Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

16

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Και τώρα η εφαρμογή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και τώρα η εφαρμογή

Χαρακτηριστική είναι η φράση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους στην Αlpha freepreess ότι σε λίγο καιρό θα επιχειρηματολογούμε λέγοντας «όταν τα υπόλοιπα κόμματα έλυναν τα εσωκομματικά τους προβλήματα, η ΝΔ κυβερνούσε και ολοκλήρωνε μεταρρυθμίσεις»

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα στην κοινωνία και τους πολίτες, αν δεν εφαρμοστούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε ο ίδιος. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, επομένως ήταν αναμενόμενο να «πάρει πάνω του» την οργάνωση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Άλλωστε αυτά τα προβλήματα προέταξε ο ίδιος στην ΔΕΘ, στέλνοντας μάλιστα και ηχηρά μηνύματα προς τους υπουργούς του για πιστή τήρηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και κυβερνητικών δράσεων.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Για τον λόγο αυτό όλη την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν όλες οι συσκέψεις με τα αρμόδια υπουργεία που θα «τρέξουν» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Τις συσκέψεις ακολούθησαν ανακοινώσεις και εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν είτε από τις επόμενες εβδομάδες, είτε από την αρχή του 2025.

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ

Η αρχή έγινε από το υπουργείο Υγείας, αφού στο πλαίσιο αναμόρφωσης του ΕΣΥ που επιθυμεί η κυβέρνηση ανακοινώθηκε η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των εφημεριών με την καλύτερη αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και οι παρεμβάσεις στην κτιριακή υποδομή των νοσοκομείων.

Οι αλλαγές στον εργασιακό χώρο

Ακολούθησε η εξειδίκευση για τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, που σταματά να είναι οριζόντιο, αλλά ενισχύει τους ανέργους ανάλογα με την ηλικία τους και τα χρόνια που το δικαιούνται. Με τον τρόπο αυτό περισσότεροι άνεργοι θα λάβουν περισσότερα χρήματα, ιδιαίτερα στην έναρξη του επιδόματος. Την ίδια ώρα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα οδηγήσει σε καλύτερες αμοιβές στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, με στόχο την περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσων απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο και στον κλάδο της εστίασης.

Το στεγαστικό πρόβλημα

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι και η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεύρεσης στέγης, κυρίως από νέα ζευγάρια, αλλά και η αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης στις τιμές των ενοικίων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, η μείωση της φορολογίας στα ενοίκια για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν τα κλειστά τους διαμερίσματα, αλλά και η έναρξη του προγράμματος «Σπίτι 2», το οποίο έχει διευρυμένα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να ενταχθούν σε αυτό περισσότεροι πολίτες.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Τέλος, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει η αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού όλες οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σε κατώτατο μισθό, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, οι φοροαπαλλαγές και η αύξηση των επιδομάτων δείχνουν να «εξανεμίζονται» όταν οι καταναλωτές βρεθούν μπροστά στα ράφια των μαγαζιών για τις αγορές τους. Τα «καλάθια του νοικοκυριού» παραμένουν στη φαρέτρα της κυβέρνησης, όμως στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται και άλλες ενέργειες, ώστε να υπάρξει μείωση του πληθωρισμού και συγκράτηση των τιμών που έχουν αυξηθεί ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο στόχος του πρωθυπουργού

Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι και προφανής και εύκολα αντιληπτός από όλους. Γνωρίζοντας ότι μοναδικός του αντίπαλος στην παρούσα χρονική στιγμή είναι (κυριολεκτικά αυτή τη φορά) τα προβλήματα της καθημερινότητας, επιθυμεί με μια σειρά γρήγορων και κυρίως εφαρμόσιμων παρεμβάσεων, ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος που καταγράφηκε στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να ισχυριστεί ότι όντως έλαβε το μήνυμα των πολιτών και έπραξε προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Η παρούσα συγκυρία ευνοεί την κυβέρνηση, αφού η κατάσταση και στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι ρευστή λόγω των εσωκομματικών τους εκλογών, δίνοντας έτσι στην κυβέρνηση καθαρό χρόνο με λιγότερη πολιτική πίεση. Αυτό το μομέντουμ θέλει να εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βλέποντας μερικούς μήνες πιο μπροστά, επιθυμεί να έχει παράξει κυβερνητικό έργο μετρήσιμο και ικανοποιητικό για τους πολίτες, έτσι ώστε όταν τα αντίπαλα στρατόπεδα ολοκληρώσουν τις εσωκομματικές τους διαδικασίες και αποκτήσουν μια διαφορετική δυναμική, αυτή να μπορεί να ανακοπεί μέσω ενός κυβερνητικού έργου που θα λαμβάνει θετικό πρόσημο από τους πολίτες.

Χαρακτηριστική είναι η φράση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους στην Αlpha freepreess ότι σε λίγο καιρό θα επιχειρηματολογούμε λέγοντας «όταν τα υπόλοιπα κόμματα έλυναν τα εσωκομματικά τους προβλήματα, η ΝΔ κυβερνούσε και ολοκλήρωνε μεταρρυθμίσεις». Ωστόσο, για να μπορεί να ισχύσει αυτό το επιχείρημα, θα πρέπει όπως είπαμε και στην αρχή, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν, αλλιώς δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στους πολίτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις