Ουκρανοί πρόσφυγες: Όχι επιδόματα σε όσους είναι σε ηλικία στράτευσης, λέει ο Πολωνός ΥΠΕΞ

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανοί πρόσφυγες: Όχι επιδόματα σε όσους είναι σε ηλικία στράτευσης, λέει ο Πολωνός ΥΠΕΞ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μιλώντας στο φόρουμ Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας

15.09.2024 | 17:05

Να σταματήσουν την χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων σε Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας. Μιλώντας στο φόρουμ Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας, το οποίο διεξάγεται στο Κίεβο, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι τόνισε πως, «προκειμένου να βοηθήσουμε την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας», δεν πρέπει να υπάρχουν «οικονομικά κίνητρα για την αποφυγή της στράτευσης».

«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γερμανία, νομίζω και στην Ολλανδία, δεν ξέρω για τη Γαλλία, αν είσαι Ουκρανός πρόσφυγας, λαμβάνεις το μήνα 530 ευρώ συν το ενοίκιό σου. Άρα, κάποιος μπορεί να εισπράττει πάνω από 1.000 ευρώ στην Γερμανία, συμμετέχοντας σε μάθημα για τη γερμανική γλώσσα και το ίδιο ισχύει, νομίζω, και στην Ολλανδία. Σταματήστε να καταβάλλετε αυτά τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας σε ανθρώπους που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία για την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για την αποφυγή της στράτευσης στην Ουκρανία. Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να πληρώνεσαι για να αποφύγεις την επιστράτευση, προκειμένου να προστατεύσεις την πατρίδα σου. Εμείς στην Πολωνία δεν κάνουμε κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν κοινωνικά επιδόματα κι αν υπήρχαν, θα είχαμε σημαντικό πολιτικό πρόβλημα στην χώρα μας. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει για να βοηθηθεί η ουκρανική πολεμική προσπάθεια».

Στην παρατήρηση ότι και οι γυναίκες επιστρατεύονται στην Ουκρανία, ο συντονιστής της συζήτησης ρώτησε τον κ. Σικόρσκι αν η πρότασή του αφορά και τις γυναίκες, με τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας να απαντά αρνητικά, σχολιάζοντας όμως πως η πρότασή του «συνιστά έναν τρόπο που θα εξοικονομήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ».

Μάλιστα, ο Σικόρσκι αναφέρθηκε στο ρωσικό drone που πέρασε πρόσφατα στον λετονικό εναέριο χώρο και σε βαλλιστικό πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία το 2023 ως λόγους για να σταματήσει η καταβολή επιδομάτων σε Ουκρανούς στρατεύσιμους και να ενισχυθούν οι αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας. «Ένα (ρωσικό) drone έπεσε στην Λετονία πριν τρεις ημέρες. (…) Ένας ρωσικός πύραυλος κρουζ πέρυσει πέρασε τα δύο τρίτα της Πολωνίας και έπεσε 10 χιλιόμετρα από το σπίτι μου στα δυτικά. Ο κίνδυνος οι Ρώσοι να χάσουν τον έλεγχο αυτών των πραγμάτων είναι σημαντικός. Και στην Ουκρανία έχουμε και πυρηνικά εργοστάσια. Η πιθανότητα ένα από αυτά τα αντικείμενα να χτυπήσει ένα από αυτά τα εργοστάσια δεν είναι μηδαμινή και γνωρίζουμε τι συμβαίνει, όταν ένα πυρηνικό εργοστάσιο εκρήγνυται στην Ουκρανία – όλη η Ερώπη έχει πρόβλημα. Κι αν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό τώρα, αν και όταν συμβεί, εσείς, οι δημοσιογράφοι, θα έχετε κάθε δίκιο να μας ρωτήσετε γιατί δεν κάναμε τίποτα για να το προλάβουμε. Λέω, λοιπόν, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, ενισχύοντας την προστασία των ουκρανικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από τις αεροπορικές επιθέσεις», είπε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών.

 

Exit mobile version