Απόστολος Τζιτζικώστας: Με ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο η Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόστολος Τζιτζικώστας: Με ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο η Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού στον Έλληνα επίτροπο

18.09.2024 | 09:31

Δεδομένων των αναβαθμισμένων σχέσεων της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ειδικότερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυρία Φον ντερ Λάιεν, η ανάθεση του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών στον Απόστολο Τζιτζικώστα στη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η προσθήκη, ωστόσο, και του χαρτοφυλακίου του Τουρισμού αναβαθμίζει το «πακέτο» του νέου Έλληνας επιτρόπου, καθώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης για ένα σημαντικό πόστο, με προϋπολογισμό και γενική διεύθυνση που θα υπόκειται στον νέο Επίτροπο.

Ο κ. Τζιτζικώστας έπαιξε για δύο θέσεις: αυτής του Επιτρόπου Μεταφορών ή της Περιφερειακής Συνοχής, η οποία εν τελεί μπήκε στο πορτφόλιο του προτεινόμενου αντιπροέδρου της Κομισιόν από την Ιταλία, Ρομπέρτο Φίττο. Το τελικό πόστο κλείδωσε πριν από λίγες μέρες, με βάση και τις εσωτερικές ισορροπίες της Κομισιόν, μιας και η κυρία Φον ντερ Λάιεν είχε να διαχειριστεί απρόοπτα της τελευταίας στιγμής με την απόσυρση του επιτρόπου της Σλοβενίας και την αλλαγή προσώπου από τη Γαλλία, μετά την ηχηρή παραίτηση του Τιερί Μπρετόν.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ήταν εκ των βασικών υποστηρικτών της κ. Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην Επιτροπή είναι ικανοποιημένος από την επιλογή, με δεδομένο ότι αντανακλά, όπως λέει το Μαξίμου, τον αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ενώ παράλληλα αφορά και μια σειρά θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως τη ναυτιλία και τις μεταφορές, αλλά και τις υποδομές. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας καλείται να διαχειριστεί ένα πακέτο ευρωπαϊκών πόρων ύψους 26 δισ. σε βάθος των επόμενων ετών. Σημειωτέον, η προσθήκη του πόστου του Τουρισμού έγινε μετά από διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, ενώ προς τούτο επιστολή είχε στείλει στην κ. Φον ντερ Λάιεν και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Βεβαίως, η ανάθεση του χαρτοφυλακίου στον κ. Τζιτζικώστα είναι μόνο η αρχή, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο θα σταθεί σκληρά απέναντι στη νέα Κομισιόν και όλοι προεξοφλούν ότι θα υπάρξουν απορρίψεις υποψηφίων επιτρόπων. Ο κ. Τζιτζικώστας έχει το πλεονέκτημα του μη πολωμένου προφίλ, ενώ δεν υπήρξε και κυβερνητικό στέλεχος. Επίσης, έχει πέρασμα στα κόμματα σε όλο το φάσμα, με δεδομένη τη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών και εκτιμάται ότι θα περάσει από τις ακροάσεις χωρίς πρόβλημα. Βεβαίως, θα χρειαστεί λεπτομερής προετοιμασία, καθώς οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών στις ακροάσεις δεν θα είναι «φιλικές».

Exit mobile version