Ντιμπέιτ Καμάλα – Τραμπ: Τι έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμπέιτ Καμάλα – Τραμπ: Τι έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ντιμπέιτ Καμάλα - Τραμπ: Τα σημεία που έκριναν την τηλεμαχία

11.09.2024 | 09:45

Κρίσιμους πόντους στο πεδίο των εντυπώσεων σκόραρε η Κάμαλα Χάρις και αναδείχθηκε νικήτρια στο ντιμπέιτ των προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ στριμώχνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα όπως οι αμβλώσεις και το κατά πόσον είναι ικανός για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Η άπειρη σε τηλεμαχίες Χάρις δυσκολεύτηκε στην αρχή του πρώτου και ίσως μοναδικού ντιμπέιτ απέναντι στον Τραμπ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου καθώς διασταύρωναν τα ξίφη τους για τον πληθωρισμό και το εμπόριο. Αλλά στο υπόλοιπο της τηλεμαχίας η Χάρις παρουσίασε τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο ως έναν ακραίο, ακατάλληλο για την επιστροφή στην προεδρία και τον παρέσυρε σε παγίδες, με αποτέλεσμα σε αρκετές φάσεις να χάνει ο Τραμπ την ψυχραιμία του και εκείνη να κερδίσει το κοινό με την εμφάνισή της.

Το επιβεβαιώνει και δημοσκόπηση του SSRS για λογαριασμό του CNN, στην οποία το 63% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, είπαν ότι η εμφάνιση της Χάρις ήταν καλύτερη, και μόνον το 37% υποστήριξαν το ίδιο για τον τραμπ. Πριν το ντιμπέιτ οι ίδιοι ψηφοφόροι ήταν μοιρασμένοι 50%-50% ως προς το ποιος θα τα πήγαινε καλύτερα. Σύμφωνα με το CNN το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης συνιστά μια μεταστροφή από τον Ιούνιο, όταν το 67% είχε κρίνει ως νικητή τον Τραμπ στην καταστροφική για τον Τζο Μπάιντεν τηλεμαχία.

Politico και BBC στέφουν νικήτρια την Χάρις

Την ίδια άποψη για την έκβαση της τηλεμαχίας έχουν και το Politico και το BBC. «Η Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ – κι ούτε καν οριακά», αποφάνθηκαν πέντε δημοσιογράφοι του Politico, που παρακολούθησαν την τηλεμαχία. «Ένα ντιμπέιτ που ξεκίνησε με ερώτημα που θεωρητικά θα ευνοούσε το Τραμπ – αν οι Αμερικανοί τα πάνε καλύτερα οικονομικά απ’ ό,τι προ τετραετίας – γρήγορα στράφηκε κατά του πρώην προέδρου. Ακόμη κι όταν η τηλεμαχία επέστρεψε στο φιλικό τερέν της μετανάστευσης η Χάρις έστησε παγίδα στον Τραμπ, αναγκάζοντάς τον να μιλά για το μέγεθος του πλήθους στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και για fake news με απαχθέντα κατοικίδια και κατέστη γρήγορα σαφές ότι γνώριζε πώς τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως εκείνος ήθελε», σχολίασε ένας εξ’ αυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC με την ανταποκρίτριά του στην Ουάσιγκτον, ΚόρτνεΪ Σαμπμαράνιαν να σημειώνει ότι «μολονότι είναι ασαφές κατά πόσον οι τηλεθεατές έμαθαν περισσότερα για τις πολιτικές της, η Χάρις κατάφερε με μια σειρά επιθέσεων να βγάλει εκτός εαυτού τον Τραμπ. Το επιτελείο της Χάρις θα είναι ικανοποιημένο που οι τηλεθεατές είδαν μια εκδοχή ενός εξόφθαλμα οργισμένου Τραμπ, που δεν είχαν δει στο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν». «Ο Τραμπ ήταν πολύ κακός κι η Χάρις κέρδισε με διαφορά» την τηλεμαχία, έκρινε ο πολιτολόγος Λάρι Σαμπάτο. Αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό πως θα έχει αντανάκλαση στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητή στο Πρίνστον.

Χάρις: «Περίγελος των ηγετών» ο Τραμπ

Η Χάρις χαρακτήρισε τον Τραμπ «περίγελο» ξένων ηγετών, είπε πως αν ήταν πρόεδρος εκείνος, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα είχε φθάσει και θα στρογγυλοκαθόταν «στο Κίεβο», του πρόσαψε πως είναι κάποιος που μπορούν να «χειραγωγούν» οι «δικτάτορες». «Έχω ταξιδέψει ανά την υφήλιο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και παγκόσμιοι ηγέτες γελάνε με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε η Χάρις. «Έχω μιλήσει με στρατιωτικούς ηγέτες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μαζί σας και λένε ότι είστε όνειδος» του πέταξε. Κι είπε ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες».

