Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

12

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σκλαβενίτης εξαήμερη εργασία: “Μια ξεχωριστή ημέρα”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκλαβενίτης εξαήμερη εργασία: “Μια ξεχωριστή ημέρα”

Aπό την 1η Νοεμβρίου η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης καταργεί την εξαήμερη απασχόληση, όπως έγινε γνωστό από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης.

Aπό την 1η Νοεμβρίου η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης καταργεί την εξαήμερη απασχόληση, όπως έγινε γνωστό από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικάτων, “η σημερινή μέρα είναι πραγματικά ξεχωριστή και σημαντική, καθώς είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ανακοινώθηκε από την εταιρεία η κατάργηση, από την 1η Νοεμβρίου, της εξαήμερης απασχόλησης”. “Στο πλαίσιο αυτό”, προστίθεται, “οι συνάδελφοι που έχουν εξαήμερη σύμβαση -είτε εργάζονται έξι ώρες ημερησίως είτε έξι ώρες και σαράντα λεπτά- θα έχουν πλέον εβδομαδιαίο ρεπό. Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι μερικής απασχόλησης (6Χ6) θα εργάζονται τέσσερα επτάωρα και ένα οκτάωρο και οι συνάδελφοι πλήρους απασχόλησης (6Χ6,40) πέντε οκτάωρα”.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία, μολονότι αφορά αποκλειστικά συναδέλφους της εταιρείας μας, εκτιμούμε ότι μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας συνολικότερα, καθώς αποτελεί ένα ξεκάθαρα θετικό παράδειγμα. Ως γεγονός στέλνει στην ελληνική κοινωνία μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, μήνυμα αντίστοιχο με αυτό που εξέπεμψε η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπογράψαμε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η οποία ήταν η πρώτη στην πατρίδα μας που αναγνώρισε τις χαμένες – με βάση τη νομοθεσία – τριετίες της περιόδου 2012 – 2023”.

Tι γίνεται στις άλλες χώρες της ΕΕ

Να σημειωθεί πως καμία χώρα δεν έχει νομοθετήσει την εξαήμερη εργασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εξαήμερη εργασία προβλέπεται από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις πχ στη Βιομηχανία η εναλλακτικά οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας καλύπτουν τις ανάγκες τους για επιπλέον βάρδιες με υπερωρίες. Μάλιστα, Ιταλία και Πορτογαλία οδεύουν προς νομοθέτηση της τετραήμερης εργασίας που είναι και η κυρίαρχη τάση στο πλαίσιο της ευελιξίας της εργασίας. Στην εφαρμογή της ρύθμισης στη χώρα μας  υπάρχει μια  «γκρίζα» περιοχή, καθώς η 6ήμερη εργασία μπορεί να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, όταν αντιμετωπίζουν «εξαιρετική και απρόβλεπτη αύξηση του φόρτου εργασίας» -δηλαδή, μπορεί ο εργοδότης να επικαλεστεί απρόβλεπτο φόρτο εργασίας και να επιβάλει στους στους εργαζόμενους την 6η μέρα δουλειάς.

Τι γίνεται στην πράξη; Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου αρκετές επιχειρήσεις όπως τα σούπερ μάρκετ όσο και εργαζόμενοι – λόγω της προσαύξησης της αμοιβής -επιχείρησαν να μπουν στο ΕΡΓΑΝΗ να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εφαρμόσουν το εξαήμερο λόγω φόρτου εργασίας, αλλά το σύστημα τους «πέταγε έξω», καθώς δεν ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής του μέτρου. Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις προσπάθησαν τεχνηέντως να «παραπλανήσουν» την ΕΡΓΑΝΗ, προσθέτοντας νέους ΚΑΔ, ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις