Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

18

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φόρος έως 200 ευρώ σε βάρκες και σκάφη αναψυχής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος έως 200 ευρώ σε βάρκες και σκάφη αναψυχής

Έως 26/9 η υποβολή της δήλωσης – Εφάπαξ η πληρωμή έως 30/9

Από φέτος και κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους βάρκες και σκάφη αναψυχής θα πληρώνουν φόρο το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το μήκος της βάρκας ή τους σκάφους. Κάθε ιδιοκτήτης βάρκας/σκάφους οφείλει να υποβάλει δήλωση φόρου πλοίων β’ κατηγορίας σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέχρι και την 26 Σεπτεμβρίου 2024. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί, θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ έως την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με τη διάταξη όλα τα μικρά και μεσαία θαλάσσια σκάφη και πλοία, είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά – με εξαίρεση μόνο τα αλιευτικά και τα ρυμουλκά των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους – οφείλουν να καταβάλλουν κάθε χρόνο φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, ο οποίος ανέρχεται:

  • σε 100 ευρώ εφόσον το μήκος του σκάφους δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα και
  • σε 200 ευρώ εφόσον το μήκος υπερβαίνει τα 7 μέτρα και φθάνει μέχρι τα 12 μέτρα.

 

Το μέτρο εφαρμόζεται και για φορολογούμενους που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λπ.). Φέτος, ο φόρος θα πληρωθεί εφάπαξ έως 30 Σεπτεμβρίου ενώ από τα 2025 θα πληρώνεται σε δύο δόσεις. Ειδικότερα, οι κάτοχοι βάρκας ή σκάφους αναψυχής έως 12 μέτρα, προβλέπεται ότι, για τη βεβαίωση του φόρου, σύμφωνα με την οποία όλοι οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και όλοι οι λοιποί πλοιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες – που είναι εγγεγραμμένοι κατά την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους στο οικείο νηολόγιο ή λεμβολόγιο/Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών (ΒΕΜΣ) οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας στην αρμόδια για το πλοίο φορολογική αρχή, για το εκάστοτε προηγούμενο έτος ώστε με την υποβολή της δήλωσης να γίνεται άμεσος προσδιορισμός (βεβαίωση) του φόρου.

 

Την ίδια υποχρέωση για υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων β’ κατηγορίας έχουν και οι ναυλωτές ή ναυλώτριες εταιρείες πλοίου υπό γυμνή ναύλωση, καθώς και οι μισθωτές ή μισθώτριες εταιρείες πλοίου υπό χρηματοδοτική μίσθωση. Η καταβολή του φόρου γίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις (από το 2025), από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Απριλίου και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουνίου αντίστοιχα. Αν το πλοίο ανήκει σε περισσότερους του ενός πλοιοκτήτες, υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης και καταβολή του φόρου είναι οι πλοιοκτήτες κατά το ποσοστό ιδιοκτησίας του καθενός. Σε περίπτωση έναρξης εργασιών συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας, υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης και καταβολή του φόρου είναι η συμπλοιοκτησία ή η κοινωνία με αλληλέγγυα ευθύνη όλων των συμπλοιοκτητών ή κοινωνών αντίστοιχα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις