Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

12

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα πλαστογράφων με υπερσύγχρονη συσκευή laser – Έφτιαχναν έγγραφα για παράτυπους μετανάστες
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα πλαστογράφων με υπερσύγχρονη συσκευή laser – Έφτιαχναν έγγραφα για παράτυπους μετανάστες

Μία σύλληψη στην Αθήνα

Με έντονο το ενδιαφέρον των γερμανικών Αρχών, οι οποίες κατάσχεσαν στη χώρα τους δέμα με πολλά πλαστά, άριστης κατασκευής ταξιδιωτικά έγγραφα, προερχόμενα από την Ελλάδα και προοριζόμενα για «γερμανοποίηση» παράτυπων μεταναστών, ξηλώνεται στην Αθήνα πολυπλόκαμο κύκλωμα πλαστογράφων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με τη συμμετοχή, σε πληροφοριακό επίπεδο και της Europol, εμπειρογνώμονας της οποίας θα έρθει στην Αθήνα, συνελήφθη, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, 35χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για σύσταση συμμορίας, πλαστογραφία, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και κατάρτιση ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων. Σημειώνεται από την Αστυνομία ότι μεταξύ των κατασχεθέντων, βρέθηκε και σύγχρονη, επαγγελματικού τύπου συσκευή εκτύπωσης με τεχνολογία laser, η οποία δεν αποτελεί σύνηθες εύρημα σε κοινά εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, καθώς πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες κατάρτισης πλαστών εγγράφων τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όσο και ως προς την «γκάμα» των εγγράφων, που δύναται να παραχθούν και ιδίως σε έντυπα νέου τύπου που έχουν τη μορφή πλαστικής κάρτας.

Από την έρευνα, που προηγήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος, συμμετείχε σε κύκλωμα, που δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση και εμπορία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που προορίζονταν για την παράνομη διακίνηση μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως μέσω της αεροπορικής οδού.

H Europol

Επίσης σε συνεργασία με τη EUROPOL, διαπιστώθηκε ότι το υπό έρευνα κύκλωμα δραστηριοποιείται από το 2021 στην κατάρτιση και εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων ενώ οι γερμανικές Αρχές είχαν προβεί σε κατάσχεση δέματος που περιείχε πλαστά διαβατήρια το 2021, αποστολέας των οποίων ήταν ο 35χρονος. Για το σκοπό αυτό λειτουργούσε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, το οποίο διέθετε εξειδικευμένο επαγγελματικό εξοπλισμό εκτύπωσης και εγχάραξης εγγράφων και πλαστικών καρτών, σύγχρονης τεχνολογίας laser, αλλά και κατάλληλες πρώτες ύλες». Η ποσότητα των εγγράφων που έχει διακινηθεί εκτιμάται σε πολλές χιλιάδες, ενώ τα έγγραφα τα διοχέτευαν σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών ή απευθείας σε υποψήφιους για προώθηση μετανάστες.

Χιλιάδες έγγραφα

Από την εμπορία των εγγράφων εκτιμάται πως αποκόμιζαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 600 έως και 900 ευρώ ανά έγγραφο, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου. Ο 35χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: 16 δελτία ταυτότητας, 7 διαβατήρια, 10 άδειες διαμονής, πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων (αυτόματο λέιζερ εγχάραξης καρτών, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλαστικοποιητής, εκτυπωτής-σαρωτής εγγράφων και λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας), άδεια ικανότητας οδήγησης και 2 κινητά τηλέφωνα. «Προκειμένου», καταλήγει η Αστυνομία «να διερευνηθούν άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα και να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της δράσης του κυκλώματος, η οποία παρουσιάζει διεθνή χαρακτήρα, η Διεύθυνση Αλλοδαπών θα ενισχυθεί από ειδικό εμπειρογνώμονα της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL (MOBILE OFFICE)».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις