Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

11

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ για μετανάστες: Ο ισχυρισμός που τον «έκαψε» στο ντιμπέιτ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για μετανάστες: Ο ισχυρισμός που τον «έκαψε» στο ντιμπέιτ

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ντιμπέιτ για τις αμερικανικές εκλογές έγινε live επαλήθευση των ισχυρισμών των δύο υποψηφίων

Το μεταναστευτικό αναμενόταν να είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στο ντιμπέιτ του Ντόναλντ Τραμπ με την Κάμαλα Χάρις, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να εκτοξεύει μια ατάκα που όπως λένε αναλυτές, ίσως να ήταν αυτή που τον «έκαψε» όσον αφορά τον τελικό νικητή της τηλεμαχίας. Όταν η συζήτηση έφτασε στο μεταναστευτικό ο Τραμπ υποστήριξε ότι μετανάστες από την Αϊτή που ζουν στο Οχάιο, απαγάγουν και τρώνε ζώα, θέση που πρώτος είχε υποστηρίξει ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς. «Τρώνε τα σκυλιά. Τρώνε τις γάτες. Τρώνε τα ζώα των ανθρώπων που ζουν εκεί» ήταν η αποστροφή του Τραμπ για όσα κατά τον ίδιο συμβαίνουν στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο. Ο ισχυρισμός του Τραμπ αφενός προκάλεσε το μειδίαμα της Χάρις που έκανε λόγο για «ακραία θέση» και αφετέρου – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε ντιμπέιτ – υποχρέωσε τον συντονιστή της συζήτησης από το ABC να διαψεύσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. «Το ABC επικοινώνησε με τον δήμαρχο του Σπρίνγκφιλντ, ο οποίος μας είπε ότι δεν υπάρχει καμία βάσιμη καταγγελία για ισχυρισμούς ότι ζώα κακοποιούνται ή τραυματίζονται από άτομα που ανήκουν στις κοινότητες των μεταναστών» είπε ο δημοσιογράφος με τον Τραμπ, ωστόσο, να επιμένει λέγοντας ότι «μου το είπαν, μου είπαν “μας τρώνε τα ζώα”».

Πρώτος τον ισχυρισμό έκανε ο Τζέι Ντι Βάνς σε ανάρτησή του στο Χ στην οποία ανέφερε ότι το γραφείο του «έχει δεχθεί αρκετά θέματα για Αϊτινούς που απαγάγουν ζώα». Σήμερα, πάντως, ο Βανς αναγνώρισε ότι «όλες αυτές οι φήμες μπορεί να αποδειχθούν και εσφαλμένες». Η ρητορική Βανς ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου όταν εμφανίστηκε μια ανάρτηση στα social media στην οποία υποτίθεται ότι κάποιος περιέγραφε πως κάποια φίλη ενός γείτονα είχε δει μια γάτα κρεμασμένη σε δέντρο για να την γδάρουν και να τη φάνε μετανάστες. «Οι αναφορές τώρα δείχνουν ότι τα ζώα των ανθρώπων αρπάζονται και τρώγονται από ανθρώπους που δεν θα πρέπει να είναι στη χώρα μας. Πού είναι η τσάρος του μεταναστευτικού;» έγραψε σε ανάρτησή του ο Βανς δείχνοντας προς τη Χάρις η οποία είχε αναλάβει το ζήτημα αυτό στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Απαντώντας σε πρόσφατες φήμες για υποτιθέμενη εγκληματική δραστηριότητα από τους μετανάστες στην πόλη μας, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει υπάρξει καμία βάσιμη αναφορά ή συγκεκριμένη κατηγορία ότι ζώα τραυματίστηκαν ή κακοποιήθηκαν από μέλη της κοινότητας των μεταναστών» ανάφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος του Σπρίνγκφιλντ με την τοπική αστυνομία να ανακοινώνει, επίσης, ότι δεν έχουν λάβει καμία καταγγελία για ζώα που έχουν κλαπεί ή φαγωθεί.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις