Απάτη – ΕΟΠΥΥ: Ο Οργανισμός θα κινηθεί νομικά κατά των εμπλεκόμενων

ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη – ΕΟΠΥΥ: Ο Οργανισμός θα κινηθεί νομικά κατά των εμπλεκόμενων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Απάτη - ΕΟΠΥΥ: Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ

16.09.2024 | 18:42

Σχόλιο έκανε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, με αφορμή την μεγάλη απάτη από γιατρούς και φαρμακοποιούς με τις παράνομες συνταγογραφήσεις. «Από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε μη συνηθισμένες συμπεριφορές στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, απευθυνθήκαμε, με τα στοιχεία τα οποία είχαμε, στις Αρχές. Και σήμερα βλέπουμε την εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία για άλλη μία φορά ενός οικονομικού εγκλήματος», είπε αρχικά. «Να θυμίσω ότι έχω δηλώσει επανειλημμένα πως τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ είναι χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τα οποία όχι απλά σεβόμαστε, αλλά και υπερασπιζόμαστε. Κάθε φορά που παρατηρούμε συμπεριφορές και πρακτικές οι οποίες δημιουργούν έστω και την παραμικρή υπόνοια, θα προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη. Ο ΕΟΠΥΥ είναι εδώ για να υπηρετεί τους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία», προσθέτει η Θ. Καρποδίνη η οποία ευχαρίστησε την Οικονομική Αστυνομία «για τη διαρκή και αγαστή συνεργασία καθόλη τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης έως και την εξιχνίαση της δράσης των εν λόγω οργανώσεων».

ΕΟΠΥΥ: «Έτσι τους ξεσκεπάσαμε»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο εντόπισαν το κύκλωμα με την απάτη. «Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ εστάλησαν στην οικονομική αστυνομία το 2023, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας και με χρήση στατιστικών μοντέλων που έχει ΕΟΠΥΥ προκριμένου να διενεργεί ελέγχους, πήγαμε και προς τα πίσω, για πράξεις που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2023, στα ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων γιατρών, στις εκτελέσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων.UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen

Εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία τρέχουμε κάθε μήνα ελέγχους στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά αφορούν τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης, δηλαδή το πλαφόν που με βάσει τις ενδείξεις του φαρμάκου έχει κάθε δραστική, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία και συνταγές από συγκεκριμένους γιατρούς, που εκτελούνται μαζικά στα φαρμακεία΄.

Ελέγχουμε τη συνταγογραφήθηκε με το ίδιο μοτίβο του ίδιου γιατρού, σε πάρα πολλά ΑΜΚΑ ασθενών. Υπάρχουν περιορισμοί με βάσει τα φίλτρα που έχουν ειδικά οι βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ελέγχουμε αναλυτικά, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων». Οι εικονικές συνταγογραφήσεις αφορούσαν ακόμα κάποια αντιβιοτικά και κάποια φάρμακα τα οποία κατά καιρούς βρίσκονται και σε έλλειψη.

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση κάποιος γιατρός ή φαρμακοποιός να χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να γίνονται οι συνταγογραφήσεις και αυτή η απάτη εις βάρος του η κα Καρποδίνη απάντησε πως «υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει». Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αφορούσε η συνταγογράφηση πλήθος ανασφάλιστων ΑΜΚΑ, είτε αλλοδαπών, είτε σε δομές κράτησης, είτε σε δομές κράτησης μεταναστών, είτε ανθρώπων που είχαν απελαθεί από τη χώρα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν είναι ενεργό το σύστημα και δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, δεν τους πήγαινε μήνυμα για την εκτέλεση των συνταγών.

«Επιπρόσθετα, υπάρχει και άλλη μία δικλείδα ασφαλείας που είναι ο αριθμός – το OTP – ο μοναδικός αριθμός για την εκτέλεση μιας συνταγής που έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε σε πάρα πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικό υλικό, προκειμένου να εκτελεστεί η συνταγή χρειάζεται αυτός ο μοναδικός αριθμός που πάει στο κινητό του ασφαλισμένου. Υπάρχει και ο φάκελος Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος από το σάιτ του Οργανισμού, στο οποίο με απλή ταυτοποίηση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του, ο ασθενής μπορεί να μπει μέσα και βλέπει το πλήθος των εξετάσεων που έχουν γίνει στο όνομα του» είπε. Η δράση των συγκεκριμένων σε αυτή την οργάνωση ήταν απ’ ό, τι φαίνεται τουλάχιστον 4 χρόνια.

Πώς εντόπισε την απάτη ο ΕΟΠΥΥ

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Οι φάκελοι εστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Η Οικονομική Αστυνομία, ύστερα και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα, κατέληξε στη σύλληψη ιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις.

Ο ΕΟΠΥΥ συνδύασε και αξιοποίησε τους στοχευμένους συνδυαστικούς ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για:

τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ιατρών,
την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία,
τη συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών,
την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου και ναρκωτικών ουσιών κ.α.,
τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων εκτός ενδείξεων, υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων,
τις καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση φαρμάκων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού λόγω της ψευδούς συνταγογράφησης σε 3.516 ΑΜΚΑ, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. Ορισμένα δε από τα φάρμακα που ψευδώς συνταγογραφούσαν, βρίσκονται σε έλλειψη. «Ανεξάρτητα με την αποστολή των υποθέσεων στην Αστυνομία, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων καθώς και τις λοιπές ενέργειες για την ανάκτηση της ζημίας του Οργανισμού έναντι όλων των εμπλεκόμενων. Εξυπακούεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί και δικαστικώς για τη διασφάλιση των συμφερόντων του».

Οι διάλογοι που «καίνε» τους κατηγορούμενους

Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που έρχονται στο φως για τα δύο κυκλώματα παράνομων συνταγογραφήσεων που επέφεραν ζημία 3,5 εκατ. εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικοί είναι ορισμένοι από αυτούς που διέρρευσαν μεταξύ φαρμακοποιού, υπαλλήλου φαρμακείου και ενός γυναικολόγου:

Φαρμακοποιός: Ναι, γράψε (το όνομα του φαρμάκου) κάψουλες, μη βάλεις milligram επίτηδες.

Υπάλληλος φαρμακείου: Δεν θα βάλω τίποτα και αύριο το πρωί θα κοιτάξω αυτό που μου είπατε. Πότε γράφτηκε;

Φαρμακοποιός: Οπότε, άμα κάνεις, κατ’ αρχάς μπες και δες στο ιστορικό.

Υπάλληλος φαρμακείου: Ναι;

Φαρμακοποιός: Να δεις. Του γράφει επιληψία ή αλλού γράφει επιληψία κι αλλού γράφει πόνος;

Υπάλληλος φαρμακείου: Εντάξει!

Φαρμακοποιός: Και πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες, πες του, με διάγνωση πόνου.

Υπάλληλος φαρμακείου: Ναι;

Φαρμακοποιός: Για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία.

Υπάλληλος φαρμακείου: Ωραία!

Φαρμακοποιός: Και θα πάρεις και τη βεβαίωση και θα συνεχίσουμε να το γράφουμε πες επίτηδες.

Υπάλληλος φαρμακείου: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα.

Φαρμακοποιός: Για να φανεί καθαρά ότι είναι για πόνο, και όχι ότι ήταν για επιληψία. Για να δημιουργηθεί νέο ιστορικό για πόνο πλέον.

Φαρμακοποιός: Έχεις (όνομα πάθησης); (όνομα φαρμάκου) πάρα πολύ ωραία, πάρ’ την.

Αλλο πρόσωπο: Ε, καλά, εντάξει, εσύ τι, πληρωμένα τα έχεις αυτά.

Φαρμακοποιός: Μ@λ@κ@ γ@μησ@ τα, ντάξει θα μου ’ρθει κανείς πίσω, θα μου πει «σου έφερα συνταγή» και θα πεθάνω στο γέλιο.

Αλλο πρόσωπο: Φαντάζεσαι; Ε, δεν πειράζει, θα κάνεις αντικατάσταση του (ακατάληπτο) του αποθέματος.

Φαρμακοποιός: Δεν έχω ρε μαλάκα, προσπαθώ να τις ξεφορτωθώ. Έχεις ξεφύγει; Προσπαθώ να τα ξεφορτωθώ αυτά.

Φαρμακοποιός: Σε συγκεκριμένα φάρμακα, όχι τα ναρκωτικά και τέτοια. Σε κάποια που είτε έχεις γράψει εσύ ήδη, είτε οτιδήποτε άλλο, είτε για να κοτσάρουμε σιδήρους, μ@λ@κίες και τέτοια, εσύ μπορείς;

Γυναικολόγος: Τι φάρμακα;

Φαρμακοποιός: (όνομα φαρμάκου), (όνομα φαρμάκου) που είχες γράψει σε μια ζαβή, ε, ντάξει, σιδήρους και τέτοια με ρέγουλα, δεν λέμε τα μ@λ@κίες. Λοιπόν ή αντιβιώσεις μπορείς να γράψεις;

Γυναικολόγος: Κοίτα, μπορώ να δω. Ναι, καμιά αντιβίωση μπορώ να γράψω. (ακατάληπτο) για παράδειγμα.

Φαρμακοποιός: Για τηλεφωνικά, άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, ντάξει;

Γυναικολόγος: Τώρα, τώρα, αυτή τη στιγμή, ΟΚ;

 

Ετικέτες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version