Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

11

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βιέννη: Η Ελλάδα διαφυλάσσει τα ευρωπαϊκά θαλάσσια και χερσαία σύνορα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βιέννη: Η Ελλάδα διαφυλάσσει τα ευρωπαϊκά θαλάσσια και χερσαία σύνορα

Μητσοτάκης Βιέννη: Μήνυμα του πρωθυπουργού στη Γερμανία, μετά την απόφασή της να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της

Στη Βιέννη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ σε μία διμερή επίσκεψη σε ξένη πρωτεύουσα πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ.17-18 Οκτωβρίου). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Νεχάμερ, εστίασε στο μεταναστευτικό και στη φύλαξη των συνόρων, αναφέρθηκε στην ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα, στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στον πόλεμο της Γάζας.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές και σε αυτό είμαστε στην ΕΕ ενωμένοι. Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην ΕΕ. Αυτή την απόφαση πρέπει να τη λαμβάνουν τα κράτη μέλη της Ευρώπης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή που είχε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ευγνώμων για τη βοήθεια της Αυστρίας το Μάρτιο του 2020 «όταν αντιμετωπίσαμε μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων, την οποία ευτυχώς, για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης, την αποκρούσαμε αποτελεσματικά». «Ήταν, ανέφερε, ένα πρώτο μήνυμα και προάγγελος της αλλαγής της ευρωπαϊκής στάσης η οποία έθεσε σε προτεραιότητα την εξωτερική φύλαξη των συνόρων, κάτι που συμπεριλαμβάνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ενσωματώνεται στο Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου».

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει πολλά και αρκεί να δει κανείς την εικόνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχουν οργανωμένες δομές υποδοχής, ενώ είναι λιγότερες οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας, είναι αποτελεσματική η φύλαξη των συνόρων και το λιμενικό μας σώζει κατατρεγμένους ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Αυστρία για τη στήριξή της στο χρόνιο αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων, ενώ για το φράκτη στον Έβρο τόνισε ότι θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά είναι πιο δίκαιο να βοηθήσει η ΕΕ.

Νεχάμερ: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην προστασία των συνόρων

Από την πλευρά του ο κ. Νεχάμερ τόνισε: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνη στην προστασία των συνόρων της Ευρώπης. Βρισκόμαστε υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αυτό εξυπηρετεί την κοινή ασφάλεια. Ακόμη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολιτικά θέματα. Σε συνεργασία με την Ουγγαρία και τη Σερβία, λειτουργούμε για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι Παλαιστίνιοι είναι και εκείνοι όμηροι της Χαμάς, δεν θέλουμε να υπάρξει ανάφλεξη στη Γάζα», σημείωσε αρχικά ο κ. Νεχάμερ.

Για το ζήτημα των επιστροφών είπε ότι απαιτείται περισσότερος συντονισμός, ενώ σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση αναφέρθηκε σε συμφωνίες που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα, όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων. «Δεν νοούνται εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και από την τήρηση των δεδομένων συμφωνιών», υπογράμμισε. Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση για ολοκλήρωση των συνομιλιών που θα οδηγήσουν, όπως είπε, στην άμεση κατάπαυση του πυρός, να απαλυνθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι. «Και εμείς εργαζόμαστε, ώστε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο που δεν είναι άλλο από την περιφερειακή έκρηξη η οποία θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και για τις προτεραιότητες του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου και για την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. «Πίστη μου είναι ότι υπάρχουν ορισμένα κοινά αγαθά όπως η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης ή η διασυνδεσιμότητα των ενεργειακών δικτύων, που θα πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να δούμε πως θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους με θετικό αποτύπωμα για όλη την Ευρώπη», ανέφερε.

Μετά από σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως σήμερα πληρώνουμε πιο ακριβή ενέργεια στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και σημείωσε πως η Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες τους τελευταίους μήνες έπεσαν θύματα στρέβλωσης στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. «Η ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκά δίκτυα καθίσταται αυτονόητη προτεραιότητα», πρόσθεσε. Για το μεταναστευτικό, μετά από σχετική ερώτηση, ο Κυριακός Μητσοτάκης δήλωσε επιπλέον ότι η εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και δεν θα δεχθεί η Ελλάδα να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος γιατί βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είπε ότι η υποστήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα για τη διαχείριση των ανθρώπων που τελικά φτάνουν στη χώρα μας , θα πρέπει να συνεχιστεί και πως οι σχετικοί πόροι αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν ή αν θα επαρκούν στο μέλλον.

Δήλωσε, επιπρόσθετα, πως δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος την επιδοματική κοινωνική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει, ενώ ανέφερε πως θα ήταν λάθος να κινηθούμε σε λογική ad hoc εξαιρέσεων από τη συνθήκη Σένγκεν.

«Δεν μπορεί κανείς να έχει απαίτηση από την Ελλάδα που βγήκε από πρωτοφανή οικονομική κρίση, να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι για τους Έλληνες πολίτες», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις