Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Νέοι και ευτυχία: Δραματικά τα στοιχεία
PLUS

Νέοι και ευτυχία: Δραματικά τα στοιχεία

Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Η ψυχική υγεία των νέων επιδεινώνεται. Και αυτό, το αποδεικνύει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών. Από τι επηρεάζονται; Φαινομενικά, από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της πανδημίας, η επαγγελματική ανησυχία. Κάθε χρόνο, τα ποσοστά φαίνεται να χειροτερεύουν. Το 2021, το 42% των μαθητών γυμνασίου στις ΗΠΑ ένιωθαν επίμονα θλιμμένοι ή απελπισμένοι, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία. Το 22% εξ αυτών, σκέφτηκε σοβαρά να αυτοκτονήσει.

a person with the hair blowing in the wind

Οι νέοι σήμερα είναι πιο δυστυχισμένοι από ποτέ και υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Έστερ Πέρελ, και τη συνέντευξη που έδωσε στο CNCB, οι σχέσεις – για την ακρίβεια η έλλειψή τους, είναι και ο βασικός παράγοντας για τη θλίψη της νέας γενιάς. «Νομίζω ότι οι νέοι είναι πιο μοναχικοί επειδή είναι λιγότερο ικανοί να είναι σε σχέσεις καθώς αυτό περιλαμβάνει συγκρούσεις, τριβές και διαφορές». «Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων ξεκόβει από τους φίλους και μέλη της οικογένειας όσο ποτέ άλλοτε».

woman sitting on a chair inside white painted room

Στην Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 από το Ερευνητικό Κέντρο Pew, μόνο το 32% των Αμερικανών 30 ετών και κάτω λένε ότι έχουν πέντε ή περισσότερους στενούς φίλους. Για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ο αριθμός αυτός εκτινάσσεται στο 49%.Υπενθυμίζουμε ότι η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για το 2024, έδειξε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον εκτός λίστας των 20 πιο ευτυχισμένων χωρών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 64η θέση, υποχωρώντας κατά έξι θέσεις σε σύγκριση με το 2023.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων επικεντρώνεται στο να είναι πιο αυθεντικός, κάτι που έρχεται κόντρα με τη δημιουργία συνδέσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, μαθαίνεις πολλά για τον εαυτό σου μέσα από φιλίες, συνεργασίες και γενικά σχέσεις με άλλους ανθρώπους.«Σήμερα, το να είμαι πιστός στον εαυτό μου είναι πιο σημαντικό από το να διατηρήσω τις σχέσεις μου», τόνισε. «Οι σχέσεις απαιτούν υποχρέωση. Οι κοινότητες απαιτούν υποχρέωση. Οι κοινότητες δεν είναι εκεί μόνο για να εξυπηρετούν τις ανάγκες σου. Η κοινότητά σου δίνει κάτι στο οποίο ανήκεις, με αντάλλαγμα για την υποχρέωσή σου για την ευημερία των άλλων».

woman in red hoodie sitting on gray brick floor during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις