Υπόσχονται επιστροφές χρημάτων και “αρπάζουν” χιλιάδες ευρώ από πολίτες

ΕΛΛΑΔΑ

Υπόσχονται επιστροφές χρημάτων και “αρπάζουν” χιλιάδες ευρώ από πολίτες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Συμβουλές από την ΕΛΑΣ

17.09.2024 | 21:45

Προσποιήθηκαν ότι ήταν υπάλληλοι εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας, υποσχέθηκαν σε γυναίκα από το Ρέθυμνο ότι θα έχει…γερή επιστροφή χρημάτων και ξεκίνησαν να την καθοδηγούν να τα πάρει.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η ίδια όμως που πίστεψε και ακολούθησε τις οδηγίες τους στο πληκτρολόγιο, είδε ότι «κάηκε», όταν διαπίστωσε ότι είχαν κάνει «φτερά» από τον τραπεζικό της λογαριασμό πάνω από 6.000 ευρώ! Απελπισμένη που έχασε την περιουσία της, θύμα της ευπιστίας περί επιστροφών χρημάτων από διάφορους φορείς, έφθασε στην Ασφάλεια Ρεθύμνου. Μετά από πολυήμερη έρευνα οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν τρεις δράστες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι υπέκλεψαν τα χρήματα, τα οποία βέβαια δεν βρίσκονται πουθενά. «Από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση, αναφέρει η Αστυνομία  «προέκυψε ότι τα τρία  άτομα, συμμετείχαν σε υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπής, αποσπώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των έξι χιλιάδων τριακοσίων πέντε (6.305) ευρώ.

Ειδικότερα, άτομο επικοινωνώντας τηλεφωνικά  με την ημεδαπή, προσποιούμενο ότι ήταν υπάλληλος εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και με το πρόσχημα ότι, θα της επιστραφούν χρήματα, την καθοδήγησε τηλεφωνικά να μεταφέρει το ανωτέρω χρηματικό ποσό μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής σε δύο  διαφορετικούς λογαριασμούς τράπεζας.

Η ταυτοποίηση

Τα στοιχεία των δικαιούχων των τραπεζικών λογαριασμών εξακριβώθηκαν, καθώς και του κατόχου της τηλεφωνικής σύνδεσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε η δικογραφία για το αδίκημα της απάτης». Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου για να διαπιστωθεί αν οι «υπάλληλοι» έχουν…κάψει κι άλλους πολίτες, οι οποίοι μπορεί να περιμένουν τα χρήματα της…επιστροφής!

Υπενθυμίζεται, ότι μόλις τον περασμένο Αύγουστο αποκαλύφθηκε παρόμοια απάτη με δράστες άτομα, που παρίσταναν τους υπαλλήλους εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας. Μια 50χρονη γυναίκα από την Καλλονή στη Λέσβο, διαπίστωσε ότι «έκαναν «φτερά» πάνω από 4.000 από τον λογαριασμό της, ενώ ήταν… σίγουρη ότι θα έπαιρνε επιστροφή, όπως της είχαν υποσχεθεί!

Ο.. λογιστής

Η γυναίκα είχε δεχθεί τηλεφώνημα από έναν άνδρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι υπάλληλος λογιστικού γραφείου και την έπεισε ότι η εταιρεία παροχής θα της επέστρεφε ένα μεγάλο ποσόν, το οποίο – δήθεν- θα αναλάμβανε ο ίδιος να κατατεθεί στον λογαριασμό της. Χωρίς να υποψιαστεί την απάτη, η 50χρονη του έδωσε τους κωδικούς του e-banking της κι έτσι ο άγνωστος μετέφερε από τον λογαριασμό της συνολικά 4.112 ευρώ.

Η έρευνα που ξεκίνησε το τοπικό αστυνομικό τμήμα μετά την καταγγελία του θύματος, αποκάλυψε ότι ένα μέρος του ποσού ύψους 3.000 ευρώ μεταφέρθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό που ανήκει σε μια 22χρονη από τη Θεσσαλονίκη και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.

Η ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου, τουλάχιστον, να μην υπάρξουν άλλα θύματα, συμβουλεύει:

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με άτομα που τηλεφωνούν και συστήνονται ψευδώς ως υπάλληλοι εταιρειών ΔΕΚΟ ή λογιστές και με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων ή της καταβολής επιδομάτων, σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

Να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 

Exit mobile version