«Μισεί το Ισραήλ. Αν γίνει πρόεδρος αυτή, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πλέον σε δυο χρόνια», είπε από την πλευρά του Ο Τραμπ αναφερόμενος στη Χάρις «Το Ισραήλ θα χαθεί», επέμεινε, αφού η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να τελειώσει άμεσα» και ότι «χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός» ώστε «να επιστρέψουν οι όμηροι».

Η πολυαναμενόμενη τηλεμαχία στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια διεξήχθη με φόντο τις δημοσκοπήσεις πανεθνικά και στις πολιτείες-κλειδιά να δείχνουν μια αμφίρροπη μάχη ανεβάζοντας το διακύβευμα του ντιμπέιτ, του πρώτου μετά την καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Τραμπ τον περασμένο Ιούνιο, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την κούρσα στηρίζοντας τη Χάρις ως προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών.

Επίθεση της Χάρις στον Τραμπ για τις αμβλώσεις

Η διαβασμένη Χάρις εξαπέλυσε την πρώτη μεγάλη της επίθεση στον Τραμπ αναφορικά με τις αμβλώσεις κατηγορώντας τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ ότι είναι «ανήθικος» και υπεύθυνος για τον διορισμό των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η συντηρητική πλειοψηφία των οποίων ακύρωσε το 2022 το συνταγματικό δικαίωμα του τερματισμού της κύησης. «Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει κανείς την πίστη ή τα πιστεύω του για να συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση κι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει να λένε σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», είπε η Χάρις. Αν και εμφανίστηκε νευρική στην αρχή όταν η κουβέντα στράφηκε στην οικονομία η Χάρις άρχισε να ανακτά την αυτοπεποίθησή της αποκρούοντας επιθέσεις του Τραμπ και εξαπολύοντας καρφιά εναντίον του χλευάζοντάς τον ως εγωιστή και αλλόκοτο.

«Μιλά για φανταστικούς χαρακτήρες όπως ο Χάνιμπαλ Λέκτερ, λέει ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν καρκίνο. Και αυτό που θα παρατηρήσετε επίσης είναι ότι ο κόσμος αρχίζει να φεύγει νωρίς από τις ομιλίες του εξαντλημένος και βαριεστημένος. Για το μόνο πράγμα που δεν θα τον ακούσετε να μιλάει είστε εσείς», είπε η Χάρις απευθυνόμενη στους Αμερικανούς ψηφοφόρους, που παρακολουθούσαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες το ντιμπέιτ.

Τραμπ: Οι παράνομοι μετανάστες από την Αιτή τρώνε γάτες και σκύλους

Ο Τραμπ επιτέθηκε επανειλημμένα στην κυβέρνηση Μπάιντεν για το μεταναστευικό κατηγορώντας τη Χάρις για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. «Άφησαν να μπουν μέσα εγκληματίες, πολλά πολλά εκατομμύρια εγκληματιών. Άφησαν τρομοκράτες. Κατέστρεψαν τον ιστό της χώρας μας». Και επανέλαβε τον ψευδή ισχυρισμό ότι «οι μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους σε πολιτεία του Οχάιο»: «Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε σκύλους, οι άνθρωποι που ήρθαν, τρώνε γάτες. Τρώνε κατοικίδια συντροφιάς των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενους σε μετανάστες από την Αϊτή. Τον διόρθωσαν οι παρουσιαστές του ABC, κάτι που έκαναν επίσης σε άλλες περιπτώσεις ανυπόστατων ισχυρισμών του Ρεπουμπλικάνου – κάτι που δεν είχαν κάνει οι συνάδελφοί τους του CNN τον Ιούνιο, στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Τραμπ απηύθυνε έντονους χαρακτηρισμούς στη Δημοκρατική υποψήφια, με την Κάμαλα Χάρις να κάνει μορφασμούς και να αντιδρά γελώντας στα λεγόμενα του αντιπάλου της. Ο πρώην πρόεδρος επιδόθηκε στη συνήθη καταστροφολογία του, ενίοτε επαναλαμβάνοντας «εναλλακτικές αλήθειες» που ακούει κανείς στις προεκλογικές ομιλίες του. Και άσκησε κριτική στην Χάρις ότι άλλαξε άποψη σε θέματα όπως για την εξόρυξη αερίου με υδραυλική ρηγμάτωση, θέμα σημαντικό για πολλούς ψηφοφόρους στην πολιτεία – κλειδί της Πενσυλβάνια. Αλλά συχνά έχανε τον ειρμό του και την ψυχραιμία του καθώς εκείνη τον χλεύαζε για το μέγεθος των προεκλογικών του συγκεντρώσεων και τον ενθουσιασμό των οπαδών του.

