμη κι απόρριψη του αιτήματος ασφάλισης, διαφορετικά παραβιάζεται η αναλογιστική επιστήμη. Δηλαδή θα παρουσιαστούν φαινόμενα όπου οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αρνηθούν να αναλάβουν (βέβαιους) κινδύνους, ενώ το κράτος θα υποχρεώνει τους επιχειρηματίες να ασφαλιστούν χωρίς να τους παρέχει κρατικές αποζημιώσεις και καταλογίζοντάς τους πρόστιμο.

Exit mobile version