Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

11

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επιστολή Μητσοτάκη: Το πρώτο σχόλιο της Κομισιόν – «Τη λάβαμε, θα απαντήσουμε εν ευθέτω χρόνω»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Μητσοτάκη: Το πρώτο σχόλιο της Κομισιόν – «Τη λάβαμε, θα απαντήσουμε εν ευθέτω χρόνω»

Τι αναφέρει η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού

Η πρόεδρος της Ευτρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε σήμερα την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της οποίας ζητείται μία ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας που οδηγούν σε μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του ηλεκτρικού μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ. «Θα αναλύσουμε την επιστολή που μόλις λάβαμε», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, διευκρινίζοντας ότι η απάντηση της Κομισιόν θα έρθει «εν ευθέτω χρόνω».

Κληθείς να σχολιάσει, στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, την επισήμανση του Έλληνα πρωθυπουργού στην επιστολή του ότι τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση τιμών, ο κ. Μακ Φάι απάντησε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και η «εργαλειοποίηση» της ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας είναι ένα ζήτημα που η Κομισιόν προσπαθεί να αντιμετωπίσει με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς, όπως είπε ο εκπρόσωπος, είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αποκαταστήσει το σύστημα ηλεκτροδότησής της, αλλά και να εξάγουμε ενέργεια προς το Κίεβο. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το ποιες είναι οι επιπτώσεις σε κάθε κράτος-μέλος και περιφέρεια της ΕΕ. Αρκέστηκε λέγοντας ότι η Επιτροπή «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά» και «παραμένει σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει πολλά έκτακτα και διαρθρωτικά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια για να ανακτήσει τον έλεγχο των αγορών ενέργειας. «Οι τιμές τώρα είναι πιο σταθερές από ό,τι ήταν στο ζενίθ της κρίσης το 2022, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας», τόνισε. Σημείωσε, τέλος, ότι η πρόεδρος της Κομισιόν έχει υπογραμμίσει πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας σε υψηλού επιπέδου πολιτικές κατευθύνσεις, πρόσφατα συζητήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Ντράγκι και στην έκθεση της Κομισιόν για την ενεργειακή κατάσταση της Ένωσης. «Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά και θα προχωρήσουμε με την ανάλυσή μας», υπογράμμισε.

Η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν – Οι τέσσερις προτάσεις για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και του κατακερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλες διαφορές στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των υπολοίπων μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι οι παθογένειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα απότομες αυξήσεις στις τιμές, και ζητά από τις Βρυξέλλες άμεση πολιτική απάντηση για την παρατεταμένη κρίση.

«Σου απευθύνω αυτή την επιστολή αναφορικά με το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε διάστημα λίγων μηνών, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί, από 60 ευρώ/MWh τον Απρίλιο σε 130 ευρώ/MWh τον Αύγουστο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει στην ΕΕ να λάβει μέτρα για την αύξηση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, δηλαδή την ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Όπως λέει, «Σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αντανακλούσε περιφερειακούς παράγοντες. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και άλλα κράτη μέλη. Πρόκειται για μια περιφερειακή κρίση».

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη εποπτεία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, την οποία χαρακτηρίζει ως ένα «μαύρο κουτί» που παραμένει ακατανόητο ακόμα και για τους ειδικούς. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι, εκτός από τις καιρικές συνθήκες, όπως ο καύσωνας και η ξηρασία, που επηρέασαν την τιμολόγηση, η ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε λόγω των βλαβών που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο, που κάποτε εξήγαγε ενέργεια, τώρα εισάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι αυτό αποτελεί ένα ακόμη κόστος του καταστροφικού πολέμου της Ρωσίας, το οποίο βαραίνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και απαιτεί συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο πρωθυπουργός προτείνει στην επιστολή του συνολικά τέσσερα πράγματα.

Όπως λέει:

Πρώτον, χρειαζόμαστε ισχυρότερη διακυβέρνηση. Αυτό το επεισόδιο υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία από την ΕΕ. Όταν οι τιμές σε μια χώρα διαμορφώνονται με βάση γεγονότα εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η ρύθμιση σε επίπεδο χώρας έχει περιορισμένη χρησιμότητα.

Τρίτον, χρειαζόμαστε μια ειδική διευθέτηση όσον αφορά τη στόχευση των ουκρανικών υποδομών από τη Ρωσία. Χωρίς επαρκείς μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ, ο αντίκτυπος των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία γίνεται αισθητός μόνο σε ορισμένες χώρες.

Και, τέλος, χρειαζόμαστε νέα ώθηση για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις