Αυξήσεις στα σχολικά: Το χέρι βαθιά στην τσέπη βάζουν και οι Ιταλοί

ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήσεις στα σχολικά: Το χέρι βαθιά στην τσέπη βάζουν και οι Ιταλοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κάθε χρόνο το ποσό που χρειάζεται αυξάνεται.

12.09.2024 | 12:31

Περίπου επτά εκατομμύρια μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες για το πρώτο κουδούνι στην Ιταλία, καθώς ξεκίνησε άλλη μια σχολική χρονιά. Από την πρώτη της μέρα, οι γονείς έχουν να πληρώσουν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό για σχολικά ήδη όπως βιβλία, τετράδια, τσάντες και γραφική ύλη. Κάθε χρόνο το ποσό που χρειάζεται αυξάνεται. Φέτος εκτιμάται ότι οι ιταλικές οικογένειες πλήρωσαν 7% περισσότερο σε σχέση με πέρσι προκειμένου να αγοράσουν τα ίδια πράγματα. Η Μαρία Ροζάρια Ντι Νατάλε και ο συζυγός της Τζιοβάνι ήδη χρειάστηκε να δαπανήσουν ως αρχικό κόστος για αυτήν την χρονιά περίπου 800 ευρώ για τα δυο τους παιδιά – και αυτό είναι μόνο η αρχή, όπως εξηγεί η μητέρα της οικογένειας: «Εχουμε τυπικά έξοδα γραφικής ύλης που κάνουμε και κατά τη διάρκεια του έτους, γιατί αυτά που αγοράζουμε τον Σεπτέμβριο σαφώς δεν επαρκούν. Μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολείου, θα λάβουμε δύο λίστες, μια λίστα για κάθε παιδί, όπου θα υπάρχει πολλά πράγματα για να αγοραστούν».

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να κάνουν οικονομία σε ό,τι μπορούν για να τα βγάλουν πέρα, για παράδειγμα μειώνοντας τα μεταφορικά έξοδα. «Συχνά δεν παίρνουμε μόνο ένα παιδί, το παιδί μας από το σχολείο, αλλά παίρνουμε τέσσερα και πέντε. Τη μία ο ένας γονιος, την άλλη ο άλλος και έτσι αλληλοβοηθιόμαστε. Στο πήγαινε συνηθως έχουμε συγγενείς που μας βοηθούν συνοδεύοντας τα παιδιά στο σχολείο, αλλά για την επιστροφή συχνά οι γονείς βοηθούμε ο ένας τον άλλον», αναφέρει η Μαρία Ροζάρια Ντι Νατάλε.«Για τα παιδιά και τους εφήβους η πρώτη ημέρα στο σχολείο είναι σίγουρα κάτι το συναρπαστικό αλλά για τους γονείς τους δεν σημαίνει απλά την επανέναρξη της καθημερινής ρουτίνας με σχολείο, δουλειά, διάβασμα και πολλά πήγαινε-έλα με το αυτοκίνητο, αλλά και μια σειρά από μη ευκαταφρόνητα έξοδα που έχουν ένα συγκεκριμένο αντίκτυπο στα οικονομικά της κάθε οικογένειας», μεταδίδει από τη Νάπολη ο ανταποκριτής του euronews Λούκα Παλαμάρα.

Η Πατρίτσια Πόρτζιο είναι μια μητέρα που μένει μόνη της, με την κόρη της Τζούλια, η οποία πηγαίνει στην 6η τάξη. Ηδη έχει χρειαστεί να ξοδέψει πριν καλα καλά ανοίξουν τα σχολεια 700 ευρώ. Εξαιτίας του χαμηλού της εισοδήματος, θα λάβει ένα επίδομα για αυτά τα πρώτα έξοδα τη σχολικής χρονιάς που ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ, αλλά οπως εξηγει στο euronews, δεν ειναι μονο το οικονομικό ζήτημα που την απασχολεί. «Υπάρχει άγχος, υπάρχει ανησυχία, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι όλα είναι πάνω μου. Πηγαίνοντας, λοιπόν, πέρα​-δώθε, πηγαίνοντας την από εδώ κι από εκεί, θα προσπαθήσω να την κάνω ανεξάρτητη. Αλλά υπάρχουν πολλά έξοδα λόγω του γυμναστηρίου και του σχολείου και θα υπάρχουν στη διάρκεια της χρονιάς και οι σχολικές εκδρομές. Είναι βαρύ φορτίο, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί», λέει η Πατρίτσια Πόρτζιο.

Στην Ιταλια μονο για τα βιβλία οι τιμές είναι αυξημένες κατά 18% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Για αυτό και συχνά γνωρίζει άνθιση η αγορά από το διαδίκτυο βιβλίων χρησιμοποιημένων από άλλους μαθητές την προηγούμενη χρονιά. Ειναι και αυτός ενας τροπος με τον οποιο πολλές οικογένειες προσπαθουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος για να ανταπεξέλθουν στα αναγκαία έξοδα για την εκπαίδευση του μελλοντος.

Πηγή: Euronews
Ετικέτες
Exit mobile version