Η Χάρις εκτόξευσε βέλη κατά του Τραμπ για την άρνησή του να αποδεχθεί την ήττα του από τον Μπάιντεν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και για το ρόλο του στην επίθεση των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021. «Υπάρχουν τόσες αποδείξεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά», υποστήριξε ο Τραμπ επιμένοντας στα περί νοθείας στις εκλογές του 2020. «Έλαβα 75 εκατομμύρια ψήφους, περισσότερες από οποιονδήποτε απερχόμενο πρόεδρο. Μου είχαν πει πως αν λάμβανα 63 εκατομμύρια, όσες είχα λάβει το 2016, δεν θα μπορούσα να χάσω», πρόσθεσε. «Τον Ντόναλντ Τραμπ τον έδιωξαν 81 εκατ. άνθρωποι και είναι σαφές ότι δυσκολεύεται να το χωνέψει», αντέτεινε η Χάρις.

Τραμπ: Η απόπειρα δολοφονίας οφειλόταν στις φραστικές επιθέσεις των αντιπάλων μου

Ο Τραμπ τόνισε πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι ο λόγος που έγινε η απόπειρα δολοφονίας του στα μέσα του Ιουλίου ήταν οι επικρίσεις των αντιπάλων του.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως χτυπήθηκα από σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας όσων είπαν για μένα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που τραυματίστηκε στο αυτί όταν διαπράχθηκε η απόπειρα.

«Μιλάνε για δημοκρατία», λένε πως «είμαι απειλή για τη δημοκρατία. Αλλά αυτοί είναι η απειλή», επέμεινε ο Τραμπ.

«Μιλάω εγώ», πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ στη Δημοκρατική αντίπαλό του. «Μιλάω εγώ», είπε, προσθέτοντας «σου θυμίζει κάτι;».

Χάρις: Ο Τραμπ προσπαθεί να «διχάσει» υποδαυλίζοντας το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων

Η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον αντίπαλό της πως θέλει να «διχάσει» ξανά τη χώρα στο ζήτημα των φυλετικών σχέσεων. «Πιστεύω πως είναι τραγωδία πως έχουμε κάποιον που θέλει να γίνει πρόεδρος και μόνιμα, σ’ όλη του την καριέρα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων για να διχάσει τους Αμερικανούς», είπε. Ο πρώην πρόεδρος απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του κατά την οποία η Χάρις «έγινε» μαύρη για εκλογικούς λόγους, «διάβασα πως είναι μαύρη».

Η Χάρις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της στην τηλεμαχία με μήνυμα ενότητας του αμερικανικού λαού τονίζοντας ότι με το πρόσωπό της η πολιτική στη χώρα αλλάζει και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Από την πλευρά του ο Τραμπ ρώτησε γιατί η Χάρις ως αντιπρόεδρος, δεν έκανε τις αλλαγές που προτείνει τώρα, επέμεινε ότι ιι μετανάστες καταστρέφουν τη χώρα, ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς τον Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι είναι «ένα αποτυχημένο κράτος σε σοβαρή ύφεση».  Αποχωρώντας από τη σκηνή οι δύο μονομάχοι δεν αντάλλαξαν χειραψία.

Τραμπ: Ήταν η καλύτερη επίδοσή μου σε ντιμπέιτ μολονότι ήταν «τρεις εναντίον ενός»

Μετά το ντιμπέιτ ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση που σημείωσε ποτέ σε τηλεμαχία – η έβδομή του συνολικά -. Και κατηγόρησε τους δυο συντονιστές του ABC ότι δεν φάνηκαν αμερόληπτοι, πως επέλεξαν πλευρά. «Πιστεύω πως αυτό ήταν το καλύτερο μου ντιμπέιτ (…) ακόμη περισσότερο διότι ήταν τρεις εναντίον ενός!», ανέφερε ο μεγιστάνας μέσω Truth Social, ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, μετά την εκπομπή.

Ήττα του Τραμπ βλέπουν αμερικανικά ΜΜΕ

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος του Fox News, Μπριτ Χιουμ έκανε λόγο για ήττα του Τραμπ: «Μην αμφιβάλλετε, ο Τραμπ είχε μια άσχημη νύχτα. Ακούσαμε τόσο πολλά από τα παλιά του παράπονα, ενώ νομίζαμε εδώ και καιρό ότι ο Τραμπ είχε μάθει ότι δεν του αποφέρουν νίκες πολιτικά», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο Τζόι Ριντ σχολίασε στο MSNBC ότι ο Τραμπ «καταστράφηκε» στο ντιμπέιτ «επειδή δεν μπορεί να ελέγξει το μυαλό του και δεν θέλεις για πρόεδρο των ΗΠΑ κάποιον που δεν μπορεί να ελέγξει το μυαλό του».

Ο συνάδελφός του, Μπράιαν Τέιλορ Κοέν, έστεψε επίσης νικήτρια τη Χάρις: «Στη διάρκεια του ντιμπέιτ η αντιπρόεδρος φαινόταν συγκροτημένη, ικανή και προεδρική – σε πλήρη αντίθεση με τον εμφανώς απογοητευμένο πρώην πρόεδρο με τον οποίο μοιραζόταν τη σκηνή. Η Χάρις παγίδευσε με δόλωμα τον Ντόναλντ Τραμπ επανειλημμένα, και κυρίως εύκολα. Του πέταξε μπηχτές για το μέγεθος του πλήθους στις συγκεντρώσεις του, τα ρατσιστικά και εύκολα απομυθοποιούμενα ψέματά του για τους μετανάστες από την Αϊτή και τις παλινωδίες του αναφορικά με τις αμβλώσεις. Στην πορεία, εξέθεσε και τις στιγμές ανικανότητας και την πραγματικότητα ότι η αντίπαλός της είναι σίγουρα εύκολο να χειραγωγηθεί. Αν μπορεί να το κάνει αυτό μπροστά σε ολόκληρη τη χώρα – και, πράγματι, σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να τον παρασύρουν οι αυταρχικοί και δικτάτορες του κόσμου».

Σύμμαχοι του Τραμπ έσπευσαν να παραπονεθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την τηλεμαχία για άδικη μεταχείριση του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου από τους συντονιστές του ABC Νews. «Η μεγαλύτερη νομίζω αποτυχία για τη χώρα απόψε ήταν το ABC», σχολίασε ο άνκορμαν του Fox News Σον Χάνιτι. «Ναι, είναι απογοητευτικό», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο. Αλλά ο συντηρητικός παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής, Έρικ Έρικσον διαφωνεί: «Ο Τραμπ έχασε στο ντιμπέιτ και η γκρίνια για τους συντονιστές του δεν το αλλάζει αυτό. Δεν έχασε λόγω της συμπεριφοράς του. Έχασε λόγω της δικής του εμφάνισης, τα δικά του χείλη κουνιόντουσαν, όχι τα δικά τους», έγραψε ο Έρικσον στην πλατφόρμα Χ.

Η εκστρατεία της Χάρις προσκαλεί τον Τραμπ σε δεύτερη τηλεμαχία

Η Κάμαλα Χάρις προτείνει στον Ντόναλντ Τραμπ να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα δεύτερη τηλεμαχία ανάμεσα στην αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών και τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, μετά την πρώτη αναμέτρησή τους χθες Τρίτη στη Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της εκστρατείας της. Επικρίνοντας την εμφάνιση του πρώην προέδρου, η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία της κυρίας Χάρις διαβεβαίωσε: «Η αντιπρόεδρος είναι έτοιμη για δεύτερο (τηλεοπτικό) ντιμπέιτ. Είναι ο Ντόναλντ Τραμπ;» Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το οποίο προτιμά η αμερικανική δεξιά, γνωστοποίησε πως ήδη πρότεινε να οργανώσει αυτό δεύτερη τηλεμαχία, τον Οκτώβριο, με επιστολές που απηύθυνε στις εκστρατείες των δύο υποψηφίων αμέσως μετά την πρώτη εκπομπή, η οποία προβλήθηκε από το ανταγωνιστικό ABC.

Αργότερα σήμερα Τετάρτη, και οι δυο υποψήφιοι θα παραβρεθούν σε εκδηλώσεις για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Κατόπιν, έχουν προγραμματίσει να συνεχίσουν την εκστρατεία τους σε πολιτείες-κλειδιά: στη Βόρεια Καρολίνα και στην Πενσιλβάνια εκείνη, στην Αριζόνα και στη Νεβάδα εκείνος.

 

Exit mobile version