Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / «Ναυμαχίες» με πυροβολισμούς στο Αγαθονήσι
ΕΛΛΑΔΑ

«Ναυμαχίες» με πυροβολισμούς στο Αγαθονήσι

Λιμενικό κατά επικίνδυνων δουλέμπορων

Δύο φορές σε μόλις 24 ώρες άνδτες του Λιμενικού Σώματος αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα και στις μηχανές ταχύπλοων σκαφών, κοντά στο Αγαθονήσι, στην προσπάθειά τους να ματαιώσουν κάποια από τα «δρομολόγια» δουλεμπορικών, που είχαν ξεκινήσει από Τουρκία, μεταφέροντας παράτυπους μετανάστες!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στο πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σάμου για την ύπαρξη ενός ύποπτου ταχύπλοου (Τ/Χ) σκάφους, που κινούνταν με ταχύτητα με κατεύθυνση τις τουρκικές ακτές, προερχόμενο από το Αγαθονήσι, όπου είχε αποβιβάσει αλλοδαπούς. «Αμέσως», αναφέρεται στην ενημέρωση «στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ.), το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία.

Ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους δεν συμμορφώθηκε με τα φωτεινά και ηχητικά σήματα του ΠΛΣ και ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου» Ο 28χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Συρίας) χειριστής του ταχύπλοου περισυνελέγη από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους και στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκε σε έτερο Πλωτό του Λιμενικού και μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι του Μαλαγαρίου της Σάμου.

17 ενήλικοι, ένας ανήλικος

Από τον έλεγχο, εντοπίστηκαν στην ξηρά, από στελέχη του Αστυνομικού Σταθμού Αγαθονησίου, δεκαοκτώ 18 αλλοδαποί (17 άντρες και 1 ανήλικος). Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 28χρονος Σύρος,  για παράβαση του άρθρου 83 του Ν.3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨ και του άρθρου 25 του Ν.5038/2023 ¨Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών σε ελλαδικό χώρο¨, ενώ κατασχέθηκαν το Ταχύπλο του κυκλώματος διακινητών σκάφος και μια  τηλεφωνική συσκευή η οποία εξετάζεται στα εργαστήρια. 24 ώρες μετά, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σάμου για την ύπαρξη ενός άλλου  ύποπτου ταχύπλοου  σκάφους, που κινούνταν με ταχύτητα, προερχόμενο από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση το Αγαθονήσι. Πανομοιότυπα τα στοιχεία με την πρώτη υπόθεση.

Αναφέρει το Λιμενικό Σώμα: «Αμέσως, στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ.), το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, όπου εντόπισε το Τ/Χ σκάφος. Ο χειριστής του Τ/Χ σκάφους δεν συμμορφώθηκε με τα φωτεινά και ηχητικά σήματα του ΠΛΣ και ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου.  Οι συνολικά τριάντα τρείς (33) επιβαίνοντες (12 άντρες, 7 γυναίκες και 13 ανήλικοι) περισυλλέχθηκαν από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους και στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν σε έτερο ΠΛΣ και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Μαλαγαρίου της Σάμου. Οι τριάντα δύο (32) αλλοδαποί παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Σάμου και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου. Ένας εκ των ανωτέρω, ηλικίας 37 ετών (υπήκοος Παλαιστίνης) συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν.3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨ και του άρθρου 25 του Ν.5038/2023 ¨Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών σε ελλαδικό χώρο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις