Δημογραφικό: 1 στους 4 νέους δεν θέλουν να κάνουν παιδιά

PLUS

Δημογραφικό: 1 στους 4 νέους δεν θέλουν να κάνουν παιδιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Λόγω χρημάτων

12.09.2024 | 15:29

Είναι από τα κύρια θέματα που ακούς στα τραπεζάκια των νέων: Για να φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί, προϋποθέτει να έχουμε και μια οικονομική ασφάλεια. Είτε αυτό σημαίνει να έχουμε σταθερότητα στην εργασία με ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές, είτε απλά να έχει γίνει η σωστή αποταμίευση. Αν τίποτα δεν είναι τσεκαρισμένο, τότε ναι, η σκέψη για ένα παιδί, απομακρύνεται. Είναι διάφοροι οι λόγοι που πολλά ζευγάρια επιλέγουν να παραμείνουν άτεκνα, ακόμα και το να μην θέλουν να κάνουν ένα παιδί, κάτι που είναι απολύτως σεβαστό. Ένας όμως βασικός λόγος, είναι πως νιώθουν ανασφάλεια εξαιτίας των οικονομικών τους. Δε νιώθουν σίγουροι πως μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Kids; No thanks!

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η MassMutual, σε άτομα ηλικίας 18-43 ετών, διαπιστώθηκε πως το 23% δεν θέλουν να κάνουν παιδιά εξαιτίας των χρημάτων. Κι αυτή η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει και τα τελευταία στοιχεία, που θέλουν τις ΗΠΑ να καταγράφουν πτώση στις γεννήσεις.

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί, είναι ακριβό. Για παράδειγμα -παραμένουμε στις ΗΠΑ γιατί εκεί έγινε η μελέτη-, οι γονείς ξοδεύουν συνήθως 240.000$ σε κάθε παιδί, από την ώρα που θα γεννηθεί μέχρι την ενηλικίωση του. Νούμερο που έχει αυξηθεί από το 2016. «Το να μεγαλώνεις μια οικογένεια είναι μια οικονομική δέσμευση. Πάντα ήταν», δήλωσε στο CBS MoneyWatch ο Paul LaPiana, επικεφαλής της MassMutual. Αναφορικά με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ένα ζευγάρι πρέπει να διαθέσει 13.000 ευρώ ετησίως, για τα βασικά έξοδα, την εκπαίδευση και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μέχρι το παιδί να ενηλικιωθεί, μια οικογένεια χρειάζεται να δώσει 230.000 ευρώ. Το μίνιμουμ. Ποσό που αναπόφευκτα πατάει φρένο στις γεννήσεις και στην Ελλάδα. Οι οικογένειες, δηλαδή, επιλέγουν να μείνουν στο ένα παιδί ή στο να μην κάνουν καθόλου.

Exit mobile version