Η Παιδεία και η Υγεία, η ασφάλεια, η μισθολογική πολιτική και η ακρίβεια ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Θανάση Κοντογεώργη. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και ξεκινώντας από τα σχολεία, με αφορμή και τη σημερινή έναρξη της χρονιάς, διαβεβαίωσε ότι «εμείς προσπαθούμε κάθε χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές και για τους γονείς». «Η προσπάθεια είναι να αντιμετωπίσουμε χρόνιες υστερήσεις», προσέθεσε και παρέπεμψε στην «αύξηση δαπανών κατά 20% το 2019 που δεν πρέπει να υποτιμούμε», επίσης στο διορισμό 40.000 εκπαιδευτικών από το 2019, που έχει ως αποτέλεσμα, «τα κενά να είναι πολύ λιγότερα από πριν».
Κοντογεώργης για συγχωνεύσεις
Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις στη βασική εκπαίδευση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε πως αυτές αφορούν «μόνο το 1,6% των τμημάτων». Εξ άλλου, συνέχισε, «η αναλογία διδάσκοντος-μαθητού στην Ελλάδα είναι περίπου 1:8, είναι πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο». Κληθείς να πάρει θέση στα αιτήματα άλλων κλάδων (ενστόλων, υγειονομικών κ.ά.), έκανε εν πρώτοις ένα γενικό σχόλιο: «Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε». Εξειδικεύοντας στη συνέχεια, για τους αστυνομικούς, αφού υπενθύμισε τις πρώτες αυξήσεις το 2020, σημείωσε πως τώρα «ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα για τα νυχτερινά, είναι περίπου 50 ευρώ το μήνα σωρευτικά από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Προφανώς και δεν λύνει το θέμα. Εμάς μάς ενδιαφέρει κάθε χρόνο να μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας και το ένστολο ευρύτερα, προσωπικό. Αλλά ταυτόχρονα να βελτιώνουμε συνθήκες εργασίας, υποδομές, εξοπλισμό», ανέφερε παραπέμποντας και στα κονδύλια του Προγράμματος ”Αιγίς” για εξοπλισμό στην Πυροσβεστική, το Λιμενικό, την Αστυνομία.
Στην υγεία, τώρα, υπογράμμισε τις 10.000 προσλήψεις που θα γίνουν ως το 2027, από τις οποίες 6.500 εμπροσθοβαρώς το 2024. «Από το 2019 έχουμε 40% αύξηση στη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. Παράλληλα δε, με την αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού, έχει εξασφαλισθεί 1,1 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Οι πολίτες σταδιακά -και το αντιλαμβάνονται αυτό- θα αρχίσουν να βλέπουν αλλαγή και στην καθημερινότητα», ήταν, επίσης, μια γενική διαπίστωση του Θ. Κοντογεώργη.
Σε ερώτημα ειδικώς για τις ελλείψεις σε νοσηλευτές, απάντησε πως «γίνονται συνέχεια προκηρύξεις για νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό, είναι μεγάλη η συνεισφορά τους». Και, επικαλούμενος τον πρωθυπουργό, η κατάσταση της υγείας το 2027 θα είναι ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης της κυβέρνησης, σημείωσε.
Σε μια πιο γενική τοποθέτηση, εξάλλου, είπε πως «δεν πρέπει να γυρίσουμε στο παρελθόν, πρέπει να χτίσουμε πάνω στην αξιοπιστία που έχουμε δημιουργήσει στις αγορές». Όμως, συμπλήρωσε, «είμαστε εντός στόχων του προϋπολογισμού και προφανώς στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα έχουν οι ευάλωτοι, τα μισθολόγια, ειδικά στοχευμένες πολιτικές για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Η συνέντευξη έκλεισε με θέματα πληθωρισμού, ακρίβειας κ.ο.κ. Στην αρχή διευκρίνισε ότι «στο έτος ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, (αλλά) πάντα το καλοκαίρι στη χώρα λόγω και του τουρισμού υπάρχει μια μικρή αύξηση γιατί οι υπηρεσίες αυξάνονται». Τέλος, «ο δείκτης τιμών είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως, ειδικά στα τρόφιμα παραμένει σε υψηλό επίπεδο- υπάρχει αποκλιμάκωση και φαίνεται αυτό σταδιακά, μήνα μήνα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επιμένοντας στην κεντρική κυβερνητική πολιτική αύξησης των εισοδημάτων.