Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

13

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξαφνικά με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξαφνικά με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών

Μιλώντας στο Open

Για το μεταναστευτικό και την αλλαγή στάσης της Γερμανίας, μίλησε σήμερα στο Open ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε τους λόγους που η Γερμανία αυστηροποιεί τα μέτρα για την εισχώρηση μεταναστών, ενώ προσπάθησε να ξεδιαλύνει το τοπίο σε σχέση με το κατά πόσο κινδυνεύει η χώρα μας να «κατακλυστεί» από μετανάστες. «Το μεταναστευτικό έχει δυο διαστάσεις μια διάσταση πολιτικη και μια διάσταση πραγματική. Πολιτική διάσταση είναι η πίεση που ασκείται στην Ευρώπη από την αντιμεταναστευτική ρητορική ορισμένων πολιτικών χώρων και ιδιαίτερα της ακροδεξιάς.

Τα αποτελέσματα σε δυο κρατίδια στη Γερμανία και των αποτελεσμάτων που αναμένονται στο Βραδεμβούργο, είναι νομίζω μια καθοριστική στιγμή για το πώς αντιλαμβάνεται η Γερμανία το μεταναστευτικό. Στη Γερμανία υπάρχει μια συμμαχική κυβέρνηση και αυτό έχει τη σημασία του. Πάντοτε οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα εγγενή προβλήματα να μπορέσουν να συνθέσουν θέσεις. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η κρίση που υφίσταται στην ευρύτερη περιοχή μας με δυο πολέμους. Και πολιτικά και πραγματικά προκαλείται μείζον θέμα», εξήγησε αρχικά ο υπουργός. «Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εισαγάγει περαιτέρω ελέγχους στα χερσαία της σύνορα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υφίστανται ταυτοποιήσεις όσων μπαίνουν από τα χερσαία σύνορα προς τη Γερμανία, ώστε να διαπιστώνεται αν έχουν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Δημιουργείται ένα θέμα ενότητας όσον αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν»

Αυτό δημιουργεί μια σχετική διάρρηξη σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών και δημιουργεί ένα θέμα ενότητας όσον αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν. Για την ώρα δεν έχουμε περιορισμούς. Θα είναι μόνο έλεγχοι και για την ώρα δεν αφορά την Ελλάδα πχ πύλες εισόδων αεροδρομίων. Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει πολύ συγκεκριμένα πράγματα πως από την στιγμή που ένας πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει το καθεστώς πρόσφυγα, δηλαδή εχει λάβει ανθρωπιστική βοήθεια, τότε έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει ελεύθερα για 90 ημέρες. Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα σεβόμενη τους ευρωπαϊκούς κανόνες, πράττει εκείνα που επιβάλει η συνθήκη Σένγκεν», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξαφνικά με εναν τεράστιο αριθμό μεταναστών»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξαφνικά με εναν τεράστιο αριθμό μεταναστών. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα μεριμνά ώστε οι συνθηκες διαβίωσης όσων έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα να είναι ποιοτικές και ανεκτές.

Η Γερμανία έχει εξαγγείλει αυστηροποίηση σε σε σχέση με τους ελέγχους δεν έχει κλείσει τα σύνορα. Οπότε οι πρόσφυγες που θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη Γερμανία δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν πίσω. Δεν μπορεί το κράτος-μέλος να απαγορεύσει την είσοδο σε κάποιον που έχει λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα. Άρα αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ένα ζήτημα παραβίασης προς αυτό. Υπάρχει το ρυθμιστικό περιβάλλον και όλοι θα πρέπει να το σεβαστούμε αυτό», εξήγησε.

«Η Γερμανία έχει ένα ειδικό βάρος, είναι η μεγαλύτερη χωρα της Ευρώπης και είναι μια εξαιρετικά επιδραστική χώρα, όμως το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι κάτι το οποίο υπερβαίνει τα εθνικά συμφέροντα και έχει έναν χαρακτήρα υπερεθνικό», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. «Ανεξαρτήτως με τη χρηματοδότηση, ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει», είπε στη συνέχεια αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την μετανάστευση. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τέλος πως βήμα-βήμα θα επιτύχουμε την άριστη συνεννόηση με την Τουρκία. «Ο ελληνικός λαός θέλει ασφάλεια, ηρεμία και ευημερία».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις