Δημοσκόπηση Alco Alpha 2024: Άνετο προβάδισμα 10,5 μονάδων για ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Alco Alpha 2024: Άνετο προβάδισμα 10,5 μονάδων για ΝΔ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Δημοσκόπηση Alco Alpha 2024: Πώς διαμορφώνεται η ψήφος των πολιτών μετά τη ΔΕΘ και τις θυελλώδεις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ με τον «έκπτωτο» Κασσελάκη

16.09.2024 | 20:13

Προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία δίνει η νέα δημοσκόπηση της Alco που παρουσίασε ο ALPHA. Ταυτόχρονα έχει ενδιαφέροντα ευρήματα για τις εσωκομματικές διαδικασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα της Alco που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Κωστής Παναγόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με τον Αντώνη Σρόιτερ, διενεργήθηκε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ αλλά και μετά την θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκπαραθυρώθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το δείγμα της έρευνας, ήταν το κλασικό, 1.000 ατόμων, μαζί με ένα πρόσθετο δείγμα 700 δυνητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Δημοσκόπηση Alco: Πρόθεση ψήφου

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου: Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7% με άνετο προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων αν και πεσμένη από το 28,3% των ευρωεκλογών. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει δεύτερο κόμμα ανεβάζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές συγκεντρώνοντας 13,2%. Τρίτο κόμμα η Ελληνική Λύση με 9,9%, τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,1% και ακολουθούν ΚΚΕ 7,7%, Νίκη 3,8%, Πλεύση 3,3%, Φωνή Λογικής 3,4%.

Δημοσκόπηση Alco: Ποιοι προηγούνται στην κούρσα του ΠΑΣΟΚ

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση στο ερώτημα ποιον θέλουν για νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απαντούν δείχνοντας το δίδυμο Ανδρουλάκη-Δούκα για β’ γύρο, ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει» το ζευγάρι σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παναγόπουλος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 28,7%, ο Χάρης Δούκας δεύτερος με 23,1%, η Άννα Διαμαντοπούλου τρίτη με 17,2%, ο Παύλος Γερουλάνος τέταρτος με 9,4% και ακολουθούν οι Μιχάλης Κατρίνης με 4,4% και Ν. Γιαννακοπούλου με 3,3%. Αναποφάσιστο δηλώνει ποσοστό της τάξης του 13,7%.

Δημοσκόπηση Alco: Τα δίδυμα του δευτέρου γύρου στο ΠΑΣΟΚ

Στα πιθανά δίδυμα του β΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, η Alco ανιχνεύει τα εξής: Ανδρουλάκης με Δούκα κερδίζει ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 43,8% έναντι 33,1% του δημάρχου Αθηναίων με αναποφάσιστους το 23,1%. Στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου και πάλι κερδισμένος με 44% εμφανίζεται ο κ. Ανδρουλάκης έναντι 31,4% της αντιπάλου του. Αναποφάσιστο δηλώνει το 24,6%. Τέλος, στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Γερουλάνου και πάλι κερδίζει ο νυν προεδρος του ΠΑΣΟΚ με 46,8% έναντι 27,7% του αντιπάλου του και αναποφάσιστους το 25,5%.

Δημοσκόπηση Alco: Τι λένε οι πολίτες για πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

Στο ερώτημα ποια θέση παίρνουν στην αντιπαράθεση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ένας στους δύο (49%) από το γενικό σύνολο εκτιμά ότι ήταν σωστή η απόφαση της ΚΕ του κόμματος να αποδεχθεί την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη, έναντι 25% που τη θεωρεί λανθασμένη και 26% που δεν απαντούν. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο απόλυτος διχασμός καθώς το 45% θεωρεί ότι ήταν σωστή και ακριβώς το ίδιο ποσοστό (45%) θεωρεί λάθος την καθαίρεση ΚΑσσελάκη. Το 10% δεν απαντά.

Δημοσκόπηση Alco: Με ποιον πρόεδρο θα τα πήγαινε καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, με αυθόρμητες απαντήσεις το 11% εκτιμά ότι με τον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 10% ο Στέφανος Κασσελάκης και αμέσως μετά οι: Σωκράτης Φάμελλος με 6%, Παύλος Πολάκης 6%.

Alco: Τι λένε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο πρόεδρο

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το σκηνικό αλλάζει. Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται πιο πιθανό να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος από το 31% των ερωτηθέντων. Το 15% εκτιμά ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας, το 9% επιλέγει Σ. Φάμελλο, το 7% Νίκο Παππά, το 6% τον Π. Πολάκη. Τέλος, όσον αφορά τις ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ, το 35% δήλωσε οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα βοηθήσουν λίγο, αρκετά ή πολύ την οικογένεια.

 

Ετικέτες
Exit mobile version