Λίβανος επίθεση: Αυξάνονται οι νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος επίθεση: Αυξάνονται οι νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Λίβανος επίθεση: Η Χεζμπολάχ υπόσχεται αντίποινα

17.09.2024 | 21:18

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν μετά την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών σε περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας. Οι βομβητές αποκτήθηκαν πρόσφατα από τα μέλη της Χεζμπολάχ, αφού ο ηγέτης της τους διέταξε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ χαρακτήρισε τις εκρήξεις των βομβητών ως «περιστατικό σε εξέλιξη». Ο Αμπιάντ πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι «είτε στο πρόσωπο, ιδίως στα μάτια, είτε στα χέρια, είτε στην κοιλιά». Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι εννέα άνθρωποι έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ως νεκροί από μια σειρά εκρήξεων που είχαν στόχο συσκευές επικοινωνίας σε όλη τη χώρα. Στη Συρία, οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 14.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα οκτάχρονο κορίτσι από την κοιλάδα Μπέκα, δήλωσε ο Αμπιάντ, σύμφωνα με το Al Jazeera. Τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε, και περισσότεροι από 200 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο Associated Press μίλησε ο βουλευτής της Χεζμπολάχ Αλί Αμάρ, ο γιος του οποίου φέρεται να σκοτώθηκε την Τρίτη στην έκρηξη των βομβητών στον Λίβανο. «Πρόκειται για μια νέα ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου», δήλωσε ο Αμάρ. «Η αντίσταση θα ανταποδώσει με τον κατάλληλο τρόπο την κατάλληλη στιγμή» είπε. Οι γιοι δύο άλλων ανώτερων αξιωματούχων τραυματίστηκαν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι το Ισραήλ είναι «πλήρως υπεύθυνο» για τις εκρήξεις στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη βομβητών την Τρίτη και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα λάβει «δίκαιη τιμωρία». Μια δήλωση της ομάδας που μεταφράστηκε από το AFP έχει ως εξής: «Θεωρούμε τον ισραηλινό εχθρό πλήρως υπεύθυνο για αυτή την εγκληματική επίθεση». Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπνταλλάχ Ρασίντ Μπουχαμπίμπ, δήλωσε θα υπάρξουν σίγουρα αντίποινα από τη Χεζμπολάχ.

Ο Bou Habib δήλωσε στους New York Times: «Αν το Ισραήλ νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα επιστρέψουν τους εκτοπισμένους ανθρώπους τους από το βόρειο Ισραήλ, κάνει λάθος. Αυτό κλιμακώνει τον πόλεμο». Πρόσθεσε ότι η λιβανέζικη κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να καταθέσει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Χεζμπολάχ θα προβεί σίγουρα σε αντίποινα σε μεγάλο βαθμό. Πώς; Πού; Δεν ξέρω» είπε.

 

Exit mobile version