POS ΑΑΔΕ: «Ραβασάκια» σε 50.371 επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

POS ΑΑΔΕ: «Ραβασάκια» σε 50.371 επιχειρήσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

POS ΑΑΔΕ: Η ΑΑΔΕ καλεί τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν άμεσα ραντεβού με τον συνεργάτη τους

14.09.2024 | 16:08

Στην αποστολή 50.371 υπενθυμιστικών e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη διασύνδεση των ταμειακών τους συστημάτων με τα POS που διαθέτουν, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι:

Η προθεσμία για τη διασύνδεση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το πρόστιμο για τη μη διασύνδεση είναι από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων.

Ραντεβού

Η ΑΑΔΕ καλεί τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν άμεσα ραντεβού με τον συνεργάτη τους που κατασκευάζει ή υποστηρίζει τεχνικά το εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP) που χρησιμοποιούν για τη διασύνδεση των POS τους με το ERP, το οποίο συνεργάζεται με Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό τους (ΦΗΜ) ή τον Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία:

Υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών τους συστημάτων με τις συσκευές POS υφίσταται για τη διενέργεια λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσεων: που έχουν υποχρέωση χρήσης Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) ή κάνουν χρήση αυτών,
που έχουν υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ, ωστόσο επέλεξαν να διενεργούν τις συγκεκριμένες συναλλαγές με τη χρήση Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Εκδοσης Στοιχείων.

Επιχείρηση που διενεργεί λιανικές συναλλαγές για τις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ΦΗΜ σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΠΟΛ. 1002/2014) και δεν χρησιμοποιεί ΦΗΜ δεν έχει τη σχετική υποχρέωση διασύνδεσης για τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Αντίθετα, στην περίπτωση που για τις συναλλαγές λιανικής που διενεργεί υπάρχει υποχρέωση ΦΗΜ, η επιχείρηση έχει υποχρέωση διασύνδεσης του συνόλου των τερματικών POS που διαθέτει με τον/τους ΦΗΜ που χρησιμοποιεί.

Επιχείρηση που διενεργεί αποκλειστικά χονδρικές συναλλαγές ΔΕΝ έχει υποχρέωση να διασυνδέσει τα τερματικά POS που διαθέτει με το ταμειακό της σύστημα.

 

Ετικέτες
Exit mobile version