Aνησυχητική προειδοποίηση της Μπέρμποκ για την Ουκρανία

ΚΟΣΜΟΣ

Aνησυχητική προειδοποίηση της Μπέρμποκ για την Ουκρανία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

«Αν πέσει η Ουκρανία, η Μολδαβία είναι η επόμενη», είπε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

17.09.2024 | 23:59

«Αν πέσει η Ουκρανία, τότε η Μολδαβία είναι η επόμενη», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Η Αναλένα Μπέρμποκ συζήτησε την κατάσταση ασφαλείας με διάφορους ομολόγους της σε διάσκεψη στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου. «Όλα όσα κάνουμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία σημαίνουν επίσης την προώθηση της σταθεροποίησης όσον αφορά τη Μολδαβία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. «Είναι σαφές ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των ανθρώπων εδώ: Ότι αν πέσει η Ουκρανία, η Μολδαβία είναι η επόμενη χώρα στη σειρά», μετέδωσε τo SkyNews.

«Aν πέσει η Ουκρανία, η Μολδαβία είναι η επόμενη»

Η Μάια Σαντού, πρόεδρος της Μολδαβίας, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικονομική ζημιά στη χώρα της. «Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τον οποίο καταδικάσαμε από την πρώτη κιόλας ημέρα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην οικονομία μας. Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τον πόλεμο συνεχίζει να εμποδίζει σοβαρά την οικονομική μας ανάπτυξη και θα συνεχίσει να την εμποδίζει όσο διαρκεί ο πόλεμος», σημείωσε.

Νέες εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες στον πόλεμο

Παράλληλα, σήμερα, η βρετανική στρατιωτική κατασκοπεία ανακοίνωσε την εκτίμησή της για τις ρωσικές απώλειες στο πεδίο της μάχης από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την οποία οι νεκροί και οι τραυματίες ανέρχονται στους 610.000. Στην ανάρτησή της δεν διευκρινίζεται από πού απορρέει αυτός ο αριθμός και πόσοι συγκεκριμένα είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι συνήθως ο διεθνής τύπος επικαλείται ως πηγές τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και πολύ πιο σπάνια τις βρετανικές.

Η εφημερίδα Wall Street Journal νωρίτερα σήμερα, σε άρθρο της (One Million Are Now Dead or Injured in the Russia-Ukraine War), επικαλούμενη «δυτικές μυστικές υπηρεσίες», γράφει ότι «ο αριθμός των Ουκρανών και των Ρώσων που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο έχει φτάσει περίπου το ένα εκατομμύριο». Η εφημερίδα δίνει τη δική της εκτίμηση για τις ρωσικές απώλειες, αναφέροντας ότι ανέρχονται σε 200.000 νεκρούς και 400.000 τραυματίες.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι οι απώλειες των Ουκρανών στρατιωτικών φθάνουν τις 80.000. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι μεγάλες απώλειες είναι οδυνηρές για τον ρωσικό στρατό, αλλά για τη λιγότερο πυκνοκατοικημένη Ουκρανία θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο οδυνηρές. Οι απώλειες στα πεδία των μαχών όπως και οι αποχωρήσεις πληθυσμών, αναφέρει η εφημερίδα, προκαλούν τεράστια ζημιά στο μέλλον των δύο χωρών, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο πληθυσμός της Ουκρανίας από τα 48.000.000 που ήταν σύμφωνα με την απογραφή του 2001 θα μπορούσε να έχει μειωθεί στα 25-27 εκατομμύρια χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι κάτοικοι στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, μετά την έναρξη του πολέμου εγκατέλειψαν τη Ρωσία περίπου 600.000 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο νέοι με επαγγελματική κατάρτιση.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν αποκαλύπτουν τις απώλειες στον πόλεμο. Μερικές ομάδες ερευνητών δημοσιογράφων, σε συνεργασία με εθελοντές, δημιουργούν ονομαστικούς καταλόγους με τους νεκρούς, με βάση τις ανοιχτές πηγές. Σε έναν από αυτούς τους καταλόγους, που καταρτίζουν οι δημοσιογράφοι της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο ιστότοπο Mediazona και εθελοντές, στον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν σκοτωθεί 69.000 Ρώσοι στρατιωτικοί. Τους Ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο καταγράφει ο αγνώστου ταυτότητος ιστότοπος UAlosses, ο οποίος αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί 55.812 Ουκρανοί στρατιωτικοί.

 

Exit mobile version