Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

13

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση DATA CONSULTANTS: Οι ανατροπές στα κόμματα και οι συσπειρώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση DATA CONSULTANTS: Οι ανατροπές στα κόμματα και οι συσπειρώσεις

Πρώτη η ΝΔ, τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη εξακολουθεί να καταγράφεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τέταρτος σημειώνοντας χαμηλά ποσοστά, την ώρα που η ΝΔ παραμένει μεν στην πρώτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων αλλά με απώλειες. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο, ωστόσο κινείται κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της DATA CONSULTANTS για λογαριασμό της τοπικής ιστοσελίδας pelop.gr, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, περισσότεροι 1.100 ψηφοφόροι από περιφέρειες της χώρας αξιολογούν τη θητεία της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου λίγους μήνες πριν ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απαντούν στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα στηρίζει ορθά την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι απαντήσεις σχετικά με το αν πιστεύουν πως η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει την ακρίβεια στις τιμές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ παραμένει στην πρώτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων, αλλά με την ψαλίδα να κλείνει από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, που όμως κινείται κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τέταρτος, κάτω από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, με το ΚΚΕ να ακολουθεί. Αξιοσημείωτη είναι η χαμηλή συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ που ερμηνεύεται από τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Πρόθεση και εκτίμηση ψήφου στις εθνικές εκλογές

Η ΝΔ καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου ως πρώτο κόμμα με ποσοστό 22,3%. Ποσοστό πολύ μικρότερο αυτού που έλαβε στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ακόμα και έτσι όμως η απόσταση της από το δεύτερο κόμμα, είναι 10%. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα με ποσοστό 12,3%, πολύ κοντά σε σχέση το ποσοστό των ευρωεκλογών. Η Ελληνική Λύση καταγράφεται ως τρίτο κόμμα με ποσοστό 7,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πτωτική τάση και καταγράφεται ως τέταρτο κόμμα με ποσοστό 7,3%. Σημειώνεται ότι στη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό στην πρόθεση ψήφου για το ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 7,6%, μόλις +0,3% από τη μέτρηση μετά τη συνεδρίαση γεγονός που υποδηλώνει ότι το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναμονή. Ακολουθούν το ΚΚΕ με ποσοστό 6,9%, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ με ποσοστό 3,1%, η ΝΙΚΗ με 3,0%, η Φωνή Λογικής με 2,7, η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με 2,4% και το ΜΕΡΑ 25 με 2,0. Οι «αναποφάσιστοι» ανέρχονται στο 14,3%, ενώ η αποχή στο 6,8%.

Στην «εκτίμηση ψήφου», η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 25,2% υπολειπόμενη κατά -3,1 ποσοστιαίες μονάδες της επίδοσης της στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,9%, ποσοστό ανώτερο των ευρωεκλογών. Η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαμορφώνεται στις 11,3 μονάδες (15,5 μονάδες στις ευρωεκλογές), ενώ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη και ανέρχεται στις 16,9 μονάδες (13,4 μονάδες στις ευρωεκλογές).

Τρίτο κόμμα καταγράφεται η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με ποσοστό 8,8% ή -0,5 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως τέταρτο κόμμα με 8,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις τελευταίες εκλογές σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής.

Πέμπτο κόμμα καταγράφεται το ΚΚΕ με 7,8% ή -1,4 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές και ακολουθούν η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ με 3,5%, η ΝΙΚΗ με 3,4% και η Φωνή Λογικής με 3,1%. Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καταγράφει ποσοστό 2,7%, ο ΜΕΡΑ 25 καταγράφει 2,3%, ενώ τα «λοιπά κόμματα» καταγράφουν ποσοστό 4,9%. Οι «αναποφάσιστοι», με αναγωγή επι των εγκύρων ανέρχονται σε ποσοστό 16,2%.

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων

Η «συσπείρωση» της ΝΔ (σε σχέση με τις ευρωεκλογές) είναι πολύ υψηλή και αγγίζει το 84,5%. «Μετακινήσεις» ψηφοφόρων έχει κύρια προς το ΠΑΣΟΚ (3,5%). Ακόμη καταγράφει «απώλειες» προς άλλα κόμματα σε ποσοστό 4,2% και προς «Λευκό – Άκυρο ή Αποχή» 2,2%. «Αναποφάσιστο» δηλώνει το 3,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Τα «οφέλη» που η ΝΔ έχει από τα άλλα κόμματα είναι 3,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 4,8% από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 4,9% από την Ελληνική λύση και 5,0% από τη ΝΙΚΗ. Η «συσπείρωση» του ΣΥΡΙΖΑ (σε σχέση με τις ευρωεκλογές) είναι πολύ χαμηλή, 51,7%. «Μετακινήσεις» ψηφοφόρων έχει πολλαπλές. Προς την ΝΔ (3,3%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,0%, το ΚΚΕ 2,5% και προς άλλα κόμματα 5,8% και προς «Λευκό – Άκυρο ή Αποχή» 5%. «Αναποφάσιστο» δηλώνει το 21,7% του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ (σε σχέση με τις ευρωεκλογές) καταγράφει πολύ υψηλή συσπείρωση με ποσοστό 80,8% και καταγράφει «απώλειες» προς την ΝΔ (4,8%), το ΚΚΕ 1,0%, και προς άλλα κόμματα 3,0%. «Αναποφάσιστο» δηλώνει το 5,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα «οφέλη» που το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει από τα άλλα κόμματα είναι 3,5% από την ΝΔ και 10,0 % από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ακρίβεια

Το 65,4% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της ακρίβειας («μάλλον ναι» και «ναι»). Αντίθετα, το 33,7% διαφωνεί («μάλλον όχι» και «όχι»). Οι νεότεροι ηλικιακά πολίτες (έως 47 ετών) και οι γυναίκες πιστεύουν περισσότερο στην ικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει την ακρίβεια, πράγμα που ισχύει και για ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (58,2%).

«Αρνητική» η αξιολόγηση της Σακελλαροπούλου από τους πολίτες

Η πλειοψηφία των Ελλήνων αξιολογεί αρνητικά την θητεία της απερχόμενης πρόεδρου της Δημοκρατίας. Το 49,9% την αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» και το 39,9% «θετικά» ή «μάλλον θετικά». Αρνητικά την αξιολογούν, αναλογικά περισσότεροι οι άνδρες, οι μικρότερες και οι μέσες ηλικίες, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και οι «αναποφάσιστοι», οι «αριστεροί» και οι «κέντρο αριστεροί» αλλά και οι «δεξιοί».

Διαφωνία για τη στήριξη στην Ουκρανία

Η πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί με την στήριξη από την χώρα μας της Ουκρανίας, στον πόλεμο της με την Ρωσία (58,2%). Το 32,3% συμφωνεί. Σε όσους θεωρούν ότι κακώς η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία, αναλογικά περισσότεροι, οι μέσες ηλικίες και οι «αριστεροί» ψηφοφόροι. Σε όσους θεωρούν ότι καλώς η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία, αναλογικά περισσότεροι, οι μικρές ηλικίες και οι ψηφοφόροι ΝΔ και «κέντρο δεξιάς».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις