Παπαντωνίου αθώος: Νιώθω δικαιωμένος, λέει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαντωνίου αθώος: Νιώθω δικαιωμένος, λέει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παπαντωνίου αθώος: Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τον Γιάννο Παπαντωνίου

21.09.2024 | 09:27

Aθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τα εξοπλιστικά των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003. Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τα αδικήματα της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας, ότι δηλαδή έλαβε μίζα 2,5 εκατ. ευρώ για την σύμβαση αναβάθμισης των έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού και τον απήλλαξε για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Αθώοι κρίθηκαν επίσης η γυναίκα του, Σταυρούλα Κουράκου και ο στενός του φίλος, Ανδρέας Μπάρδης.

Συγκινημένος ο Γιάννος Παπαντωνίου για την απόφαση του δικαστηρίου

Συγκινημένος δήλωσε μετά την απόφαση του Τριμελούς εφετείου Κακουργημάτων να τον κηρύξει ομόφωνα αθώο για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, ο Γιάννος Παπαντωνίου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην υπουργός δήλωσε: “Με συγκίνηση υποδέχομαι την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι δικαίωση ουσιαστική των πολιτικών μου αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα. Απόφαση δίκαιη που διαγράφει την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένεια μου τα τελευταία 8 χρόνια. Απόφαση που τιμά την ελληνική Δικαιοσύνη”.

Το χρονικό της υπόθεσης

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός καθόταν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από τον περασμένο Ιανουάριο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους περίπου 2, 5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την κατηγορία ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να έλαβε από την “THALES NEDERLAND B.V.” αυτά τα χρήματα για την υπογραφή της σύμβασης του 2003 για τον εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού. Ο εισαγγελέας Αλέξανδρος Σπηλιώτης είχε εκφράσει την ακλόνητη πεποίθησή του στην αγόρευσή του πως το ποσό των περίπου 2,5 εκατ. ευρώ που είχε εντοπιστεί σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, του κ. Παπαντωνίου, αποτελεί προϊόν δωροδοκίας του πρώην υπουργού για την επιλογή συγκεκριμένης εταιρίας σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003.

Όπως είχε αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, η επίμαχη σύμβαση “έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό έγινε η δωροδοκία. Τίποτα δεν γίνεται τσάμπα”. Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι μετά την απολογία τους, έπειτα από έρευνες τουλάχιστον έξι ετών στα οικονομικά τους. Αποφυλακίστηκαν μετά από 17 μήνες εγκλεισμού, ενώ εκδόθηκε βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που ζητούσε την διενέργεια νέου κύκλου ερευνών με το ζευγάρι να περνάει ξανά το ανακριτικό κατώφλι για συμπληρωματική απολογία το 2021 και τελικά να παραπέμπεται σε δίκη.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Δίκαιη η αθώωση Παπαντωνίου

“Ούτε ζημιά του Δημοσίου υπήρξε, ούτε δωροδοκία του Γιάννου Παπαντωνίου” αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την αθώωση του πρώην υπουργού για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών, ο συνήγορός του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Ο γνωστός δικηγόρος χαρακτήρισε δίκαιη την απόφαση και πρόσθεσε ότι “δεν βρέθηκαν τραπεζικές καταθέσεις, δεν βρέθηκε κάποιος μάρτυρας, δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να δομεί” την κατηγορία της δωροδοκίας.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται:

“Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών είναι δίκαιη για τους εξής λόγους: Επί 8 μήνες το Εφετείο διερεύνησε εξονυχιστικά την ουσιαστική βασιμότητα των αδικημάτων της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας, γιατί σύμφωνα με την νομολογία του Αρείου Πάγου η στοιχειοθέτηση αυτών των βασικών αδικημάτων συνιστά τον πυρήνα της αντικειμενικής υπόστασης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Τα στοιχεία που βάρυναν για να κρίνει το δικαστήριο ότι δεν υπήρξε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου από τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών S ήσαν:

1) Οι φρεγάτες αυτές φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μέχρι σήμερα και δεν τις έχουμε ”φυγαδεύσει” για να φυλάνε τα σύνορα της Αλάσκας

2) Η απόφαση αυτή λήφθηκε από πολυμελείς επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού, και από το ΚΥΣΕΑ. Το κόστος εκσυγχρονισμού ήταν 381 εκατομμύρια και το κόστος αγοράς 6 νέων φρεγατών ήταν 4,2 δισ., τα οποία δεν υπήρχαν στον προϋπολογισμό. Πέρασαν 22 χρόνια για να αγορασθούν νέες φρεγάτες από την ίδια εταιρεία που εκσυγχρόνισε τις παλιές φρεγάτες

3) Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το 2007 γνωμοδότησε ότι η σύμβαση εκσυγχρονισμού ήταν απολύτως νόμιμη και εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.

Ως προς τη φερόμενη δωροδοκία η δικογραφία είχε την ίδια αποδεικτική ρηχότητα, όπως συνέβη και στην υπόθεση Novartis, με εποπτεύουσα εισαγγελέα την κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Δεν βρέθηκαν τραπεζικές καταθέσεις, δεν βρέθηκε κάποιος μάρτυρας, δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να δομεί τη δωροδοκία. Υπήρξε μόνο κάποιος νυν πεθαμένος, που το 2003 έκανε αναλήψεις μετρητών, οι οποίες ανεπιτυχώς επιχειρήθηκε να ταυτοποιηθούν με καταθέσεις μετρητών του Γιάννου Παπαντωνίου. Αυτές οι αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών δεν ταυτίζονταν ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά. Ο Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Πάντα ισχυρίζομαι ότι πρέπει να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας και απεδείχθη αυτό εμπράκτως στην υπόθεση του πρώην υπουργού”.

Exit mobile version